PTR Sähkö

"Säästyy aikaa ja rahaa – sehän se on suurin hyöty Adminetissä. Olen kokenut Adminetin ihan sikahyväksi työkaluksi. Kaikki toiminnot löytyy sieltä mitä ikinä tarvitsee urakoitsijatoimintaan."

Pasi Riikonen

Näitä haasteita taklasimme

Taloushallinto
Tuottamaton toimistotyö

Vuonna 2016 perustettu PTR Sähkö Oy tekee sähköurakoinnin töitä laajasti koko Päijät-Hämeen alueella. Yritystä luotsaa perustaja Pasi Riikonen, joka päätti kokeilla omia siipiään yrittäjänä aiemman työnantajan organisaatiomuutosten myötä:

– Ennen yrityksen perustamista olin ollut sähkö- ja tietoliikenneasentajana heinolalaisessa yrityksessä varmaan 6-7 vuotta. Siellä tapahtui organisaatiomuutoksia, kun yksi neljästä omistajasta oli jäämässä eläkkeelle. Hänellä oli alalla parhaat kontaktit, joten päätin silloin, että nyt on hyvä aika nostaa kytkintä ja kokeilla vähän näitä omia siipiä.

Rohkeutta, sattumaa ja luottavaista asennetta

Tuore yrittäjä hyötyi uuden yrityksen markkinoinnissa jonkin verran aiemmista verkostoista, mutta sana alkoi leviämään kunnolla vasta markkinoinnin, hyvin tehdyn työn ja osin sattumankin kautta:

– Kun sain nettisivut kondikseen, mainostettua sosiaaliseen mediaan ja yrityksille että ”hei mä oon täällä, että löytyisikö mitään puuhattavaa”, niin siitä se loppupeleissä lähti. Vähän sellaista sattuman kauppaa oli, että pääsi isompiin projekteihin mukaan. Sain valokuituhommasta tarjouspyynnön Lahden ohitielle, kun löysin oikean yhteyshenkilön ja mainostin itseäni. Se oli kyllä sellainen projekti, mitä tykkäsin tehdä. Eihän se ollut periaatteessa kuin pelkkää tietoliikennekaapelin päättämistä, valokuituhommia ja näitä, mutta se oli laajuudessaan isoin projekti mitä olen ikinä tehnyt ja opettavaista minulle.

Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä omistajan lisäksi Meksikosta asti palkattu tietoliikenneinsinööri sekä aiemmasta työpaikasta tuttu asentaja:

– Meksikolaisen tietoliikenneinsinöörin tarina oli sellainen, että hän muutama vuosi sitten otti Instagramin kautta yhteyttä. Hän oli opiskellut inssiksi Meksikossa, halusi muuttaa Suomeen, jatkokouluttautua ja oppia kulttuuria. Ajattelin ensin, ettei ole mikään maailman helpoin yhtälö aloittaa ensimmäisen työntekijän kanssa näin, mutta sitten päätin, että kokeillaan. Se oli opettavaista jo minulle, että pääsee puhumaan englantia joka päivä ja opettelemaan ammattisanastot englanniksi. Pääsääntöisesti hän pyörii minun mukana projekteissa, on tosi nopea kaveri oppimaan, oma-aloitteinen ja sillä on hyvät matemaattiset taidot.

– Sitten on kanssa yksi vanhempi asentaja, joka oli minulle tuttu aikaisemmasta työpaikasta. Hän halusi vähän maisemanvaihdosta niin mietittiin, että jospa se tulisi sitten meikäläiselle. Pääasiallisena hommana hänellä on kiinteistöhuollon jutut, eli pienempää huoltokeikkaa ja sitten teollisuudessa prosessiautomaation hommissa jonkun verran Heinolan Stora Ensolla. Käytännössä hän hoitaa itsenäisesti kaikki työmaat ja jos tarjoukset menee läpi, niin sovitaan vuorotellen niitä hommia puolin ja toisin.

PTR Sähkö - Kaukolämpöverkon vian hakua tutkamittauksella

Hallittua ja luonnollista kasvua

PTR Sähkön ydinosaamista ovat sähkö- ja tietoliikenneasennukset yrityksille ja yksityisille. Palveluihin kuuluvat myös vikakorjaukset, huollot sekä antennijärjestelmät. Yrityksessä ei kuitenkaan haluta jämähtää tiettyyn muottiin, vaan uutta osaamista otetaan vastaan avoimin mielin:

– Yksi osa-alue meille on tietoliikenneasennukset ja esimerkiksi Lahti Energialle tehdään vikapäivystystä. Jos kaivinkoneet kaivaa viestiverkkokaapeleita poikki, pienlaitosten välillä on ongelmia, puhelinkaapelit on poikki tai jotain vastaavaa niin mennään korjaamaan niitä. Sitten on myös valokuituhommat ja atk-puoli. Vähän sellainen jokapaikanhöylä tykkään olla, että en keskity vain yhteen osa-alueeseen, vaan tykkään pureskella aina vähän isompaa palaa. Se on hyvin opettavaista, kun pitää perehtyä ja selvittää vaikka viimeisimpiä standardeja.

Tulevaisuus näyttää PTR Sähköllä hyvältä, sillä töitä riittää mukavasti. Kasvun suhteen ei kuitenkaan haluta hötkyillä liikaa, vaan sen annetaan tulla sopivalla tahdilla:

– Tällä hetkellä töitä on niin paljon, kun kerkeää tekemään. Minulla alkaa Vantaalla Vestrassa useamman kuukauden valokuituprojekti ja sen päälle on kaikki pientyöt. Puuhasteltavaa on noin kahdesta neljään kuukauteen eteenpäin ja suurin osa ajoittuu päällekkäin, eli joutuu multitaskaamaan, delegoimaan ja organisoimaan. Me ollaan menty vähän go with the flow -meiningillä eteenpäin, että tehdään se mitä tulee. Käytännössä pyritään tietysti kasvamaan, mutta ei tavoitella sitä väkisin vaan sen kasvun pitää olla luontevaa. On meillä ollut puheissa, että laajennetaan LVI-puolelle, kun meillä on huoltoyhtiökontakteja jo olemassa, mutta se odottaa vielä sopivaa tilaisuutta.

Viime aikoina Pasi on innostunut myös hirsirakentamisesta ja yrittäjän oma vapaa-aikakin menee pitkälti oman hirsitaloprojektin parissa:

– Olen itse tykästynyt hirsirakentamiseen, eli hirsitalojen ja -huviloiden sähköistyksiä on jonkun verran mulla työn alla. Rakennan myös omaa hirsitaloa Vääksyyn, mikä vie sitten kaiken vapaa-ajan. Joskus välillä toivoisikin, että olisi vähän hiljaisempaa niin pääsisi omalle raksalle jatkamaan taloa, Pasi hymähtää.

PTR Sähkö - Kesäasunnon sähkötyöt Asikkalassa

Askel tehokkaampaan ja mielekkäämpään ajankäyttöön

Yrityksen toimintoja pyöritettiin suunnilleen ensimmäisen tilikauden verran taloushallintoon keskittyvällä ohjelmistolla, josta puuttui monia sähköyrityksille hyödyllisiä ominaisuuksia:

– Mulla oli käytössä webbipohjainen laskutusjärjestelmä, mutta se oli äärimmäisen hankala, kun siinä ei ollut tukkureiden rekistereitä. Joka ikinen kerta laskun joutui käsin kopioimaan työlle, laskemaan tarvikeprosentit ja kaikki.

Sysäys Adminet-toiminnanohjausjärjestelmän hankinnalle lähti ennen kaikkea yrittäjän tarpeesta saada enemmän aikaa niin tuottavampaan työhön kuin oman vapaa-ajankin puolelle:

– En muista otettiinko Admicomilta yhteyttä vai otinko minä yhteyttä sinne päin, mutta se kolahti heti. Päätin silloin, että vaikka se maksaakin vähän enemmän niin minulta säästyy huomattava määrä tunteja, jotka pystyn hyötykäyttämään omaan elämään tai yritykseen. Ei tarvitse vääntää joka ilta ja aamu niitä, kun nyt teen toimistohommia pelkästään aamuisin. Olen sellainen tekijämies, että tykkään itse tehdä enkä olla vain joku taustapiru jossain toimistossa.

Adminettiä on ehditty käyttää PTR Sähköllä syyskuusta 2017. Ohjelmiston käyttöönotosta on jäänyt mieleen vain positiivisia kokemuksia:

– Käyttöönotto meni tosi hyvin. Käytännössä autosta tunti sieltä sun täältä kävin kouluttajan kanssa etänä asioita läpi, eli se meni hyvinkin joustavasti. Ei ollut mitään ongelmia, kaikki oli simppeliä ja siirtyminen oli helppo. Tietysti se vaikuttaa, että oletko sellainen ihminen, joka tykkää teknologiasta muutenkin, mutta jos osaa käyttää tietokonetta, niin mikä vaan onnistuu kyllä.

PTR Sähkö - Aurinkopaneelien asennusta

Adminet on äärimmäisen hyvä työkalu

PTR Sähköllä on siirrytty Adminetin myötä paperittomaan toimistoon, kun tieto kulkee sähköisesti ja dokumentit saa liitettyä sinne missä niitä tarvitaan. Muutoksen aiempaan toimintatapaan voi huomata konkreettisesti pienistä arkisista asioista, kuten käyttämättä jääneistä kirjekuorista:

– Olen itse postittanut aiemmin myös laskuja ja se on sellainen, mihin en enää ikinä lähde. Mulla on vieläkin jäljellä se kirjekuoripaketti, minkä ostin ennen kuin otettiin Adminet käyttöön 2017. Ei ole sen jälkeen tarvinnut laskuja lähettää. On äärimmäisen kätevää, kun Adminetissä pystyy laittamaan laskun liitetiedostona mittauspöytäkirjat ja muut mukaan, ja lasku menee sitten itsestään perille.

Adminet on tuonut helpotusta myös työntekijöille etenkin näppärien mobiilitoimintojen ansiosta:

– Jos asentajan näkökulmasta ajatellaan niin tärkeintä on se mobiilius. On äärimmäisen helppo tehdä tarvikelistat sinne ja käyttää pakettirekistereitä, kun se hakee automaattisesti sähkönumerolla tiedot tukuista. Se on yksi tärkein ominaisuus. Minä itse pääsääntöisesti en käytä mobiilipuolta, koska teen yleensä hommat aamuisin nettiversiossa, mutta työntekijän näkökulmasta se on aika hyvä.

Helpottuneen ostolaskujen käsittelyn ja laskuttamisen lisäksi myös yrityksen sisäiseen tiedonkulkuun on saatu sujuvuutta. Kentällä saadaan kirjattua työstä kaikki tarpeelliset tiedot, jolloin yrittäjän on helppo laittaa lasku maailmalle:

– Kun olen luonut asiakkaat Adminettiin, niin asentaja luo vaan työmääräimet sinne, laittaa työlle kamat ja tunnit ja kertoo, että täältä tulee vielä tommoinen lasku. Minä hoidan käytännössä silloin vaan laskutusta. Laskutuksen lisäksi käytetään sitä tietenkin myös tarjouslaskentaan ja muuhun, ja kaikki laskutkin tulee sähköisinä eikä niitä tarvitse erikseen syöttää.

Adminet on onnistunut täyttämään ajansäästön tarpeen niin hyvin, ettei muita vaihtoehtoja ole sen jälkeen tarvinnut harkita:

– Säästyy aikaa ja rahaa – sehän se on suurin hyöty Adminetissä. Olen kokenut Adminetin ihan sikahyväksi työkaluksi. Vaikka kilpailijat on yrittänyt kysellä kokeilemaan, niin en ole jaksanut edes lähteä perehtymään. Tämä on toiminut niin hyvin, että minulla ei ole tarvetta vaihtaa mihinkään. Kaikki toiminnot löytyy sieltä mitä ikinä tarvitsee urakoitsijatoimintaan.

– Muille yrityksille sanoisin, että kannattaa kokeilla. Adminet on ollut ihan äärimmäisen hyvä. Eipä tarvitse oikein muuta sanoa, kuin että se on ihan pirun hyvä ollut, Pasi naurahtaa.

[Kuvat PTR Sähkön Instagram-profiilista]