Kaapelipojat Oy: Adminetissä kaikki on samoissa kuorissa ja kansissa

Kaapelipojat Oy sai Adminetistä yrityksen kasvua tukevan ratkaisun, jossa yhdestä järjestelmästä hoidetaan sujuvasti toimiston ja työmaan rutiinit sekä yhteydet ulkopuolisiin toimijoihin. Admicomin kirjanpitäjään on oltu niin tyytyväisiä, että tällä hetkellä Adminet ja Admicomin kirjanpitopalvelu on käytössä kaikkiaan viidessä yrityksessä.

Kangasalalta toimiva Kaapelipojat Oy on sähköalan moniosaaja, joka palvelee niin yksityisiä kuin yrityksiä erilaisissa sähkötöissä. Yritys toteuttaa sekä uudis- että saneerauskohteiden sähkötöitä urakkana ja laskutöinä.

– Työt jakautuvat suhdanteiden mukaan. Jossain vaiheessa on tehty enemmän saneerauspuolta, mutta tällä hetkellä isoin siivu kakusta menee uudistuotantoon. Teemme oikeastaan kaikkea mitä sähköjohdoissa, ja osittain jopa ilmassa, voi kulkea. Meiltä löytyy ammattitaitoa hyvin laajalta alueelta, olipa kyse sitten atk-, antenni- tai valokuituasennuksista, tai vaikka erilaisista erikoisjärjestelmistä kameravalvontaan, kulunvalvontaan tai rikosilmoitinjärjestelmiin liittyen, toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo.

Kaapelipojat on alun perin vuonna 2004 perustettu yritys. Tähän päivään mennessä se on kasvanut yhden miehen yrityksestä kaikkiaan noin 30 henkilöä työllistäväksi konserniksi, jonka liikevaihto oli viime vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Kasvun salaisuus piilee osaavassa ja sitoutuneessa henkilöstössä.

– Luotettavuus, ammattitaitoisuus ja sitoutuneisuus ovat meidän toimintamme kulmakivet. Jokainen asentaja työskentelee ammattiylpeydellä, eikä halua jättää jälkeensä huonosti toteutettua työtä. Kaikki haluavat olla oman porukkansa parhaita ja sitä kautta jättää asiakkaallekin käsityksen, että tämä kaveri oli oikeasti tosi ammattitaitoinen ja hyvä tyyppi.

Kaapelipojat Oy - Juho Sulosaari ja Juha Tuominen

Toiminta laajentui Keski-Suomeen

Kaapelipojat on jo pitkän aikaa toiminut Pirkanmaan alueella, mutta viime vuonna toimintaa laajennettiin myös Keski-Suomeen, kun tytäryhtiö Kaapelipojat Keski-Suomi Oy perustettiin.

– Olemme saaneet luotua Pirkanmaan alueella hyvän brändin ja meidät tunnetaan siitä, että pystymme toteuttamaan alusta loppuun niin pienet kuin isot kohteet. Halusimme laajentaa toimintaa ja tarjota samaa palvelua myös muualla. Keski-Suomi on ensimmäinen avaus toiminnan laajentamiselle ja nyt laitamme homman siellä kuntoon, Kaapelipojat Keski-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Juho Sulosaari kertoo.

Tällä hetkellä Keski-Suomen toimintojen markkinointia käynnistellään ja muutamia urakkatarjouksiakin on jätetty. Uudelle markkina-alueelle murtautuminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa.

– Toistaiseksi tulee vielä vastaan eräänlaisia näkymättömiä muureja, joita on inhottava rikkoa. Tarjouslaskennassa varmasti olemme siellä missä pitääkin, mutta vanhoille luottokumppaneille annetaan herkästi vielä mahdollisuus tarkistaa hintojaan alaspäin. Ottaa oman aikansa, että nuo muurit saadaan murrettua. Meillä oli kyllä etukäteen tiedossa, että tällaisia vaikeuksia joudutaan kohtaamaan millä tahansa uudella toiminta-alueella, Tuominen toteaa.

Miehet uskovat vakaasti, että uusi markkina-alue otetaan haltuun ammattitaitoisella tekemisellä ja tuomalla kustannustehokkuutta myös asiakkaalle.

– Meillä on paljon ammattitaitoa ja sitoutunut henkilöstö. Kaverit eivät pelkästään tuijota kelloa tai seuraa pilkuntarkasti mitä viivan alla tapahtuu, joten ihan jokaisesta toimesta ei tule laskuakaan perässä. Palvelun laatu ajaa monessa kohtaa näiden edelle, Sulosaari korostaa.

– Me pystymme monesti tuomaan kustannustehokkuutta ja säästöä tilaajatahollekin. Kun kohteen suunnitelmat tulevat meille, sekä työnjohto että valtaosa asentajistakin pystyy heti katsomaan, että jotkin asiat voisi tehdä eri tavalla. Sitä kautta saavutetaan niin rahallista kuin ajallista säästöä. Meillä työntekijät ovat sen verran valveutuneita, että he ymmärtävät, että tätä peliä pelataan monen muunkin kuin meidän ehdoilla, Tuominen jatkaa.

Kaapelipojat Oy - Adminet toiminnanohjausjärjestelmä

Adminet tukemaan kasvua

Yrityksen toiminnan kasvaessa Kaapelipojilla tultiin tilanteeseen, jossa käytössä ollut toimialaohjelmisto ei enää pystynyt palvelemaan laajentuvan liiketoiminnan tarpeita.

– Kun yritys alkoi hieman kasvaa, toimintojen hallittavuudessa tuli ongelmia. Huomasimme, että oli paljon asioita, joiden yhteensovittaminen aiheutti toimiston päässä tosi paljon ylimääräistä työtä. Ryhdyimme etsimään ohjelmistotaloa, joka palvelisi paremmin meidän tarpeitamme. Erinäisten vaiheiden jälkeen törmäsimme Adminettiin ja totesimme, että se on meille hyvä vaihtoehto, Sulosaari kertoo.

Adminet otettiin Kaapelipojilla käyttöön kesällä 2015 ja ratkaisuun on oltu tyytyväisiä.

– Adminet on ollut meille hyvä ratkaisu monessakin mielessä: Vanhalla ohjelmalla ei pystytty tekemään urakan maksuerätaulukoita, eikä saatu kirjanpidollisia raportteja, joilla voidaan seurata niin asentajia kuin työmaita. Myös ostolaskujen käsittely oli kankeaa, kun kuluja ei saatu jyvitettyä tiettyihin paikkoihin ja laskujen hyväksyttäminen urakoitsijalla tai oman organisaation sisällä oli käytännössä paperin siirtelyä pöydältä toiselle. Nyt se menee aika hienosti tuolta johtoja pitkin, Tuominen listaa Adminetin tuomia helpotuksia aiempaan verrattuna.

Erityisen tyytyväisiä Kaapelipojilla ollaan siihen, että Adminet mahdollistaa yrityksen kokonaistoiminnan hallinnan yhden järjestelmän sisältä.

– Sille annan suuren arvon, että Adminetissä kaikki on samoissa kuorissa ja kansissa. Me käytämme yhtä ohjelmaa ja se hoitaa yhteydet lukuisiin ulkopuolisiin tahoihin, Sulosaari kertoo.

Tuomisen mielestä hyvä esimerkki toimivasta yhteydestä ulkopuoliseen toimijaan on automatisoitu verottajan tiedonantovelvollisuuden raportointi, jossa Adminet sekä koostaa raportit, että toimittaa ne verottajalle:

– Kun verottaja heitti tämän oman leikkinsä, että piti alkaa tehdä kuukausi-ilmoituksia työmaista, olisimme vanhalla ohjelmalla joutuneet ostamaan ratkaisun jonkun toisen palveluntarjoajan kautta. Taas olisi pitänyt opetella yksi järjestelmä lisää ja koittaa sovittaa eri ohjelmien toiminta yhteen. Joskus on tehty verottajan raportteja käsinkin, joten tiedän mitä se on, ja siitä haluttiin eroon. Olemme monella työmaalla päätoteuttajana ja sen takia on tärkeää, että Adminet hoitaa raportointia koko ajan taustalla.

Kaapelipojat Oy - Juho Sulosaari ja Juha Tuominen

Adminet vaikutti toimistolla ja työmaalla

Adminetin käyttöönotto on heijastellut sekä asentajien että toimiston arkeen. Asentajat suhtautuivat muutokseen hyvin, sillä he olivat tottuneet käyttämään sähköisiä työvälineitä aiemminkin. Adminet kuitenkin helpotti päivittäistä tekemistä myös kentällä.

– Adminet on asentajillekin helppo ohjelma. Työtilausten käsittely on selkeää ja niille on helppo lisätä työt ja tarvikkeet. Myös tuntikortit on helppo täyttää, Sulosaari kertoo.

– Asentajat myös anovat lomat ja pekkaset suoraan Adminetistä ja työntekijöiden vapaita voi tarkastella Adminetin lomakalenterista. Aina ei tiedä kuka on töissä ja kuka ei, joten sieltä on helppo katsoa missä kukakin viilettää, Tuominen jatkaa.

Suurimmat muutokset Adminet on tuonut toimiston arkeen sujuvoittamalla toimistorutiineja.

– Nyt meillä kirjautuu ostolaskut suoraan tilauksille, mikä aiemmassa ohjelmassa ei ollut mahdollista, ja se säästää toimiston päässä tosi paljon aikaa. Ylipäätään kaikki muukin osto- ja myyntilaskujen käsittelyyn liittyvä työ on vähentynyt. Päivittäisessä arjessa Adminet on säästänyt toimistotyön vaivoja ja työtunteja tosi paljon, ainakin puolikkaan henkilön työtuntien verran vuodessa, Tuominen arvioi.

– Myös kohteiden seuranta on jouhevampaa. Adminetistä on helppo seurata kohteiden kustannuksia, miten työ etenee ja mikä on aiheuttanut ylimääräisiä kuluja. Sieltä päästään aika hienosti koko ajan kiinni siihen, mikä on kohteiden tilanne, Sulosaari jatkaa.

Ensiluokkaista kirjanpitopalvelua

Aiemmin Kaapelipoikien kirjanpito oli erillisessä tilitoimistossa. Adminetin käyttöönoton yhteydessä palvelu siirrettiin Admicomin omaan tilitoimistoon, jossa ohjelman tunteva kirjanpitäjä käsittelee tietoja asiakkaan kanssa samassa järjestelmässä. Tilitoimisto on erikoistunut palvelemaan nimenomaan rakentamisen ja talotekniikan yrityksiä, ja tämä näkyy myös asiakkaalle.

– Pystymme puhumaan kirjanpitäjämme kanssa meidän omaa kieltä – juuri sitä slangia, jota me itse ymmärrämme. Tässä on merkittävä ero sellaiseen tilitoimistoon, jonka yksi asiakas on kampaamo, toinen rakennusliike ja kolmas autokoulu, Tuominen toteaa.

– Eihän sellaisella toimintamallilla ole mahdollisuutta tietää yhtään mitään meidän toimialan liiketoiminnasta tai kulujen muodostumisesta. Admicomin tilitoimistossa ymmärretään meidän liiketoiminnan lainalaisuudet. Yleiselle tilitoimistolle voi olla hankalaa ymmärtää niinkin perusasia, että urakkatyömaalle menee työn aikana tavaraa, mutta sieltä osa palautuu ja kirjautuu varastoon, Sulosaari lisää.

Yrityksessä ollaan tyytyväisiä myös kirjanpitäjän aktiiviseen otteeseen seurata yrityksen tilannetta ja puuttua havaitsemiinsa virheisiin.

– Kirjanpitäjälle täytyy antaa isot kiitokset, hän on helvetin hyvä tyyppi ja tuntuu tietävän kaiken. Hän selvittää minkä tahansa asian aina kun pyytää. Eikä aina tarvitse pyytääkään vaan hän on itse yhteydessä, jos on huomannut, että jokin asia on menossa vinksalleen, Tuominen kertoo.

– Viimeksi joidenkin urakoiden budjetointi oli päin mäntyä, kun valmiusaste oli budjetin mukaan 140 % vaikka työ oli vielä kesken. Kirjanpitäjämme oli katsellut raportteja ja laittoi meille tiedon, että nämähän ovat täällä pielessä. Se on mielestäni erinomaista palvelua, Sulosaari jatkaa.

Juha Tuominen on omistajana viidessä yrityksessä ja kaikissa on käytössä Adminet. Jokaisen yrityksen liiketoiminta ei sujahda Adminetin rakentamisen ja talotekniikan toimialoille toteutettuihin toimintoihin ihan sellaisenaan, mutta silti se on haluttu käyttöön kaikkiin yrityksiin. Syy on Tuomisen mukaan erinomainen kirjanpitopalvelu:

– Adminet ei välttämättä palvele täydellisesti toimialan ulkopuolelle menevien yritysten liiketoimintaa, mutta kirjanpitäjämme on niin älyttömän hyvä, että olemme halunneet hänet vastaamaan kaikkien yritystemme kirjanpidosta. Kirjanpitäjältä saamamme erinomainen palvelu on suurin yksittäinen syy sille,  että kaikkien viiden yrityksen toiminta pyöritetään Adminetillä.

Jatka lukemista

LVIS-Maailma 1/2017