Kuka on kuullut arvolupauksesta?

Liiketoiminta kaikessa yksinkertaisuudessaan on rahastusta arvoa vastaan. Menestyäkseen ja kasvaakseen liiketoiminnan on onnistuttava tuottamaan hintalappuaan enemmän arvoa omalla palvelullaan.

Kun neuvottelet potentiaalisen asiakkaasi kanssa ja tämä kokee saavansa enemmän arvoa, kuin mitä palvelusi hinta on, hän todennäköisesti motivoituu ja siitä syntyy kaupat. Arvolupaus on annettu lupaus tästä tulevasta arvosta, eli miksi asiakkaidesi kannattaa ostaa juuri sinulta. Parhaimmillaan se kertoo miten juuri sinun ratkaisusi parantaa asiakkaan tilannetta.

Talotekniikan toimialalla yksi suurimmista perisynneistä urakointiliikkeissä on aktiivisen myynnin puuttuminen.

Myydään jos joku keksii jotain tilata, tai luotetaan saunan lauteilla solmittuihin suhteisiin.

Myynnin tueksi olisi hyvä pitää asiakashallinnassa potentiaaliset asiakkaat, eli prospektit, eroteltuina eri segmentteihin, esimerkiksi uudisrakentaminen ja saneeraus. Tai vaikkapa isännöitsijät ja teollisuuden kunnossapito.

Jokainen yritys on vahvimmillaan tietynlaisissa työmaissa. Meillä asiakkaat käyttävät Adminetin data-analysaattoria tämän tiedon hankintaan.

Kun päästään helposti kiinni suoraan dataan siitä, mitkä ovat olleet esimerkiksi kolmen edellisen tilikauden voitollisimmat työmaat, on helppoa suunnata liiketoiminnan kehitys siihen suuntaan, että samanlaisia kohteita päästäisiin toteuttamaan jatkossakin. Sama toimii toisinkin päin – jos tietynlaiset työmaat tahtovat aina painua tuloksen kannalta lähelle nollaa, saati pakkasen puolelle, voi tulevat tarjouspyynnöt todennäköisesti hyvissä mielin antaa muille pelaajille.

Kun tiedät mihin haluat resurssisi suunnata, kehitä yrityksesi arvolupaus sen mukaiseksi. Meillä Admicomilla suunta on talotekniikan, rakentamisen sekä teollisuuden PK-yritykset, ja arvolupauksemme on parantaa asiakkaamme businesta – ja sen me todistetusti myös teemme.

Simo nimmari

Simo Ratilainen
toimialajohtaja

Jatka lukemista

LVIS-Maailma 1/2019