Peilistä löytyy yrityksesi tärkein työntekijä

”Yrittäminen on joukkuepeli, jossa parhaat pelaajat tekevät muistakin tähtipelaajia.”

Kerron sinulle lyhyen tarinan liittyen luottamukseen, yhteistyöhön ja ajankäyttöön. Tarinan päähenkilö on äärimmäisen sitoutunut työntekijä. Hän on auttavainen ja asiakkaat antavat kiitosta hänen työstään. Hän on tärkeä yritykselleen ja häneen luotetaan. Henkilö kokee itsekin tietävänsä asioista paljon ja tarttuu mielellään toimeen. Hän ei kaihda vastuuta ja muut pyytävät häneltä apua moneen.

Sähköpostin saapuneet-kansioon tuppaa kuitenkin kertymään vähän turhan usein liikaa lukemattomia viestejä, ja muistivihkojen takakannet tulevat vastaan harva se viikko. Henkilön työpäivät koostuvat nykyään enemmänkin tulipalojen sammuttelusta – todellinen kovan paikan luottohenkilö kun on kyseessä. Yhä useamman työpäivän päätteeksi tuntuu, että töitä jäi taas kesken. Tehottomuus, kiire ja työkuorma ovat aiempaa säännöllisempiä vieraita – näin ei oikein voisi enää jatkaa.

Tunnistatko lähipiiristäsi tämän kaltaisen henkilön? Onko kertomuksessani kenties samanlaisia piirteitä, kuin sinunkin tarinassasi? Jos on, niin miltä sinusta tuntuu?

Minä tunnistan tilanteesta hopeareunuksen, jonka avulla voit löytää oikean suunnan tilanteen ratkaisemiseksi: Päähenkilön työpanokselle on kysyntää ja hänestä on kehittynyt tärkeä, jopa korvaamaton, osaaja. Taitava käsikirjoittaja voi varmasti luonnostella tähän tarinaan monenlaisia loppuratkaisuja, mutta miltä seuraavanlainen kuulostaisi?

Mitä jos päättäisit hypätä kuskin paikalle ja tarttua tilanteeseen uudella otteella?

Vilkaise peiliin – saatat tunnistaa, että sieltä katsoo takaisin yksi yrityksesi tärkeimmistä tekijöistä. Ja jos kysyt muilta, niin uskon, että saat ajatuksellesi tukea. Käsissäsi on siten mahdollisuus oivaltaa, että yhden sinun sijaan yrityksessäsi voisi olla useampia yhtä hyviä osaajia. Ensimmäinen askel tuohon suuntaan on tehdä päätös luottaa ja panostaa ympärilläsi oleviin ihmisiin.

Työpäiväsi voisit täyttää yhä vastuun kantamisella – kuitenkin eri tavalla kuin ennen. Entä jos itsestäsi repimisen sijaan antaisit luottamuksen ja tiedon johtaa itseäsi sekä muita. Liiketoiminnan vahvuuksien tunnistaminen, henkilöstön osaamisen kehittäminen ja tulevaisuuden rakentaminen voisivat olla tärkeimpiä päivittäisiä tehtäviäsi.

Yrittäminen on joukkuepeli, jossa parhaat pelaajat tekevät muistakin tähtipelaajia. Panostamalla joka päivä muihin pelaajiisi, annat omalle tiimillesi aidon mahdollisuuden kukoistaa. Vuosien päästä voit sitten kertoa menestystarinastasi muille – kuuntelijoita varmasti riittää! Millaisen luvun sinä päätät kirjoittaa tarinaasi tänään?

Joni Haapamäki
myyntijohtaja

Joni Haapamäki

Joni toimii toiminnanohjausratkaisuyksikön myyntijohtajana. Asiantuntemustaan ohjelmistoista ja yrittäjien palvelemisesta Joni hyödyntää, kun etsitään ratkaisuja yrittäjän ja henkilöstön arjen helpottamiseksi ja tukemiseksi. Ihmisten auttaminen niin työssä kuin vapaa-ajallakin kuuluu hänen tärkeimpien arvojensa joukkoon.

Jatka lukemista

LVIS-Maailma 2/2019