Pääkirjoitus: Kun yrityksesi kasvaa…

Yrityksen kasvu voi joskus tuoda mukanaan ikäviä yllätyksiä, jos kasvuun ei ole varautunut kunnolla. Kannattaako toimistoon palkata lisäapua vai löytyisikö ongelmaan parempi ratkaisu?

Kasvu saattaa syntyä yksittäisestä isosta asiakkaasta tai yksittäisestä isosta urakasta. Yrityksesi ja sinä siirrytte vieraalle maaperälle. Tutut toimintatavat eivät enää toimikaan yhtä hyvin. Töiden hallinta ja yrityksen johtaminen alkavat helposti muistuttaa kaaoksesta selviytymistä.

Kun yrityksesi kasvaa tilitoimistotason kuukausittainen tulosseuranta ei enää välttämättä riitä. Hinnoittelu on jouduttu tekemään uusin perustein eivätkä näppituntuma ja jälkijunassa saatavat tulosraportit enää riitä.

Kun yrityksesi kasvaa, jo pelkkä laskuttaminen käy raskaaksi. Iso asiakas vaatii selitetekstejä, koonteja, raportointia ja erilaisia hinnoitteluratkaisuja. Isossa urakassa vaaditaan ehkä yleisten sopimusehtojen mukaisia lisätyölaskuja ja ostolaskuja laskujen liitteeksi. Vanhat yksinkertaiset hinnoittelu- ja laskutusmallit eivät enää toimikaan. Pari tuntia illassa ja useampi tunti lauantaina ei enää riitäkään laskuttamiseen.

Kun yrityksesi kasvaa, vanhat tarjouslaskennan työkalut eivät ehkä enää palvelekaan. Ruutupaperin ja Excelin tarkkuus ei ehkä enää riitä. Vanhan laskentaohjelman vanhentuneet hinnatkin tuottavat ongelmia.

Kun yrityksesi kasvaa, ostaminen tutulta tukkurilta puhelimella ei ehkä olekaan oikea toimintatapa. Aika ei riitä, hintoja pitäisi vertailla ja vaihtoehtoja miettiä. Eikä riitä, että jollakulla on melko tarkka mielikuva siitä, mitä sovittiin.

Kun yrityksesi kasvaa, kasvaa vastaavasti ostolaskujen määrä, työtuntien määrä, maksutapahtumien määrä jne. Onko pakko palkata lisää väkeä toimistoon vai löytyisikö jokin muu ratkaisu?

Kun yrityksesi kasvaa, tarvitset apua työmaiden hoitoon ja muihin tehtäviin. Et enää tiedä varmasti, kuka tekee hyvää katetta ja kuka huonompaa. Et välttämättä edes tiedä, mitä työmailla oikeasti tapahtuu.

Kun yrityksesi kasvaa, tarvitset parempia työkaluja helpottamaan toimintaasi. Sinun on syytä tietää reaaliajassa urakoiden, yrityksen ja yksttäisten työtilausten kannattavuus. Tarvitset jatkuvasti tietoa projektien kuluista ja tuotoista, koska et halua ohjata toimintaa sokkona ja todeta projektin päätyttyä, että metsään meni.

Kun yrityksesi kasvaa, älä palkkaa heti toimistoon lisäapua, vaan hanki tilanteeseesi sopivat työkalut.

Tästäkin lehdestä voit lukea asiakkaidemme ratkaisuja kasvun hallintaan.

Ilkka-Uusi-Maahi-allekirjoitus

Ilkka Uusi-Maahi
Toimialajohtaja