Pääkirjoitus: Kilpailukykyä mobiilista
Kilpailukyvyn tehostamista ei voi jättää enää vain kilpailijoiden hifistelyksi, kun työtuntien, ainekäytön ja kilometrien tarkkuus…
Admicomin tilitoimisto tarjoaa toimialan tuntevaa palvelua henkilökohtaisella otteella. Asiakas ei maksa perinteisten rutiinikirjausten tekemisestä, vaan saa nykyaikaista palvelua ja oman talousneuvojan, jonka puoleen voi kääntyä kiperissäkin tilanteissa.
Admicomin tilitoimisto on erikoistunut palvelemaan rakentamisen ja talotekniikan yrityksiä. Tilitoimistolla on laaja kokemus toimialalta ja tällä hetkellä alan asiakkaita on jo noin 300. Rakentamisessa ja talotekniikassa on paljon erityispiirteitä, joista tilitoimiston täytyy olla perillä.
– Esimerkiksi perustajaurakoinnissa on paljon sellaista hallinnollista työtä, jota tekemään tarvitaan oikeasti ammattitaitoinen ihminen. Toinen on ylipäätään urakointi ja siihen liittyvä osatuloutus: vaikka Adminet tekee tuloutusta automaattisesti, meillä kirjanpitäjä valvoo taustalla koko ajan, että homma pyörii oikein ja opastaa asiakasta tarvittaessa. Myös käänteinen arvonlisävero tuo omat erikoispiirteensä toimialan kirjanpitoon, Admicomin tilitoimistoa vetävä Kari Kalmukoski kertoo.
Admicomin tilitoimistossa toimialaosaaminen varmistetaan perehdyttämällä henkilökunta toimialaan ja sen erityispiirteisiin – pelkkä taloushallinto-osaaminen ei riitä.
– Totta kai ylläpidämme koulutuksilla myös taloushallinnon ammattitaitoa, mutta lisäksi järjestämme henkilökunnalle koulutuksia, joissa käydään läpi asiakkaiden toimintaa ja tarpeita. Koulutusten avulla varmistetaan, että jokainen ymmärtää prosessien etenemisen asiakasyrityksissä ja pystyy puhumaan samaa kieltä asiakkaan kanssa.
Adminet tekee automaattisesti suuren osan kirjanpidon rutiinikirjauksista, joten Admicomin tilitoimistossa kirjanpitäjät ovat enemmän talousneuvojia kuin kirjanpitäjiä.
– Perinteinen rutiininomainen kirjaus ei ole meidän toiminnan keskiössä, vaan käytännössä asiakas saa oman tukihenkilön kirjanpidon asioihin. Jos on vaikka epävarma jonkin kuitin käsittelystä, ongelman kanssa ei tarvitse jäädä painimaan yksin, vaan me opastetaan. Kirjanpitäjän rooli on mennyt kuittien kirjaamisesta asiakkaan ohjaamiseen – ja sillä vähennetään kaikkien työtä. Uskon, että muutkin tulevat muuttamaan toimintatapojaan tähän suuntaan tulevaisuudessa.
Käytännössä asiakas saa siis toiminnalleen valvojan, joka auttaa tarvittaessa ja pitää huolta, että automatiikan tekemät toimenpiteet menevät oikein.
– Automaattihan tekee toimenpiteet tiettyjen ohjaustietojen ja käyttäjän toimien perusteella. Jos kirjanpitäjä huomaa, että esimerkiksi kohteelta puuttuu kustannuksia tai ne ovat epärealistisen alhaiset, niin sitten neuvotaan asiakkaalle, miten kannattaa toimia. Sama pätee kaikissa muissakin kirjauksissa, eli kirjanpitäjä huomauttaa asiasta ja ohjaa asiakkaan tekemään sellaisia toimenpiteitä, että kirjaukset menevät jatkossa oikein.
Myös palkanlaskennan osalta tilitoimiston asiantuntijat ovat asiakkaan tukena ja valvovat, että asiat hoituvat oikein.
– Asiakkaan tarvitsee vain syöttää tunteja Adminettiin ja me hoidamme palkanlaskennan siitä eteenpäin. Emme vain konemaisesti hoida palkanlaskennan rutiineja, vaan tarvittaessa kyseenalaistamme, jos esimerkiksi tuntikortille on kirjattu hirveä määrä tunteja. Silloin tarkistetaan asiakkaalta, onko tilanne ihan oikeasti näin, palkanlaskentatiimiä luotsaava Hanne Viitala kertoo.
Tilitoimiston asiantuntijat seuraavat asiakasyritysten tilannetta säännöllisesti ja asiakkaat voivat luottaa siihen, että virheisiin puututaan.
– Kirjanpidossa tyypillisiä tilanteita ovat esimerkiksi osatuloutukseen liittyvät asiat, merkittävät erot kohteiden budjeteissa ja toteumissa sekä samalle työlle perustetut useammat kohteet, jolloin kulut ja laskutus menevät eri paikkoihin. Tällaiset huomataan raporteilta hyvinkin nopeasti ja pystytään ohjeistamaan asiakkaalle, kuinka tilanne korjataan. Välillä haastetaan yrittäjää myös miettimään omia toimintatapojaan, esimerkiksi raportti laskuttamattomista työtilauksista on monesti silmiä avaava, Kalmukoski toteaa.
– Palkanlaskennassa ongelmatilanteet voivat liittyä esimerkiksi kumulatiivisen ja portaikkoverokortin eroihin. Joskus havaitaan myös, että ennakonpidätykset ovat turhan korkeat ja niistä sitten huomautetaan yrittäjää, Viitala kertoo.
Yrittäjä jää usein yksin toimintansa kanssa, vaikka monesti ulkopuolinen näkökulma tulisi tarpeeseen. Admicomin tilitoimiston asiakkaille tarjotaan peruspalveluiden lisäksi erilaisia asiantuntijapalveluita yrityksen päätöksenteon tueksi. Kirjanpidon asiantuntijapalveluihin kuuluu talousneuvonta sekä verotukseen ja perustajaurakointiin liittyvät palvelut.
– Meidän puoleen voi kääntyä, olipa kyse budjetoinnista, verosuunnittelusta tai alkamassa olevasta perustajaurakointikohteesta. Autamme asiakasta hänen tarpeensa mukaan esimerkiksi budjetoimaan toimintaa, miettimään yrityksen kulurakennetta ja säästökohteita tai valitsemaan verotuksellisesti edullisimman vaihtoehdon yrittäjän osingon ja palkan suhteelle, Kalmukoski listaa esimerkkejä.
Palkanlaskennan asiantuntijapalvelusta asiakas saa tukea muun muassa lakien ja työehtosopimusten tulkintaan.
– Asiantuntijapalvelu auttaa työehtosopimusten tulkinnassa ja neuvoo vaikkapa vanhempainvapaisiin liittyvissä asioissa sekä auttaa tulkitsemaan lakeja esimerkiksi erilaisiin työsuhdeasioihin liittyen. Myös lomautuksiin ulkopuolinen näkemys tulee usein tarpeeseen, sillä ne ovat vaikeita päätöksiä. Meidän puoleen voi aina kääntyä näissä asioissa. Ongelmatilanteissa kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, Viitala kannustaa.
Asiantuntijapalvelujen tavoitteet suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa.
– Liikkeelle lähdetään aina asiakkaan tarpeista ja tavoitteista. Sen jälkeen asiantuntijamme tutustuvat tarkemmin yrityksen toimintaan, tekevät laskelmat, auttavat toimenpiteissä ja varmistavat, että asetetut tavoitteet saavutetaan. Me olemme nimenomaan yrittäjän kumppani näissä asioissa ja ajamme hänen etuaan, Kalmukoski korostaa.
Adminetissä tieto liikkuu reaaliajassa ja tehdyt kirjaukset näkyvät heti. Tämä helpottaa myös tilitoimiston ja asiakkaan yhteistyötä, kun yhteisestä ympäristöstä päästään käsiksi samoihin tietoihin koko ajan.
– Perinteisessä sähköisessä kirjanpidossa asiakas on kirjanpitäjän lähettämän tiedon varassa. Meillä asiakkaan kanssa katsotaan aina samoja lukuja yhteisessä ympäristössä ja tekemämme muutokset näkyvät heti asiakkaalle. Kun toiminta on läpinäkyvää ja molemmat pääsevät samoihin tietoihin käsiksi, se luo luottamusta asiakkaan ja tilitoimiston välille, Kalmukoski toteaa.
Admicomin tilitoimisto palvelee Jyväskylästä käsin asiakkaitaan ympäri Suomen. Sujuvan yhteistyön varmistaa edellä mainittu reaaliaikaisuus ja yhteinen ohjelmistonäkymä. Nykyaikaisen tilitoimiston toimintamalli ei vaadi kivijalkakonttoria samaan kaupunkiin.
– Suomessa on aika kattava matkapuhelinverkko, joten kyllä meidät kiinni saa. Perinteisesti paikallisessa tilitoimistossa nähdään silloin, kun asiakas toimittaa kirjanpitomapin. Meillä otetaan puhelinyhteys ja voidaan katsoa käytännössä samaa ruutua ja tietoja, oli asiakas sitten Rovaniemellä tai missä tahansa. Vaikka ollaan fyysisesti kaukana, niin käytännössä ollaan hyvinkin lähellä, Kalmukoski korostaa.
Tilitoimiston laadukas palvelu on varmistettu nimeämällä asiakkaille omat yhteyshenkilöt, jotka ovat ongelmatilanteissa nopeasti tavoitettavissa.
– Meidän palvelu on hyvin henkilökohtaista ja asiakkaalla on toisessa päässä aina se tietty henkilö, jonka kanssa asioidaan ja joka on nopeasti tavoitettavissa. Aina voi soittaa, jos jotain kysyttävää tulee. Monen asiakkaan kanssa on syntynyt niin tiivis suhde, että töiden lisäksi on käsitelty myös elämän ilot ja surut – niin häät, naapurit kuin erotkin. Ihan kaikki, Viitala kertoo.