Tamsara

"Se on vähentänyt minun työtäni ja tavallaan henkistä kuormitusta siinä, että ei tule sitä tuskaa kun pitää ruveta tekemään laskuja. Ei tarvitse ottaa siitä etukäteen enää stressiä."

Marko Pahkakangas

Näitä haasteita taklasimme

Laskuttaminen

Tampereen ja Pirkanmaan alueella toimiva Tamsara Oy on erikoistunut kiinteistöjen ja huoneistojen korjausrakentamiseen. Vuodesta 2015 toimineen yrityksen toiminta kattaa erilaiset palvelut vahinkokorjauksista remonttiprojekteihin. Asiakaskuntaan kuuluvat taloyhtiöt, isännöintitoimistot, aliurakoinnin kautta muut rakennusalan yritykset sekä yksityisasiakkaat.

Tamsaran toimitusjohtaja Marko Pahkakangas kertoo, että tällä hetkellä yritys työllistää hänen lisäkseen vakituisesti 3 henkilöä sekä vaihtelevasti 2-3 vuokratyöntekijää. Tulevaisuudessa yritystoimintaa on todennäköisesti tarkoitus kasvattaa hieman nykyisestä.

Työläät paperihommat riesana

Laskutus hoitui Tamsarassa vuosia perinteisillä menetelmillä. Pahkakangas muistelee, että tilanne alkoi käydä hänelle itselleen työlääksi, kun illat ja viikonloput kuluivat paperitöissä.

– Laskutus ja kaikki paperihommat olivat minulle aika raskaita. Kun tiesi, että sitä pdf-pläräämistä ja sitä työmäärää on paljon että saa kaiken varmasti laskutettua, tuppasivat ne hommat sitten vähän jäämään. Laskuttamisesta tuli vähän sellainen mörkö.

Pahkakangas arveli, että järjestelmän avulla tilanteeseen saisi todennäköisesti helpotusta. Hän alkoi selvittää eri vaihtoehtoja ja pyysi tarjouksia. Lopulta Pahkakangas päätyi Adminet Liteen, joka poikkesi monesta muusta vaihtoehdosta siinä, että samassa ohjelmistossa yhdistyvät toimiston, taloushallinnon ja työmaan rutiinit.

– Selvittelin eri ohjelmistoja ja aina löytyi erikseen tuotannonohjausjärjestelmä ja sitten taas kirjanpitäjällä oli omat järjestelmät. Mielestäni oli tavallaan tyhmää, että maksaa kahdesta eri järjestelmästä kalliisti molemmista.

– Sitten Adminetin myyjä soitteli minulle. Suhtaudun kaikkiin myyntimiehiin aina skeptisesti, mutta kyllä niiden keskustelujen aikana jäi sellainen ajatus, että ehkä tämä voisi olla vaihtoehto. Näin Adminetin taloudellisesti ja muutenkin järkevänä. Se ei ollut ylikallis verrattuna johonkin tuotannonohjausjärjestelmään.

Järjestelmäasiat ja kirjanpitopuoli kerralla kuntoon

Adminet Lite otettiin Tamsarassa käyttöön vuoden 2019 lokakuusta. Pahkakangas on tyytyväinen löydettyään ratkaisun, joka tulee tukemaan toimintaa myös pidemmällä aikavälillä.

– Silloin kun Adminet-myyjän kanssa juttelin, kerroin että en hae mitään tilapäistä ratkaisua. Haluan että se järjestelmä on sellainen, että minun ei tarvitse puolen vuoden päästä alkaa miettiä tilalle uutta. Hän sai minut tästä vakuutettua.

Vaihdoksen jälkeen Tamsaran tilitoimistokustannukset laskivat merkittävästi. Uudet Adminet Lite -asiakkaat voivat jatkaa nykyisen tilitoimistonsa asiakkaina tai siirtyä käyttämään Adminet Lite -kumppanitilitoimiston palveluita. Tamsara vaihtoi tilitoimistokseen Haglex Oy:n, joka on Tampereella toimiva paikallinen kumppanitilistoimisto. Kustannussäästöjen lisäksi Pahkakangas kehuu Haglexin palvelun laatua.

– Ensinnäkin meillä kirjanpitokulut putosivat todella paljon – monta sataa euroa kuukaudessa. Olen tykännyt tästä kokonaisuudesta; Tavallaanhan kirjanpitäjän täytyy olla jollakin tavalla yrittäjän kumppani ja huomasin, että vanhan tilitoimiston aikaan kun minulla tuli jotakin kysyttävää, en välttämättä kysynyt sitä kirjanpitäjältä koska siitä tuli aina lasku. Se ei sovi minun ajattelumaailmaani. Nyt ei ole sitä tilannetta. Enhän minä nyt joka päivä soittele tietenkään kirjanpitäjälle, mutta silloin tällöin kuitenkin jotakin juttelemme ja kyselen vähän. Tämä paketti sopii minulle kyllä hyvin, meillä on hyvä sopimus tilitoimiston kanssa.

Ratkaisu laskutuksen aiheuttamaan tuskaan

Uuden ohjelmiston myötä yrityksessä on päästy eroon papereista, mikä näkyy erityisesti laskutuksen yhteydessä. Työvaiheista on jäänyt pois laskujen tulostus, kuoritus ja postitus.

– Se on vähentänyt minun työtäni ja tavallaan henkistä kuormitusta siinä, että ei tule sitä tuskaa kun pitää ruveta tekemään laskuja. Ei tarvitse ottaa siitä etukäteen enää stressiä, että joudun nyt ruveta kahlaamaan läpi noita papereita.

Adminet Litessä ostot ohjautuvat oikealle kohteelle tai tilaajalle ja ovat helposti edelleenlaskutettavissa, joten Pahkakankaan ei tarvitse käydä enää laskutuksen yhteydessä erikseen läpi kuukauden aikana kertyneitä ostoja.

– Minulle on tärkeää, että kaikki ostot pysyvät järjestyksessä ja ovat oikein työmaan takana. Aiemmin meillä oli kyllä sähköinen verkkolaskutus käytössä, mutta siinä ei ollut tavallaan mitään projektiseurantaa. Verkkolasku tuli sinne palveluun ja sitten se maksettiin erikseen nettipankista. Tämän jälkeen lähetin pdf-laskuista nipun aina kerran kuukaudessa kirjanpitäjälle.

– Siinähän olikin juuri se ongelma, että kun me teimme sillä lailla ja meillä tulee kuitenkin niitä ostoja aika paljon kuukaudessa, niin laskutusvaiheessa rupesin kaivamaan sitä nippua läpi, että mitä on ostettu. Sehän on se järkyttävä työmäärä sitten siinä. Nykyään on helppoa kun tulee ostolasku, määritän sen työmaalle automaattisesti ja se on siellä. Ja sitten kun teen sitä laskua, niin ostot ovat valmiina oikean työmaan takana. Se on minun työtäni vähentänyt huomattavasti.

Adminet Lite hoitaa yrittäjän puolesta laskutukseen liittyvät rutiinityöt. Laskutukseen kuluu huomattavasti vähemmän aikaa, eikä yrittäjän tarvitse enää istua toimistolla iltaisin ja viikonloppuisin.

– Voin periaatteessa avata tietokoneen koska vain ja katsoa, mitä on ostettu, mikä menee laskutukseen ja mikä ei. Pystyn tekemään koko ajan sitä työtä, ennen kuin laskutan sen – jos haluan.

Paperitonta ja helppoa palkanlaskentaa

Adminet Lite on tuonut helpotusta myös palkanlaskentaan. Aiemmin asentajat merkitsivät tunnit ja suoritteet palkanlaskentaa varten paperille. Pahkakangas myös tulosti kaikki työmääräimet paperille, mikä aiheutti omat ongelmansa. Nykyään asentajilla on käytössään mobiililaitteet, joihin tiedot kirjataan.

– Olen opettanut asentajia, että ei välttämättä tule sitä paperista työmääräintä, joten katsokaa sieltä järjestelmästä. Mobiilia ei aikaisemmin ollut, vaan minulla oli aina työtilauksen mukana erillinen lomake, jossa luki työsuoritteita. Siihen pystyi kynällä merkkaamaan, mitä on tehty, paljonko ja niin edelleen. Nykykäytäntö on toimivampi, koska kun tieto oli siinä paperilomakkeella, se saattoi hukkua. Myös tulostamisen määrä on vähentynyt, kun enää ei tarvitse tulostella niitä papereita ihan koko aikaa kauheita litanioita.

Kun työntekijät kirjaavat työt ja tarvikkeet sähköiselle työmääräimelle, siirtyvät tunnit samalla tuntikortille ja kaikki tapahtumat ovat heti hyväksyttävissä laskutettavaksi. Palkkojen suhteen Pahkakankaan tehtäväksi jää vain tarkastaminen ja hyväksyminen, minkä jälkeen tiedot siirtyvät suoraan palkanlaskentaan ja palkkoihin.

– Aiemmin palkanlaskennan ja -maksun yhteydessä puuttui aina tunteja ja kaikkea muuta. Nyt olen opastanut, että tiedot tulevat Adminet Litestä suoraan sen mukaan miten asentaja on tuntinsa merkannut, eli minä en oikeastaan muuta kuin tarkistan että siellä ne ovat. En puutu siihen enää, jos tunteja on jäänyt. Hyvin on mennyt sen jälkeen ja työntekijät ovat oppineet merkkaamaan mobiin tuntinsa ja työsuoritteet.