Kivi CNC-Machinery

"Adminetissä saadaan sekä tilitoimistopalvelut että tuotannonohjausjärjestelmä samassa paketissa, ja kaikki tiedot taloudesta tuotantoon pyörivät samassa ohjelmassa."

Juha Saastamoinen

Näitä haasteita taklasimme

Taloushallinto
Tuotannonsuunnittelu

Keski-Suomessa Suolahdessa toimiva Kivi CNC-Machinery Oy on vuonna 1980 perustettu teollisuuden alihankintaan erikoistunut yritys, joka työllistää tällä hetkellä vakituisesti seitsemän henkilöä. Yrityksen ylivoimaisesti suurin asiakas on Agco-konserni ja siihen kuuluvan Valtran traktoreista voikin löytää lähes sata Sorvaamo Kiven toteuttamaa osaa.

Talous ja tuotanto yhteen ohjelmaan

Toiminnan kasvaessa Sorvaamo Kivellä alkoi vähitellen käydä selväksi, että kasvava toiminta vaatii tuekseen tuotannonohjausjärjestelmän, sillä toimintojen hallinta alkoi olla vaikeaa ja aikaa vievää. Monia ohjelmistovaihtoehtoja oli käyty esittelemässä jo aiemmin, mutta lopullisesti palikat loksahtivat kohdalleen, kun yrityksessä kuultiin Adminetin laajentumisesta teollisuuden toimialalle.

– Meitä kiinnosti erityisesti se, että Adminetissä saadaan sekä tilitoimistopalvelut että tuotannonohjausjärjestelmä samassa paketissa, ja kaikki tiedot taloudesta tuotantoon pyörivät samassa ohjelmassa. Käsittääkseni ei ole toista Admicomin tyylistä toimijaa, joka tarjoaisi kaikki palvelut saman katon alta. Kun sellainen löytyi, Adminetin hankinta oli oikeastaan aika helppo ja nopea päätös. Päätöstä nopeutti entisestään se, ettei hinta ollut lainkaan paha ottaen huomioon, että siihen sisältyi sekä järjestelmä että taloushallintopalvelut.

Adminet otettiin Sorvaamo Kivellä käyttöön viime lokakuussa ja samalla myös tilitoimistopalvelut siirrettiin Admicomin omaan tilitoimistoon.

– Mielestäni koulutus oli riittävää eikä perusasioissa ole tullut mitään ongelmia. Adminet on helppo ja nopea käyttää ihan tilauksesta toimitukseen ja laskutukseen saakka, joten peruspyörittäminen sujuu hienosti. Tarvittaessa olen pyytänyt neuvoja ja myös saanut niitä tosi hyvin. Myös tilitoimiston päässä olen saanut asioida hyvien tyyppien kanssa ja yhteistyö siihen suuntaan on sujunut kaikin puolin hyvin.

Tähän mennessä Adminetin käyttöönoton suurimmat vaikutukset näkyvät Sorvaamo Kivellä taloushallinnon ja seurannan puolella.

– Entinen järjestelmämme ei antanut mahdollisuuksia sähköiseen laskutukseen. On hieno asia, että nykyään 99 % kaikesta laskujen käsittelystämme tapahtuu suoraan järjestelmässä ja paperipostilla tai sähköpostilla lähetettävät laskut ovat jääneet pois. Sähköinen laskujen käsittely on niin näppärää, että se on nopeuttanut ja helpottanut laskuttamista paljon.

Seurannan osalta sen ajantasaisuus on ollut merkittävä muutos aiempaan.

– On iso asia, että tiedämme yrityksen tilanteen reaaliaikaisesti. Ennen asia ei ollut ihan niin, vaan tarkat tiedot laahasivat aika paljonkin perässä. Nyt saamme esimerkiksi tuloslaskelman käyttöömme milloin tahansa. Kyllä yrityksen omistajaa kiinnostaa nähdä, millä tavalla mennään missäkin kuussa ja että tietyt asiat pysyvät linjassa. Toistaiseksi olemme hyödyntäneet Adminetin monipuolisia seurantamahdollisuuksia aika vähän, mutta itse seuraan esimerkiksi myyntimme jakautumista asiakkaittain.

Tuotannonohjauksella saadaan lisää helpotusta

Kasvun mukanaan tuomassa kiireessä Sorvaamo Kivellä ei ole vielä ehditty saada Adminetin tuotannonohjausta käyttöön, vaikka tarvetta sille olisi.

– Valitettavasti se on aika pahasti kesken allekirjoittaneen kiireistä johtuen, sillä tällä hetkellä olen vähän sellainen sekatyömies auttaen tuotannossa ja hoitaen samalla yrityksen kiireisimpiä asioita. Tuotannonohjauksen saaminen käyttöön tulee helpottamaan tilannetta paljon. Erityisesti tuotevaraston automaattinen seuranta on merkittävä juttu, sillä toistaiseksi olen joutunut itse laskemaan hyllyistä tavaroiden saldoja. Luonnollisesti työ lisääntyy tuotteiden määrän kasvaessa ja samalla se heijastuu koneiden kuormituspuolelle.

Saastamoinen arvioi, että tietyistä yrityksen toiminnan erikoispiirteistä johtuen tuotannonohjauksen käyttöönotossa saattaa tulla myös haasteita, mutta niihin on varauduttu jo ennalta.

– Meillä on tiettyjä sopimuksia, joissa emme esimerkiksi saa varsinaista tilausta tai pysty laskuttamaan asiakasta omasta järjestelmästämme ja näiden asioiden yhteensovittaminen vaatii hieman miettimistä. Olemme kuitenkin keskustelleet asiasta jo Admicomin tuotekehityksen kanssa ja asiaan löydetään varmasti yhdessä ratkaisu sitten, kun se tulee ajankohtaiseksi.

Admicomin aito halu ratkaista asiakkaiden ongelmia ja kehittää järjestelmää onkin tehnyt vaikutuksen Sorvaamo Kivellä – olivatpa kyseessä isommat kehitystoiveet tai vaikka pienet käytettävyyteen liittyvät parannusehdotukset.

– Adminetissä on hienoa, että ohjelmistoa kehitetään asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. On tärkeää, että kehitysideoita saa antaa ja niitä myös toteutetaan – se on mielestäni iso juttu. Admicom on ehdottomasti kehittymishaluinen kumppani.

Saastamoinen kokee, että tuotannonohjauksen käyttöönoton myötä Adminetistä on merkittävää hyötyä yrityksen toiminnalle.

– Silloin tästä jää paljon pois kaikenlaista säätämistä, kun moni aikaa vievä toimenpide pyörii automatiikalla ja jokainen työntekijä pystyy tekemään tarvittavat asiat itse järjestelmässä. Sitä kautta minun työni kevenee aika paljon, arki rullaa sujuvammin ja kasvu on helpompaa. Kun järjestelmäasiat ovat kunnossa, se tekee mielestäni meistä myös yrityksenä pykälän ammattimaisemman.