Digisähkö Oy: ”Tilipussissa tuntuu eniten se, että pystyy keskittämään voimavaransa kannattaviin osa-alueisiin”

Edistyksellisillä älykotiratkaisuillaan asiakkaitaan ihastuttavan Digisähkön tavoitteet ovat kasvussa. Kasvun tukena toimii Adminet, jolla on ollut tärkeä rooli muun muassa toiminnan strategisia linjauksia tehtäessä.

Reilun vuosikymmenen sähkö- ja automaatioasennusten parissa työskennellyt Jani Hirvonen perusti Digisähkön Espooseen vuonna 2014 ja ryhtyi tarjoamaan sähköasennuspalveluita pääkaupunkiseudulla. Pian yhtiökumppaniksi tuli toinenkin automaatio-osaaja, jonka kanssa äänentoistosta ja nykyaikaisista automaatioratkaisuista innostunut Hirvonen päätti ottaa yritykselle uuden suunnan.

– Olimmekin yhtäkkiä tilanteessa, jossa meillä oli kyky ja eväät lähteä tekemään sellaisia töitä, joihin meillä kummallakin oli suurin palo. Alkuun teimme ihan perussähkötöitä, mutta jossain kohtaa astianpesukoneen pistorasiaa kytkiessä heräsi ajatus, että keittiön roskakaapeissa könyämisen aika on ohi ja ryhdymme suuntaamaan kohdeyleisöämme vähän eri tavalla.

Näin myös toimittiin ja nykyään Digisähkö on erikoistunut älykotiratkaisuihin, joilla kaikki kodin talotekniset toiminnot, turvatekniikka sekä av-ratkaisut viihdetekniikoineen ja Spotify-sovelluksineen ohjataan yhden käyttöliittymän avulla.

– Asiakkaamme ovat tykänneen siitä, että kaikki mahdollinen on saman älyn ohjauksessa. Ei tarvitse olla kymmentä appia puhelimessa, kun kaikki hoituu keskitetysti yhdestä paikasta. Hyödynnämme ratkaisuissamme palkittua Control4-järjestelmää, joka on integroitu KNX:ään ja muihin taloautomaatiojärjestelmiin. Meillä on omassa talossa myös suunnittelu ja ohjelmointi, joten pystymme toteuttamaan korkeatasoisia ohjausrajapintoja sellaisillekin laitteille, joille niitä ei löydy valmiina.

Digisähkön toteuttamista älykotiratkaisuista nautitaan mm. pitkän uran tehneen jääkiekkomaalivahti Niklas Bäckströmin (oikealla) kotona ja vapaa-ajan asunnolla.

Ajan hermolla pysyäkseen yritys kouluttaa henkilöstöään säännöllisesti ja sillä on pino pätevyyksiä osoituksena osaamisestaan. Digisähkö oli muun muassa ensimmäinen pääkaupunkiseudun toimija, jolle myönnettiin kansainvälisen sähköalan jätin Schneider Electricin Light & Room Control EcoXpert -sertifiointi. Vahvan erikoistumisen ansiosta kilpailukentällä on hieman rauhallisempaa ja yksi Digisähkön palveluista onkin tarjota asiantuntemustaan myös muille sähköalan yrityksille.

– Toteutamme perinteisiä sähköasennuksia muun muassa HSY kuntayhtymälle ja esimerkiksi viime kesänä uudistimme Miltton Housen av-tekniikan. Tällaisissa töissä kyllä riittää kilpailua. Ei tule kuitenkaan mieleen montaa toimijaa, kun aletaan puhua ison maailman tapaan System Integrator -toteutuksista, joissa yhdellä automaatiokäyttöliittymällä ohjataan kaikkea, mitä älykotiin tai toimistoon voi liittää. Näissä meillä on sellaista digitaalista osaamista, että toimimme kumppanina monille sähköurakoitsijoille esimerkiksi KNX- ja Helvar-ohjelmointeihin liittyvissä toteutuksissa.

Tyytyväisiä asiakkaita Leviltä Cannesiin

Digisähkö on alusta asti toteuttanut kasvutavoitteitaan ammattimaisesti ja onnistunut saavuttamaan kohdeyleisönsä. Nykyään yritys toimii 1,5 miljoonan liikevaihtoluokassa ja työllistää oman seitsemän hengen tiimin lisäksi tukun yhteistyökumppaneita. Korkealaatuisten älykotiratkaisujen tuottamisen ohella myös ensiluokkainen palvelu on yritykselle tärkeää.

– Asiakastyytyväisyyskyselystämme saimme ihan huipputuloksia ja älykotiratkaisuiden osalta meillä on maineikkaita asiakkaita, joten olemme todella ylpeitä asiakaskunnastamme. Emme kuitenkaan väheksy perinteisiäkään asiakkuuksia. Ei ole kauaakaan, kun olin itse asentamassa erään asunnon sähköistyksiä. Oli mukava jutella asiakkaan kanssa ja nähdä se aito ilo, jota asiakas koki saadessaan uudet pistorasiat. Ihan yhtä lailla siitä tulee onnistumisen tunne. Asiakkaan kokema riemu uudesta toimivasta järjestelmästä on ihan universaali – olipa kyseessä hieno älykoti tai keittiön pistorasia.

Vaikka Digisähkön asiakkaat ovat pääasiassa Uudeltamaalta, on älykotiratkaisuita toteutettu ympäri Suomen aina Leviä myöten. Myöskään valtion rajat eivät pidättele yritystä. Alku vuoden aikana Digisähkö toteuttaa Cannesiin älykodin, jonka suunnittelu, esiohjelmointi ja keskusten kasaaminen tehdään Suomessa.

– Toteutamme yli 1000 m2 kotiin älykotiratkaisun, johon tulee muun muassa automaatiojärjestelmiin integroitu, Hollywood-tason äänitekniikalla varustettu kotiteatteri. Tavoitteena on saada kohde valmiiksi ennen Cannesin filmifestivaaleja, jotta se toimii meille näyteikkunana kansainvälisen elokuvaväen keskuudessa. Tämä on ollut pitkä projekti, jota on suunniteltu yli kaksi vuotta. Suomeen olemme kuitenkin toteuttaneet vieläkin isompia projekteja.

Vaikka ajatus kansainvälistymisestä houkuttelee, on yrityksen tavoitteena ottaa ensin haltuun kotimarkkinat.

– Kyllähän kansainvälistyminen ja tällaiset satunnaiset poikkeamat ulkomaille kiinnostavat. On kuitenkin paljon luontevampaa ensin vahvistaa jalansijaa Suomessa, kun on pieni tiimi ja kaikki asuvat täällä.

Kunnollinen järjestelmä mahdollisimman varhain

Hirvoselle on ollut alusta asti selvää, että kasvuhakuisen toiminnan hallintaan tarvitaan kunnolliset työkalut ja kasvun tukemiseksi yrityksessä otettiin käyttöön Adminet lokakuussa 2015.

– Meillä oli visio kasvusta ja tiesimme, että sen saavuttamiseen tarvitaan hyvä järjestelmä. Eihän meille olisi kertynyt kunnon dataa toiminnastamme, jos olisimme menneet vuositolkulla Exceleillä ja irtonaisilla ohjelmistoilla. Monissa ratkaisuissa myös esimerkiksi taloushallinto on muusta toiminnasta irrallaan, mikä on mielestäni vähän hassua. Minulle oli tärkeää siirtää toimintamme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kunnolliseen toiminnanohjausjärjestelmään, ja mielestäni Adminetissä ominaisuudet olivat hyvässä tasapainossa.

Sovellusratkaisuiden lisäksi Digisähkö siirsi kirjanpitonsa ja palkanlaskentansa Admicomin tilitoimistoon. Yrityksessä on oltu tyytyväisiä uuteen sähköiseen kirjanpitotapaan ja tilitoimistosta saatuun palveluun.

– Ensinnäkin on ihan mahtavaa, että on sähköinen kirjanpito. Se on paljon luotettavampaa, eikä tarvitse joka kuukausi toimittaa julmettua könttää lippulappuja tilitoimistoon ja säilyttää mappeja. Toisekseen täytyy antaa erityiskiitos meidän kirjanpitäjälle ja ennen kaikkea palkanlaskijalle. Hän on ihan loistotyyppi ja minua on ilahduttanut se palvelualttius, jolla asioita hoidetaan. Kiireisessä arjessa tuollaisia asioita osaa arvostaa.

Hirvosen mielestä toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto heti yritystoiminnan alkuvaiheessa on ennen kaikkea investointi tulevaan.

– Ei toiminnanohjausjärjestelmän käyttö mielestäni tuntunut mitenkään raskaalta toiminnan ollessa pienempää. Enemmänkin se on niin päin, että sen avulla saimme mahdollistettua kasvua. Tokihan tällainen järjestelmä aina maksaa jotakin, mutta näen sen enemmän investointina: Kun hyödyntää järjestelmää oikein, viivan alle saa jäämään enemmän rahaa kuin vanhanliiton työkaluilla.

Järjestelmäratkaisuista tinkiessään moni aloitteleva yrittäjä sortuu uhraamaan vapaa-aikansa hoitaessaan yrityksen asioita iltaisin ja viikonloppuisin.

– Siinä monella unohtuu, että nekin tunnit pitäisi jotenkin saada siirrettyä hinnoitteluun. Kun järjestelmän avulla pystyy vähentämään iltatöitä, ei tarvitse nostaa hintoja ja ajaa itseään loppuun. Tai voihan ne vapautuneet illat muuttaa rahaksi käyttämällä vapaaajan laskutettavaan työhön, mutta itse olen kyllä mieluummin perheen kanssa.

Tukee kasvua monella tapaa

Kasvavan yritystoiminnan hallinnassa Adminetin tuoma tuki näkyy Hirvosen mukaan monella tapaa, mutta tärkeintä on sujuva kokonaisuus.

– Adminetissä on paljon kasvua tukevia ominaisuuksia, mutta arkea olisi mahdotonta hallita ilman sujuvaa kokonaisuutta, jonka ympärillä homma pyörii: Pystymme suunnittelemaan työkalenterin viikoiksi eteenpäin, varmistamaan että asentajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa, käsittelemään ostolaskut vaivattomasti, kohdistamaan kulut kohteille automaattisesti ja laskuttamaan työt helposti.

Täsmällisellä kokonaistoiminnan hallinnalla varmistetaan, että yrityksen talous pysyy aisoissa ja pystyy vastaamaan kasvun vaatimuksiin.

– Kasvu sitoo pääomaa, joten on tärkeää pystyä hoitamaan asiat helposti ja nopeasti yhdessä paikassa. Esimerkiksi hävikin ja kirjaamattomien tapahtumien poistaminen on yksi tärkeä asia, joka tuo varmuuden siitä, että saamme meille kuuluvat rahat pois ja kassa riittää. Jos asioita jäisi laskuttamatta, niin ei se ainakaan helpottaisi siinä kasvun hetkellä.

Kasvuyritys saa myös vapautta työntekoon, kun järjestelmä ei sido resursseja toimistolle ja mahdollistaa työnteon mistä tahansa.

– Yksi asia, joka vapauttaa myös meitä toimistorottia apukäsiksi työmaille on se, ettei toimistorutiininen käsittelyyn mene niin paljon aikaa. Pilvipohjainen ratkaisu myös mahdollistaa toimistohommien tekemisen sopivissa raoissa missä tahansa. Itse olen välillä tehnyt töitä jopa veneeltä käsin, kun kesälomilla on ollut kiirettä. Vaikka töiden kotiin vieminen ei ole itseisarvo, niin itse ainakin mieluummin lähden merelle purjehtimaan ja uhraan yhden päivän töille, kuin jätän toimistojuttujen takia koko reissun tekemättä.

Seurantatyökaluista apua toiminnan kehittämiseen

Toiminnan kehittämisessä on Hirvosen mukaan keskeistä pystyä analysoimaan tarkasti yrityksen tietoja.

– On tärkeää päästä käsiksi lukujen syihin ja seurauksiin sekä niitä analysoimalla ohjata toimintaa. Jos jokin asia näyttää olevan vinksallaan ja haluan selvittää syyn, voin porautua tietoihin tositetasolle asti ja pääsen aika nopeasti kiinni virheisiin. Ylipäätään talouden seuraaminen on helppoa ja kasvussa esimerkiksi maksupäätteiden ja rahoitusennusteen seuraaminen on tärkeää, jos haluaa välttyä yllätyksiltä.

Adminet on auttanut tekemään linjanvetoja toimintaan mahdollistamalla liiketoiminnan tietojen tarkastelun eri tavoilla. Digisähköllä seurantaan on otettu muun muassa kannattavuuslaskelmat asiakassegmenteittäin.

– Seuraamme erikseen esimerkiksi älykotipuolta ja esitysteknisiä ratkaisuja, joiden yritysmyyntiin kokeilimme laittaa panostuksia jokin aika sitten. Adminet auttoi kuitenkin nopeasti hahmottamaan, että isot myynnin kustannukset syövät liikaa katetta. Se avasi silmät ja oli viimeinen niitti, jonka perusteella totesimme, ettei kannata yrittää lyödä päätä seinää tämän asian kanssa. Sen sijaan suuntasimme strategian takaisin ydinosaamiseemme, jossa mittarit näyttivät vihreämmiltä.

Hirvosen mukaan juuri kokonaisvaltainen seuranta on avain kasvuyrityksen pitämiseen oikeilla raiteilla.

– Jos pohtii sitä, miten järjestelmän avulla säästetään tai tuotetaan rahaa, niin olennaista on pystyä ohjaamaan liiketoimintaa tunnuslukujen avulla strategisia muutoksia tehtäessä. Tilipussissa tuntuu eniten se, että pystyy keskittämään voimavaransa kannattaviin osa-alueisiin ja joko tekee kannattamattomasta puolesta kannattavaa tai poistaa sen palveluvalikoimasta. Siinä voi tehdä isojakin rahoja, kun pystyy suuntaamaan toimintaa oikein – ja vaikutus vain kasvaa liiketoiminnan kasvaessa.

Jatka lukemista

LVIS-Maailma 1/2020