Vahvaa kasvua tavoitteleva Sähköpare Oy: ”Halusimme järjestelmän, joka on tehty tämän päivän tarpeisiin”
Valiosähkön ja TTN Sähköpalvelun yhdistäessä voimansa syntyi Sähköpare Oy, jonka avulla saatiin uusia kasvun mahdollisuuksia…
Useampaan sataan urakointiliikkeeseen tutustuneena olen alkanut tekemään tietynlaisia havaintoja erilaisten yritysten liiketoiminnasta sekä ympäröivästä markkinasta.
Menestyksekkäimmät yritykset tuntevat oman markkina-alueensa tarkasti. He tietävät ketä vastaan kilpailevat missäkin segmentissä. He myös tekevät tietoisen päätöksen valitessaan ketä vastaan lähtevät kilpailemaan.
Yksi nykyajan käytetyimpiä teesejä liiketoiminnan kehityksestä puhuttaessa on erikoistuminen. Urakointiyrityksessä se on suomennettavissa esimerkiksi niin, että tehdään sitä missä ollaan hyviä ja mitä ei osata niin hyvin, ei tehdä.
Ajatus on sinänsä simppeli, eihän kymmenottelija pärjää yhdenkään lajin huippuosaajille, mutta ikänsä pikajuoksua harjoitelleet ovat keskenään pienen marginaalin sisällä. Sama pätee talotekniikkayrityksissä. Pelkästään uudistuotantoon ja isoihin urakoihin erikoistunut yritys voittaa varmasti kustannustehokkuudessa kilpailijan, joka ei ole erikoistunut vastaaviin työmaihin. Vastaavasti vaativaan teollisuuden kunnossapitoon, saati esimerkiksi sairaala-asennuksiin eivät kaikki uskalla tarjota palveluitaan ollenkaan, etenkään oikealla hinnalla.
Vedenjakaja kulkeekin siinä, ajatellaanko oman liiketoiminnan kehitystä volyymin vai tuloksen tekemisen kautta.
Liika erikoistuminen kaventaa tietysti markkinaa, mutta väitän silti, että keskittymällä tietynlaisiin töihin, oman organisaation osaamisen kasvaminen heijastuu myös menestykseen. Kumuloitunut osaaminen kääntyy siis kilpailueduksi, joka näkyy sekä tehdyssä tuloksessa että auttaa kasvamaan kannattavasti.
Samansuuntaisia johtopäätöksiä teimme tutkiessamme korkealla kannattavuudella toimivien asiakkaidemme menestyksen salaisuutta. Lisää voit lukea tästä lehdestä löytyvästä toimialakatsauksesta.
Kuinka hyvin teillä tiedetään millaisista työmaista viivan alle jää eniten?
Simo Ratilainen
toimialajohtaja