Avekmet

"Adminettiin tutustuessani totesin heti, että Heureka – tähän saadaan kaikki meidän toiminnot. Siinä kaikki asiat kytkeytyivät toisiinsa laskutusta ja kirjanpitoa myöten."

Kari Nousiainen

Näitä haasteita taklasimme

Taloushallinto

Tamperelainen Avekmet Oy toteuttaa pääasiassa rakennusliikkeille, julkisivurakentajille ja taloyhtiöille alumiini- ja teräsrakenteita laadukkaista alumiiniovista näyttäviin ja energiatehokkaisiin alumiinilasijulkisivuihin. Yritys valmistaa myös teräsovia ja -kaiteita omassa yksikössään. Avekmet on pitkän linjan perheyritys, jonka perustivat Eija ja Kari Nousiainen vuonna 1992.

Toimintojen hallintaan tehokkuutta Adminetillä

Nykyaikaisen konekannan lisäksi Avekmet on hakenut tehokkuutta kokonaistoimintaansa päivittämällä toiminnanohjausjärjestelmänsä Adminettiin viime vuonna.

– Toimintamme koostuu hallinnosta, suunnittelusta ja laskennasta, tuotannosta sekä kuljetus- ja asennuspuolesta. Aiemmin meillä ei ollut yhteistä foorumia kaikkien toimintojen hallintaan, vaan se oli vähän sellaista sekavaa sillisalaattia. Käytössämme oli meille räätälöity pilvipohjainen ratkaisu, jossa osa-alueita hallittiin erillisissä kansioissa, ja joka perustui vähän liikaa Wordiin, Exceliin ja papereiden tulostamiseen, kertoo kymmenen vuotta yrityksen toiminnassa mukana ollut Ville Nousiainen.

Adminetissä nähtiin mahdollisuus arjen toimintojen tehostamiseen yhden toimialalle suunnitellun kokonaisjärjestelmän kautta.

– Ohjelmistojahan maailmassa riittää, mutta on kokonaan toinen juttu, kuinka ne palvelevat toimialaa tai kuinka eri toiminnot kytkeytyvät toisiinsa ohjelman sisällä. Adminettiin tutustuessani totesin heti, että Heureka – tähän saadaan kaikki meidän toiminnot. Siinä kaikki asiat kytkeytyivät toisiinsa laskutusta ja kirjanpitoa myöten, Kari kertoo.

Adminet otettiin Avekmetillä käyttöön lokakuussa 2017. Uutta ohjelmistoa ajetaan sisään vähitellen ja ensimmäisenä on otettu haltuun hallinnon ja kirjanpidon puoli. Jatkossa palvelua laajennetaan myös tuotannonohjaukseen.

– Kun saamme myös tuotannonohjauksen käyntiin Adminetissä, se tulee varmasti tehostamaan kasausvaiheen tuotantoa, kun pystymme tarkemmin suunnittelemaan ja aikatauluttamaan työvaiheet sekä seuraamaan niiden toteutumista, Ville kertoo.

Avekmet Oy - Eija Nousiainen | Teollisuuden Maailma 1/2018 - Admicom asiakaslehti

Taloushallinto sähköiseksi

Toistaiseksi Adminetin vaikutukset näkyvät eniten taloushallinnon puolella, johon alkuvaiheen käyttöönotossa on panostettu vahvimmin. Varsinkin kirjanpito on kokenut suuren muutoksen, kun perinteisestä tavasta siirryttiin sähköiseen maailmaan.

– Viimeiset 25 vuotta tilitoimisto on hoitanut kirjanpitomme perinteisin menetelmin, joten se kaipasikin jo vähän uudistusta. Nyt kirjanpito sujuu tosi kätevästi, kun kaikki on sähköisessä muodossa ja pääsemme heti tietoihin käsiksi, taloudesta ja hallinnosta vastaava Eija Nousiainen toteaa.

– Aiemmin plarasimme kuukausittain kaikki laput läpi ja toimitimme tilitoimistoon vuoden aikana sen 12 mapillista paperia. Se oli sellainen jokavuotinen show, jota ei tule ikävä, Kari lisää.

Adminetin käyttöönoton myötä Eija otti pienen tauon jälkeen vastuulleen myös palkanlaskennan, johon on tuonut helpotusta työntekijöiden tuntikirjausten kohdistaminen suoraan kohteille.

– Adminetin mobiili on hyvä ja asentajat pystyvät merkitsemään tuntinsa kännyköillään sekä kuvaamaan ja liittämään myös kuitit suoraan sähköiseen muotoon. Meille on ollut tärkeää, että tuntikirjaukset saadaan kohdistettua suoraan oikeille työmaille, Eija kertoo.

Sähköinen toimintatapa on helpottanut taloushallintoa monella tavalla. Esimerkiksi ostolaskujen käsittely ja myyntilaskutus ovat helpottuneet.

– Nyt kaikki pystyvät tekemään laskuja ja tarkastamaan ostolaskuja vaivattomasti, eikä enää tarvitse kierrättää paperilaskuja tarkastettavana ja pelätä, että ne katoavat johonkin matkan varrella, Kari kertoo.

– Adminet on säästänyt aikaa taloushallinnon rutiineista, kun tuplatyötä ei enää tarvitse tehdä ja kaikki asiat laskujen maksamisesta seurantaan hoituvat niin nopeasti. Laskutus on varmaan helpottunut ja sujuvoitunut eniten. Siihen liittyen myös factoring-laskutus toimii Intrum Rahoituksen kanssa saumattomasti, mikä on meille tärkeää pitkien maksuaikojen vuoksi, Eija toteaa.

Avekmet Oy - Ville Nousiainen | Teollisuuden Maailma 1/2018 - Admicomin asiakaslehti

Reaaliaikaisuus ja etäkäyttö helpottavat arkea

Suurimman vaikutuksen arjen toimintaan helpomman taloushallinnon lisäksi on toistaiseksi tuonut Adminetin reaaliaikaisuus.

– Nyt kaikki on enemmän reaaliajassa kuin aiemmin. Se on mielestäni kaikista parasta, että näemme jokaisen asian heti, Eija toteaa.

– Onhan Adminet järkeistänyt myös työnhallintaa ja tuonut sen puolen seurannan reaaliaikaan. Kun työmaille lisätään budjetit ja laskut yhdistyvät kohteelle, pystymme seuraamaan kustannuksia tarkemmin ja se tuo varmuutta tekemiseen. Ajantasaisen kustannusseurannan merkitys on iso, koska mahdolliset virheet huomataan heti, eikä tarvitse jälkeenpäin selvitellä mitä työmaalla on tapahtunut, Ville jatkaa.

Nousiaiset ovat kokeneet tärkeäksi myös mahdollisuuden käyttää Adminettiä sujuvasti etänä.

– Adminet on aina mukana ja pystyn tekemään töitä muuallakin kuin toimistolla. On tärkeää, että pääsen tietoihin käsiksi kännykällä mistä tahansa. Olimme esimerkiksi vasta lomalla toisella puolella maapalloa ja sieltä maksoin ensimmäisen kerran palkat etänä ilman ongelmia, Eija kertoo.

– Minä puolestani pystyin vähän seuraamaan mitä yrityksessä tapahtuu, onko laskutus ajan tasalla ja kuinka sovitut asiat hoituvat, Kari lisää.

Toiminnan laajentumisen myötä etäkäytön merkitys tulee korostumaan entisestään.

– Varsinkin tulevaisuudessa etäkäytön merkitys korostuu, kun pystymme samalla ohjelmalla hallitsemaan ja seuraamaan kaikkien toimipisteidemme toiminnan. Kokonaisuudessaan meillä on nyt saatu kaikki palaset kohdalleen ja tästä on hyvä jatkaa yrityksen kehittämistä ja eteenpäinviemistä, Ville toteaa.