Paratec

"Tuntikortille tallennettavat tunnit siirtyvät aina automaattisesti myös laskulle. Sillä on kumma vaikutus kannattavuuteen, kun ei anneta työtä ja tavaraa lahjaksi asiakkaalle."

Kai Myllykoski

Näitä haasteita taklasimme

Tarjouslaskenta
Tuntikirjaukset

Pääkaupunkiseudulla toimiva Paratec Oy on kokonaisvaltaisten turvatekniikkaratkaisujen suunnittelua ja huoltoa tarjoava paloilmoitinliike. Asiakkaita ovat pääasiassa sähköurakoitsijat, joille tarjotaan kokonaispakettina suunnittelu, laitteet, käyttöönoton ja paloilmoitintyöt. Töitä tehdään myös suoraan kiinteistön omistajille, joille tehdään sekä uusia järjestelmiä että vanhojen järjestelmien päivityksiä. Yritys otti Adminetin käyttöön vuonna 2011.

Katteet kohdallaan, eikä töitä ja tarvikkeita anneta lahjaksi

Toimitusjohtaja Kai Myllykoski kertoo yrityksen liikevaihdon näyttävän mukavasti kasvusuuntaa:

”Uskon, että syy miksi meillä on nyt niin hyvä liikevaihto, johtuu pitkälle siitä, että Adminetillä töitä ei jää laskuttamatta. Tuntikortille tallennettavat tunnit siirtyvät aina automaattisesti myös laskulle. Sillä on kumma vaikutus kannattavuuteen, kun ei anneta työtä ja tavaraa lahjaksi asiakkaalle. Ja kyllä meidän tarvikekatteet ovat nyt paremmin kohdallaan kuin aikaisemmin. Minulla on sellainen kutina, minkä liikevaihtoa katsomallakin voi todeta, että nyt homma toimii.”

Adminetissä kaikki toiminnot hoituvat yhden järjestelmä sisällä ja automatiikan ansiosta tieto on samaan aikaa kaikkialla, missä sitä tarvitaan.

”Adminetissä on parasta, että kaikki toiminnot on linkitetty toisiinsa. Esimerkiksi työtilaukset, ostot, laskutus ja vielä työntekijöiden palkatkin kulkevat käsikädessä. Kaikki ovat toisistaan riippuvaisia.”

Urakkalaskentaan uusi ja tarkempi ajatusmalli

Myllykoski arvioi, että jopa puolet yrityksen liikevaihdosta tulee projekteista. Urakoiden tarjouslaskenta näyttelee siis merkittävää roolia, kun mietitään, mitä toiminnasta jää viivan alle.

”Adminetin tarjouslaskenta huomioi paremmin todelliset kulut. Ennen tarjousten hinnat olivat jossain määrin hihasta ravistettuja. Adminet laskee oikeasti mukaan varmuuskertoimet, hävikkiprosentit, matkakulut ja päivärahat. Tarjoukseen tulee aina oletuksena tietty prosenttiosuus pientarvikelisää. Laskemme tarjoukset työaika-arvion pohjalta ja myös tuntiarviolle pystyy määrittelemään kertoimen, joka huomioi mahdolliset ylimääräiset tunnit. Harvoin niitä ennen uskalsi huomioida.”

Adminet muutti Paratec Oy:llä urakkalaskennan ajatusmaailman. Adminet laskee urakan kannattavuusperusteisesti eli kannattavuus resurssia kohti.

”Tämä ajatus oli meille tosi kova juttu. Olen vuosikausia laskenut urakoita ja kun jälkikäteen jotain urakkaa on katsonut, ei se olekaan mennyt niin hyvin kuin oli kuvitellut. Kun kannattavuusperusteisen laskennan oivaltaa, sehän on todella yksinkertainen juttu”.

Ajantasaisilla kirjauksilla laskut liukkaasti liikkeelle

Myllykoski kehuu pienpuolen hallinnan ja laskutuksen olevan työnjohdolla niin hyvin hyppysissä, että hänen työtaakkansa on helpottunut. Adminetillä Paratecin asentajat voivat tehdä työ- ja tarvikekirjaukset jo työmaalla ollessaan.

”Adminetillä laskutyöt ovat paremmin hallussa kuin aiemmin. Asentajat tekevät itse laskunsa, se helpottaa paljon toimihenkilöiden töitä. Meillä saattaa olla kymmeniä parin tunnin keikkoja päivässä. Jos asentajat eivät voisi itse hoitaa keikkojen laskutusta, toimistolla istuisi yksi henkilö laskuttamassa koko ajan. Samoiten palkanmaksuun menee nykyään muutama minuutti aiemmin käytetyn muutaman tunnin sijaan. Kaikki tämä tehostaa ajankäyttöä ja poistaa turhia kustannuksia.”

Tehokkaalla laskutöiden hallinnalla tavoitellaan ennen kaikkea nopeampaa rahankiertoa:

Olen vaatinut, että kirjaukset tulisi tehdä samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Seuraan todella paljon Adminettiä ja ennen kaikkea laskutusta, koska haluan, että laskutus kulkee 1-2 viikon sykleissä”.