LVI Simonen Oy: Yrityksen kehittäminen on eteenpäin vievä voima
Kun yrityksen toiminnan kehittäminen paremmaksi on yrittäjälle sydämen asia, on tärkeää, että käytössä olevat työkalut…
”On tultu tilanteeseen, jossa osa urakointiliikkeistä ei halua koskea urakkalaskentaan enää pitkällä tikullakaan”
Seuratessani omia asiakkaitamme olen todennut, että talotekniikkaurakoitsijat voidaan jakaa karkeasti kahteen koulukuntaan: urakointia tekevät ja laskutöihin keskittyvät. Toki seassa on yrityksiä, joiden liiketoiminta koostuu sopivasta suhteesta näitä molempia, mutta yhä useampi keskittyy jompaankumpaan.
Urakoinnissa rakennusliikkeet pitävät osaltaan huolen, ettei alihankkijan katetaso karkaa käsistä, ja asentajien viime vuosien palkkakehitys huomioon ottaen on tultu tilanteeseen, jossa osa urakointiliikkeistä ei halua koskea urakkalaskentaan enää pitkällä tikullakaan.
Tiukkojen katteiden lisäksi yksi suurimmista syistä urakoiden välttelyyn on riskeissä: Urakoivat yritykset ottavat riskin joka kerta, kun pyynnön mukaan laskettu tarjous lähetetään asiakkaalle. Tulihan kaikki varmasti laskettua? Kuranteilla hinnoilla? Otettiinko kaikki huomioon? Urakoihin keskittyvillä yrityksillä riskinotto- ja sietokyky on tyypillisesti korkeammalla kuin laskutöihin keskittyvillä.
Kunnollisen tarjouslaskentatyökalun merkitystä urakoitsijalle ei voi korostaa liikaa. On tietysti niinkin, että kauan alalla olleet konkarit lähentelevät ja myös ohittavat laskentanopeuksissa ja -tarkkuuksissa melkoisen monta tarjouslaskentaohjelmistoa. Etenkin yrityksen erikoistumiseen sopivat kohteet jäävät kiinni kovalla prosentilla. Tälle ryhmälle tarjouslaskentatyökaluja tärkeämpää onkin monipuolinen projektinvalvonta.
Mainitsin aiemmin urakoinnin riskit, mutta ei keikkapuolellakaan voida lähteä soitellen sotaan. Jos mietitään keikkapuolen käytäntöjä, on lähtökohtaisesti riskittömämpää myydä asiakkaalle tuote, sopia tuntihinta ja laskuttaa toteutuneen mukaan. Keikkapuolen riski piileekin siinä, että myyty tuote ja tehdyt tunnit tulisivat myös laskutettua – etenkin jos tieto asennetuista tarvikkeista ja tehdyistä töistä makaa tupakka-askin kannessa, pakettiauton lattialla tai vaikkapa työnjohtajan pöydän nurkalla saapuneen tarjouspyynnön alla.
Juuri työnjohdolta keikkapuoli enemmän vaatiikin ja työtilausten kaaoksesta on mahdollista selvitä kunnialla vain asianmukaisilla työvälineillä: Sähköisillä työtilauksilla, kunnollisella resursoinnilla ja asentajien mobiilityökaluilla yritys voi kiertää keikkatöiden sudenkuopat. Tehokkaiden prosessien myötä vapautunut aika voidaan keskittää mieluummin vaikkapa uusasiakashankintaan, jotta keikkavirtaa riittää jatkossakin.
Kertyypä yrityksesi liikevaihto sitten urakoinnista, keikoista, huoltosopimuksista tai tasaisesti niistä kaikista, löydät tehokkaat työkalut toimintasi hallintaan meiltä.
Simo Ratilainen
toimialajohtaja