Rakentamisen monenkirjavat sopimusmallit
Useimmilla toimialoilla pyritään yhteen yleispätevään sopimusmalliin, jota kaikki käyttävät. Rakentamisessa on monen monta mallia ja…
Suomen johtava rakennusmaalausyritys uskoo, että toimialaa voidaan kehittää vain yhteistyöllä. Oman toimintansa kehittämisessä yritys luottaa hyviin kumppaneihin, laatuajatteluun ja digitaalisten työvälineiden hyödyntämiseen. Admicom on toiminut LTU Groupin ohjelmistokumppanina vuodesta 2016 alkaen.
LTU Group Oy on Suomen johtava rakennusmaalausyritys, joka työllistää keskimäärin 250 henkilöä ja viime vuonna liikevaihto kipusi jo lähelle 20 miljoonaa. Yrityksen toiminta painottuu uudiskohteiden ja isojen toimitilojen tasoite- ja maalausurakointiin.
– Pääasiassa teemme uudisasuntotuotantoa isoille rakennusliikkeille lähinnä Uudenmaan alueella, sillä meillä riittää täällä niin paljon töitä, ettei muualle ole tarvetta lähteä, kertoo pitkään erilaisissa rakennusalan tehtävissä toiminut toimitusjohtaja Malik Bentaieb, joka siirtyi yrityksen osakkaaksi myytyään perustamansa Fimcon Tasoitus ja maalaus Oy:n liiketoiminnan LTU-Urakoinnille vuonna 2012.
Vuonna 2016 Bentaieb osti LTU-Urakoinnin osakekannan kokonaan itselleen ja lähti kehittämään yrityksen toimintaa eteenpäin. Lopputuloksena syntyi viime vuonna LTU Group -konserni, jonka alla toimivat tytäryhtiöt LTU Asunnot Oy ja LTU Toimitilat Oy.
– Asuntotuotanto on perusosaamistamme ja toteutamme vuosittain noin 6000-6500 asuntoa. Tästä puolesta vastaa jatkossa LTU Asunnot Oy. Toimitilakohteet puolestaan tehdään LTU Toimitilat Oy:ssä. Vaikka molemmat ovat monen mielestä ihan perus maalaamista ja tasoittamista, ne ovat kuitenkin aika eri segmentit ja toiminta on erilaista, joten halusimme eriyttää asuntotuotannon ja toimitilat toisistaan. Sen ansiosta pystymme kehittämään paremmin myös toimitilapuolen tuotantoa ja saamme sinne sellaiset tekijät, jotka pääsevät kehittämään yhtiötä ja omaa osaamistaan toimitilapuolella.
LTU Group haluaa olla edelläkävijä maalausalan toiminnan kehittämisessä, ja yritys on pyrkinyt jatkuvasti olemaan eturintamassa toiminnan eteenpäin viemisessä. Vuosien varrella on luotu muun muassa laatujärjestelmät, yhteiset toimintamallit rakennusliikkeiden kanssa ja tehokkaat toimintatavat omaan yritykseen.
– Olemme pyrkineet koko ajan seuraamaan alaa ja mielellään olemaan huomattavasti edellä. Olemme esimerkiksi ainoa maalausliike Suomessa, jolla on sertifioidut laatujärjestelmät ISO 9001 ja 14001 laatustandardien muodossa sekä yhteistyökumppaneille luomamme valmiit tasoite- ja maalausselostukset. Näen, että maalausalalla tullaan yleisestikin menemään siihen, että laatuvaatimukset kasvavat huimasti. Pitäähän laadun nytkin olla jo ihan eri tasolla kuin aiempina vuosina.
LTU Group on toteuttanut muun muassa Espoossa sijaitsevan Kauppakeskus AINOAn tasoite- ja maalaustöitä.
LTU Group haluaa tehdä asioita perinteisistä tavoista poiketen ja aidosti alan toimintatapoja eteenpäin vieden. Tämä näkyy vahvana panostuksena kumppanuuksiin, joiden avulla on kehitetty monia asioita.
– Olemme panostaneet näinä vuosina ja tulemme panostamaan myös jatkossa kumppanuussopimuksiin, koska haluamme tehdä asioita ja kehittää toimintaa aidosti yhdessä. Tein ensimmäisen kumppanuussopimuksen NCC:n kanssa vuonna 2012 ja nykyään niitä on jo aika monta. Niiden avulla olemme pystyneet kehittämään paljon omaa toimintaamme ja yhteistoimintaa kumppaneiden kanssa.
Luotettavien ja kehityshaluisten kumppaneiden löytäminen on avain hyvää tulosta tuottaviin kehitysprojekteihin, joiden avulla molemmat osapuolet pysyvät kilpailijoitaan edellä.
– Olen peräänkuuluttanut, että kumppanuusajatusmaailma on se ykkösjuttu – puhutaan sitten yhteisestä tekemisestä tavarantoimittajan, rakennusliikkeen tai ohjelmistotoimittajan kanssa. Yhdessä kehittämällä saadaan ihan älyttömän isoja asioita aikaiseksi. Kun on yhteistä matkaa ehkä jo takana tai varsinkin edessä, niin hyvän kumppanin kanssa on hirveä halu kehittää sekä omaa että yhteistä toimintaa.
Bentaieb kaipaa vastaavaa yhteistyötä koko toimialan kehittämiseksi.
– Olisi äärettömän hienoa ja tärkeää, jos pystyisimme kaikki avaamaan hyviä uusia toimintamalleja, joilla kehitettäisiin aidosti tätä alaa. Ikävä kyllä vielä toistaiseksi kehitetään vain omaa ja yhteistyökumppanin toimintaa. Uskon että tulevaisuudessa tilanne muuttuu, kun alalle tulee lisää nuoria ja vanhakantainen ajatusmaailma uudistuu ja mahdollistaa koko alan kehittymisen.
Koko toimialan kehittäminen vaatii hyvää yhteistyötä myös yritysten ja liittojen välillä.
– Varsinkin tasoitus- ja maalausala on yleisesti vielä aika vanhoissa kengissä ja vaatisi todella paljon kehittämistä. Mielestäni alaa pitäisi kehittää yhdessä maalausliikkeiden, ammattiyhdistysliittojen ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö on se keino, joka auttaa koko toimialaa pääsemään eteenpäin.
Maalausalan kehittämisessä Bentaieb peräänkuuluttaa yrityksiltä myös rohkeampaa tarttumista nykyajan mahdollisuuksiin toimintojen hallinnassa ja tehostamisessa.
– Kuulostaa vähän hölmöltä, mutta monessa maalausliikkeessä ei edelleenkään ole minkäänlaisia toiminnanohjausjärjestelmiä. Meillä niiden merkitys on tiedostettu ihan alusta alkaen.
Kehittyvät toiminnanohjausratkaisut ovat muuttaneet yritysten toimintatapoja ja mahdollistaneet kustannustehokkaamman toiminnan.
– Juuri Adminetin kaltaiset uudet järjestelmät tuovat kustannussäästöjä ja monesti tuloksentekokyky paranee huomattavasti. Uusien järjestelmien myötä koko tuotannonhallinta on muuttunut paljon.
Bentaieb arvioi, että sisukkaasti vanhoista toimintatavoistaan kiinnipitävät yritykset porskuttavat vielä muutaman vuoden jollain tavalla mukana, mutta tulevat auttamattomasti putoamaan kyydistä lähivuosina.
– Ei pitkällä tähtäimellä pysty selviytymään ilman nykyaikaista toiminnanohjausta. Jollain tasolla varmaan pystyy vielä joitakin vuosia toimimaan, mutta se näkyy suoraan tuloksenteossa ja vaikeuttaa toimintaa huomattavasti, jos et ole kehityksessä mukana. Nätisti sanottuna: Jos menet vanhaan tyyliin, tiput kelkasta pois ennemmin tai myöhemmin. Kehityksessä on oltava mukana, sillä se auttaa niin paljon monessa asiassa ja tehostaa toimintaa.
Nykyaikaisuus, kehittämishalukkuus ja mahdollisuus hyvään kumppanuuteen näyttelivät merkittävää roolia, kun yritys päätti vaihtaa vanhan toiminnanohjausratkaisunsa Adminettiin vuoden 2016 alussa.
– Ikävä kyllä vanha järjestelmämme jäi täysin paikoilleen eikä kehittynyt, joten emme nähneet silloisessa ohjelmistotoimittajassa enää mitään tulevaisuutta. Admicomista puolestaan huokui halu kehittyä yrityksenä sekä kehittää ohjelmistoa aktiivisesti ja nopeasti. Halusimme sellaisen järjestelmän, jonka kehittymiseen voimme luottaa myös tulevaisuudessa.
Edellä korostettu kumppanuus on ollut tärkeää myös LTU Groupin ja Admicomin yhteistyössä, sillä molemmat ovat halunneet kehittää Adminettiin toimialaa palvelevia uudistuksia. Esimerkiksi Adminetin litteraraportoinnin mallin kehittämisessä LTU Groupilla on ollut merkittävä rooli pilottiasiakkaana.
– Siinä on loistava esimerkki hyvin sujuneesta yhteistyöstä. Admicom ryhtyi kehittämään litterointijärjestelmää, pidimme palavereita, kävimme vaihtoehtoja yhdessä läpi ja lopputuloksena oli toimiva ratkaisu kaikille Admicomin asiakkaille. Litterointijärjestelmä on tähän mennessä isoin yhteinen ponnistuksemme, mutta sen lisäksi on lukematon määrä kaikkea pientä, mitä on saatu yhdessä aikaan.
Tällä hetkellä LTU Group kehittää yhdessä erään ison rakennusliikkeen kanssa uutta ratkaisua massojen laskentaan mallinnuksen kautta. Ei liene liioiteltua sanoa, että toteutuessaan se tulee mullistamaan määrälaskentaa.
– Kun käynnistimme kehitysprojektia, moni sanoi, ettei tule onnistumaan. Saimme kuitenkin yhteistyökumppaniksi ison rakennusliikkeen, joka on edelläkävijä 3D- ja tietomallinnuksessa. Olemme tehneet yhdessä kehitystyötä ja nyt ollaan siinä pisteessä, että saamme mallinnuksen käytön keväällä valmiiksi. Se on mielestäni aika kova juttu, koska määrälaskenta nopeutuu luokkaa 100 %. Kun saamme ratkaisun valmiiksi, haluamme selvittää, kuinka se saataisiin osaksi Adminettiä.
Vaikka Bentaieb arvostaa Admicomin kehityshalukkuutta, löytyvät lopulta tärkeimmät syyt Adminetin valintaan arjen toiminnan helpottamisesta.
– Ihan ykkösasia oli projektinhallinta ja seurantatiedon saaminen työnjohdon käyttöön tarkalla tasolla. Aiemmin projektinseuranta oli aika kankeaa ja halusimme helppokäyttöisemmän ohjelmiston, josta kaikki saavat enemmän tietoa irti. Työnjohdon palaute on ollut hyvää, kun he näkevät itse reaaliajassa mitä työmailla tapahtuu ja pystyvät seuraamaan tapahtumia litteratasolla. Adminet on työnjohdolle paljon helppokäyttöisempi ja se tietysti motivoi seuraamaan ja penkomaan työmaiden tietoja tarkemmin.
Myös toimitusjohtaja itse on saanut uusia eväitä yrityksen toimintojen seurantaan reaaliaikaisesta ja tarkasta raportoinnista.
– Minunkin on paljon aiempaa helpompi seurata, mitä yhtiössä tapahtuu joka osa-alueella ja saan luotua juuri sellaisia raportteja, joita itse tarvitsen. Pidän tärkeänä myös sitä, että pääsen paljon nopeammin kiinni asioihin. Jos näen tietyltä raportilta, että esimerkiksi jokin asia työmaalla ei näytä menevän oikein, pääsen helposti porautumaan ongelman juurisyyhyn, puuttumaan siihen ajoissa ja sitä kautta kääntämään suuntaa oikeaksi.
Adminetissä yhden järjestelmän sisällä hallittavan kokonaistoiminnan vaikutukset näkyvät parantuneiden seurantatyökalujen lisäksi konkreettisesti monissa arjen toiminnoissa.
– Meillä kirjanpito ja palkanlaskenta ovat omissa käsissä ja se puoli on helpottunut paljon. Lisäksi esimerkiksi ostotilaukset tehdään nykyään suoraan järjestelmästä. Meidän kokoisessa yrityksessä tilataan vuositasolla aika mittava määrä tavaraa, joten helpottaa kummasti, kun sellainen perusostotilaustaulukon täyttäminen ja lähettäminen tavarantoimittajille on jäänyt pois.
Mitä tulee kannattavaan toimintaan, on LTU Group siinä Suomen ehdotonta kärkeä. Kannattavuuteen vaikuttavat erityisesti toimintojen digitalisoiminen ja tehokas töiden organisointi.
– Olemme pyrkineet digitalisoimaan kaiken, mikä on järkevästi mahdollista. Toiminnanohjausratkaisullamme olemme saaneet kaiken turhan pois ja arjen tehokkaammaksi. Meillä on tosi tehokas koneisto – voisi sanoa, että rakennusalan tehokkaimpia. Jokainen tietää mitä tekee ja siihen löytyy hyvät työkalut. Adminet tukee kannattavaa toimintaa, sillä pystymme hyvin pitkälti tekemään kaikki asiat yhdessä paikassa ja selainpohjaisuuden ansiosta jokaisella on tarvitsemansa työkalut käytössään missä tahansa. Jokainen hoitaa oman vastuualueensa Adminetissä ja saa kaiken tarvitsemansa tiedon nopeasti ja helposti. Siitä arjen tehokkuus lyhykäisyydessään tulee.
Adminetin merkitys toiminnan tehostamisessa näkyy konkreettisesti siinä, että liikevaihdon kasvusta huolimatta hallinnon työmäärä on vähentynyt parin henkilötyövuoden verran.
– Näkyvin vaikutus on varmasti se, että pienemmällä toimihenkilömäärällä olemme päässeet isompaan liikevaihtoon. Meillä on nyt käytännössä kaksi hallinnon henkilöä vähemmän, vaikka liikevaihto kasvoi lähemmäs neljä miljoonaa euroa viime vuonna. Tällä hetkellä hallinnossa työskentelee vain neljä henkilöä: itseni lisäksi työmaista vastaava tuotantopäällikkö, henkilöstöasioista ja palkanlaskennasta vastaava henkilö sekä kirjanpidosta ja taloushallinnosta vastaava henkilö. Yhtiön kokoon nähden meillä on tosi kevyt organisaatio. Adminet mahdollistaa sen, että pystymme hoitamaan arjen tehokkaasti ja karsimaan päällekkäisyyksiä – ja se on kannattavuuden kannalta oleellista.
KUVAT: Jyri Laitinen