Peura ajovaloissa
Nykytilanne on ajanut monet tarkastelemaan oman liiketoimintansa rakenteita uudemman kerran.
Vantaalainen Tiikman Oy sai Adminetillä urakointiliiketoimintansa osa-alueet reaaliaikaiseen seurantaan ja pystyi varmistamaan, että kaikki urakat ja niiden lisätyöt tulevat laskutettua viimeistä euroa myöten.
Kun Juha Tiikkainen 10-vuotiaana lykki 4H-yhdistyksen kautta lähialueen naapureiden nurmikoita taskurahan toivossa, oli jo selvää, että jonain päivänä hän ryhtyisi yrittäjäksi. Tuo päivä koitti vuonna 2014, kun hän perusti Tiikman Oy:n Vantaalle yhdessä yhtiökumppaninsa Aleksi Mantilan kanssa.
– Ensimmäisenä saimme myytyä yhden luhtitalon sähköurakointikeikan ja siitä päästiin alkuun, Tiikkainen muistelee.
Tiikman on erikoistunut sähköurakointiin ja toteuttaa erityisesti toimitilakohteita, hoivatiloja sekä asuntokokonaisuuksia rakennusliikkeille.
– Yksityisille ei varsinaisesti tehdä mitään, vaan olemme keskittyneet yritysasiakkaisiin ja heidän palvelemiseensa. Toimitilapuolella olemme toteuttaneet esimerkiksi erilaisia halleja, teollisuusrakennuksia ja kauppoja. Asuntotuotannon osalta mukaan mahtuu niin kerrostalokohteita kuin pienempiä asuntokokonaisuuksia ja hoivapuolella hoivakotien lisäksi myös päiväkoteja.
Matkan varrella yrityksen toiminta on vähitellen kasvanut ja nykyään se työllistää yhteensä yhdeksän henkilöä. Kuluvan vuoden liikevaihdon odotetaan asettuvan jonnekin 1,5-2 miljoonan euron väliin.
– Mitään suuria kasvutavoitteita meillä ei ole ollut, vaan toimintaa on laajennettu sen mukaan, mikä kulloisessakin tilanteessa on tuntunut hyvältä. Kasvun näkökulmasta emme ole halunneet lähteä rynnimään, vaan mieluummin teemme vähän pienemmällä porukalla isoja työmaita ja pyrimme kasvattamaan toimintaa kannattavasti.
Tiikmanin saavuttaman kasvun taustalta löytyy laadukkaan tekemisen myötä syntyneet tyytyväiset asiakkuudet, sillä yrityksen asiakaskunta koostuu pitkälti tutuista yrityksistä, jotka kääntyvät yhä uudelleen Tiikmanin puoleen sähköurakointitarpeissaan.
– Ei meidän oikeastaan tarvitse tehdä uusasiakashankintaa. Olemme pystyneet pitämään nykyisestä asiakaskunnasta kiinni ja palvelemaan heitä niin hyvin, että he tilaavat meiltä töitä uudestaankin. On ollut mukava saada positiivista palautetta ja huomata, että asiakkaat ovat aidosti tyytyväisiä toimintaamme.
Syyt tyytyväisyyteen Tiikkainen löytää laadukkaan kokonaistekemisen lisäksi hyvästä henkilöstöstä ja yrityksen ketteryydestä.
– Me olemme kohtuullisen pieni yritys, jossa ei ole sellaista työnantajan ja työntekijöiden välistä jäykkyyttä, vaan teemme töitä hyvällä yhteishengellä ja suunnittelemme asioita yhdessä työntekijöiden kanssa. Se varmasti näkyy myös ulospäin. Hoidamme aina työmme mahdollisimman hyvin, vastaamme puhelimeen ja toimimme ketterästi – siitä asiakkaamme tykkäävät.
Kun kilpailuvaltti on hyvät työntekijät, on niiden löytäminen äärimmäisen tärkeää. Helppoa se ei kuitenkaan nykyajan kilpailluilla työmarkkinoilla ole.
– Hyvät työntekijät ovat koko homman perusta. Itse olemme vastanneet haasteeseen muun muassa yhteistyöllä erään ammattikoulun kanssa ja muutama asentaja on tullut heti koulunpenkiltä töihin. Heille olemme saaneet juurrutettua toimintatapamme ihan alusta alkaen ja nyt muutaman vuoden jälkeen he pystyvät jo toimimaan nokkamiehinä työmailla. Hyvien tyyppien löytäminen on varmasti se kaikista isoin haaste. Sitten kun heitä löytää, sana hyvästä työpaikasta kiirii myös heidän kaveripiiriinsä ja sitä kautta saadaan taas uutta porukkaa mukaan.
Ennen Tiikmanin perustamista, työskennellessään urakkatöissä asentajana, Aleksi Mantila alkoi kehitellä työkalua työurakoiden laskentaan ja seurantaan. Sama ratkaisu otettiin käyttöön myös Tiikmanin toimintojen hallintaan yritystä perustettaessa. Toiminnan kasvaessa kävi kuitenkin selväksi, että kokonaistoiminnan hallinta ja erityisesti seuranta vaativat järeämpiä työkaluja.
– Omassa intrassamme laskentalitteroille määritellyt tavoitearviot päivitetään tuntikirjauksen yhteydessä, joten työurakan keskituntiansion ja valmiusasteen seurantaan se on hyvä työkalu. Aluksi hoidimme intran kautta myös osto- ja myyntilaskut sekä työmaat ja niiden seurannan, mutta olihan se kokonaisuus aika lapsenkengissä. Seuranta oli enemmän sellaista Excel-pohjaista kokonaisseurantaa, ei meillä ollut mitään hajua yksityiskohdista. Siksi aloimme miettiä, kuinka pystyisimme oikeasti seuraamaan eri osa-alueita.
Seurantatarpeen lisääntymisen myötä Tiikmanilla päätettiin pari vuotta sitten ottaa käyttöön Adminet, joka oli tullut tutuksi jo yritystoiminnan alkuvaiheessa.
– Olimme käyneet Admicomin juttusilla melko pian yrityksen perustamisen jälkeen ja jo silloin totesimme, että siellä olisi moneen asiaan aika hyvät ratkaisut. Asia jäi hautumaan muutamaksi vuodeksi, kunnes keväällä 2018 siirsimme tuntikirjauksia lukuun ottamatta koko toimintamme hallinnan Adminettiin sekä palkanlaskennan ja kirjanpidon Admicomin tilitoimistoon.
Tiikkaisen mukaan Adminetin vahvuus on kattava kokonaisuus, jolla sähköurakoitsijan on helppo hallita kaikkia toimintojaan.
– Adminet on yksi kattava järjestelmä, jonka sisällä on oikeasti kaikki tarvittavat palaset. Toiminta helpottuu paljon, kun kaikki asiat voidaan hallita sujuvasti verkossa ja järjestelmän automatiikka tekee niin paljon asioita käyttäjän puolesta. Olemme olleet tosi tyytyväisiä siihen, kuinka hyvin Adminet palvelee liiketoimintaamme.
Puhtaasti urakointiin keskittyvälle yritykselle Adminet on tarjonnut monia toimivia ratkaisuja niiden hallintaan ja laskutuksen varmistamiseen.
– Meidän liikevaihdosta varmaan 90 % kulkee maksuerätaulukoiden kautta ja niiden hallintaan olemme saaneet Adminetistä hyvät työkalut. Kaikki lähtee siitä, että avataan keikka, luodaan budjetti ja lisätään maksuerät, jotka voidaan lähettää asiakkaalle hyväksyttäväksi suoraan Adminetistä ja laskuttaa täppää painamalla sovittujen työvaiheiden valmistuttua. Maksuerälaskutuksen hallitseminen on Adminetissä sen verran helppoa hommaa, ettei siihen ihan hirveästi aikaa ja energiaa tuhlaannu.
Tärkeää on pystyä hallitsemaan myös urakoiden lisätyöt ja varmistaa, että kaikki niihin liittyvät tunnit ja tarvikkeet tulee kirjattua ylös.
– Lisätöiden hallinnassa on tapahtunut iso muutos aiemmasta tavasta, jossa työmaalla kirjattiin niihin liittyvät tunnit ja tarvikekäyttö pahvilapuille. Nyt perustamme joka työmaalle esimerkiksi asukasmuutoksia ja tuntityölisätöitä varten omat työtilaukset, joille niihin liittyvät ostot ja tunnit kirjataan sitä mukaa, kun niitä tulee. Adminet niputtaa työtilaukset yhteen kohteen seurantaa varten, jolloin kokonaisuus pysyy hyvin hallussa.
Tarkempi lisätöiden hallinta on tärkeää erityisesti laskutuksen varmistamisessa.
– On ihan mieletöntä, kuinka hyvin Adminetissä pystyy hyödyntämään työtilauksia lisätöiden hallinnassa ja laskutuksessa. Itse koen, että ei voi kuin katsoa peiliin, jos tällä toimintatavalla jää työmaista jotain laskuttamatta.
Adminetistä Tiikman on saanut käyttöönsä myös urakointiliiketoimintaansa palvelevat seurantatyökalut, kun toteumien seuraaminen ei ole enää pelkästään valmistuneiden kohteiden tuloutuksen varassa.
– Aikaisemmin meillä ei ollut käytössä valmistusastelaskentaa ja tulosta laskettaessa pelkkien kulujen vähentäminen tuloista ei tällaisella toimialalla vielä kauheasti kerro todellisuudesta. Jos vaikka vuoden kestävän työmaan oikean toteuman saa tietää vasta luovutuksen jälkeen, niin siinä välissä on ehditty laskea aika monta urakkaa mahdollisesti väärillä hinnoilla.
Tarkka ja reaaliaikainen seuranta antaa mahdollisuuden reagoida poikkeamiin ilman viiveitä.
– Nyt pystymme koko ajan seuraamaan työmaan oikeaa toteumaa sen edetessä. Jos esimerkiksi ainekäyttö on laskettua korkeampi, näemme heti mistä korkeammat kustannukset johtuvat ja pystymme huomioimaan sen saman tien uusissa laskennoissa. Nyt tiedämme oikeasti, kuinka urakat etenevät.
Urakoiden tilanteita Tiikkainen seuraa aktiivisesti Adminetin porautuvalla seurantatyökalulla data-analysaattorilla.
– Itse tykkään numeroista, joten on ollut mukava, että voin milloin tahansa käydä tekemässä va-oikaisulaskennan ja halutessani purkaa joka ikisen luvun pieniin osiin aina ostolaskutasolle asti. On huippu juttu, että kaikki tieto on reaaliajassa ja näen ihan oikeasti, mikä on juuri sen hetkinen tilanne. Data-analysaattori on tosi monikäyttöinen työkalu urakoiden ja koko liiketoiminnan seurantaan.
Nykyaikaisen ja automatisoidun järjestelmän vaikutus näkyy Tiikmanilla toimintojen hallinnan ja seurannan helppoutena. Kaiken keskiössä on laskutuksen varmistaminen.
– Jos hyödyntää Adminettiä oikein, niin ensimmäistäkään euroa ei mene ohi. Mikään ostotilaus, lisätyö tai käteiskuittilasku ei varmasti jää vahingossa laskuttamatta tai pyörimään kuukausiksi jonnekin – tai jos jää, niin se on ihan omaa tyhmyyttä. Tämä on olennaista, koska laskuttaminen ja sitä kautta liikevaihdon kerryttäminen on kuitenkin ihan yritystoiminnan perusjuttuja.
Laskutuksen varmistamisen lisäksi järjestelmä tekee ison määrän rutiinitöitä käyttäjän puolesta, joten henkilöresursseja ei tarvitse käyttää hallinnollisen rutiinityön hoitamiseen.
– Ilman automatisoitua järjestelmää tällaisessa parin miljoonan yrityksessäkin pitäisi olla toimistohenkilö mapittamassa laskuja ja hoitamassa muuta hallinnollista työtä. Jo pelkästään kulu toimistotyöntekijän palkkaamisesta olisi varmasti monta kertaa nykyisiä järjestelmäkustannuksiamme suurempi.
Moderneilla ohjelmistoratkaisuilla yritykset voivat saavuttaa merkittävää kustannustehokkuuden parantumista. Siksi Tiikkaisen mukaan juuri nyt voisi olla oikea aika miettiä omien järjestelmiensä päivittämistä nykyaikaan.
– Vaikka puhutaan, että tällä hetkellä ei olisi varaa panostaa uusiin järjestelmiin, niin mielestäni se on ennemminkin päinvastoin. Tässä tilanteessa nimenomaan kannattaisi panostaa siihen, että saadaan automatisoitua toimintoja, pienennettyä kiinteitä kulurakenteita ja varmistettua jokaisen euron kotiuttaminen.
(KUVAT: Tero Honkaniemi)