Huimassa kasvussa oleva Laatulattiat Uusimaa Oy sai Adminetistä kaipaamaansa tarkkuutta työmaaseurantaan: ”Pelastanut monta asiaa”

Määrätietoisella ja rohkealla asenteella toimintaansa kasvattava perheyritys on ponnistanut lyhyessä ajassa Suomen suurimpien lattiayritysten joukkoon. Adminetillä on saatu liiketoiminnan ja työmaiden seuranta kasvuyrityksen johtamisen vaatimalle tasolle.

Helsinkiläinen Laatulattiat Uusimaa Oy toteuttaa monipuolisesti lattiatöitä niin parketilla, laatalla, matolla, mosaiikkibetonilla kuin epoksipinnoitteella. Sen palveluihin kuuluvat myös sisustusurakointi ja talotekniikkatyöt. Vuonna 2012 perustetun yrityksen toiminta käynnistyi toden teolla, kun se aloitti lattiatöiden toteuttamisen vuonna 2015 – ja siitä alkaen yrityksen tarina on ollut huimaa kasvukiitoa.

– Ensimmäiset vuodet olin töissä toisella lattiafirmalla, mutta aloitettuamme lattiatöiden teon omiin nimiin, on kasvu ollut aika hurjaa. Jo ensimmäisen vuoden aikana otimme isoja kasvuharppauksia ja nykyään liikumme kymmenen miljoonan euron liikevaihtoluokassa, toimitusjohtaja Sami Järvensivu kertoo.

Yrittäjäpariskunnan luotsaamassa yrityksessä toimintaa viedään eteenpäin ennakkoluulottomasti, määrätietoisesti ja toisistaan voimaa ammentaen.

– Meidän vahvuutemme on, että olemme pari yhtiökumppaneina ja muutenkin, joten meidän on helppo pyörittää näitä hommia yhdessä. Saamme toisistamme voimaa ja rohkeutta, eikä päätä huimaa toteuttaa uusiakaan asioita, mikä on aika tärkeää yrittämisessä, hallituksen puheenjohtaja Katri Järvensivu toteaa.

Hyvä esimerkki yrittäjien rohkeudesta on uusi aluevaltaus LLU-tuotteet. Yritys tuo tänä vuonna markkinoille oman tuoteperheen, johon kuuluu erilaisia puunkäsittelyaineita, muun muassa parketti- ja listalakkoja, lattiamaaleja sekä saunatuotteita.

– Myymme yhteistyökumppanimme Maler Oy:n valmistamia sisustuslistoja ja -paneeleita, ja jatkossa heidän tuotteidensa värjäykseen käytetään meidän tuotteitamme. Yhteistyömme ansiosta esimerkiksi remontin yhteydessä tietyt asiat voidaan uusia Malerin tuotteilla ja meidän tuotteillamme värjätä samaan sävyyn sellaiset osat, joita ei tarvitse uusia. Tuotteidemme suurin käyttäjäryhmä tulee varmasti olemaan urakoitsijat, mutta tuoteperhe tulee myös kuluttajien saataville myymälöihin, Sami kertoo.

LLU-tuotteet - Laatulattiat Uusimaa Oy - Adminet kokemuksia - Admicom

Vahvan kasvun ja laajentumisen myötä toimintaa on selkiytetty tuomalla Laatulattiat Uusimaan rinnalle sisaryrityksiä eri toimintojen toteuttamiseen.

– Nykyään perheyritystemme ryppääseen kuuluu kaksi muutakin yritystä, joiden toimintaa nyt kasvatetaan. Kiviriihi Oy toteuttaa pihaan liittyviä asioita ja avaamme sen puitteissa myös luonnonkiveä myyvän verkkokaupan. Laatukodit Uusimaa Oy puolestaan ottaa vastuulleen sisustusurakoinnin ja erityisesti toimitilapuolelle painottuvat remonttikohteet, Katri kertoo.

– Toimintamme leviää koko ajan laajemmalle Suomeen. Meillä aloitti äskettäin paikallinen vetäjä Jyväskylässä ja yksi työntekijä Rovaniemeltä, joten olemme entistä vahvemmin kilpailussa mukana myös Pohjois- ja Keski-Suomessa. Lisäksi olemme tehneet Tampereelle jo niin monet isot kaupat, että se melkein jo huutaa oman toimipisteen perustamista, Sami toteaa.

Hyvä työympäristö houkuttelee parhaat tekijät

Sami uskoo, että merkittävin tekijä yrityksen vahvassa kasvussa on ollut aiemmalla uralla luodut hyvät suhteet silloisiin yhteistyökumppaneihin, jotka ovat halunneet jatkaa yhteistyötä. Myös rakentamisen nykyinen markkinatilanne on luonut lisää kysyntää.

– Onhan tämä markkinatilanne tällä hetkellä aika hullu. Jo jonkin aikaa on puhuttu, että rakentaminen alkaa hiljenemään, mutta ainakaan pääkaupunkiseudulla sellaisesta ei ole mitään merkkejä. Mekin olemme jo tehneet vuodelle 2020 meneviä kauppoja ja viime vuonna lasketut ennakkotarjousmäärät olivat ihan älyttömiä. Täällä on paljon rakenteilla olevia alueita ja vaikka uudisrakentaminen vähän notkahtaisikin niiden valmistuessa vuoden 2022 tienoilla, niin saneerauskohteita on aivan posketon määrä, joten toimitilapuoli päinvastoin kasvaa edelleen. Itse olisin paljon enemmän huolissani työvoiman riittävyydestä kuin rakentamisen hiipumisesta. Meillä ainakin on koko ajan huutava pula työntekijöistä.

Laatulattiat Uusimaa Oy - Adminet kokemuksia - Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä

Akuuttia työvoimapulaa yritys on pyrkinyt ratkaisemaan luomalla sellaisen työympäristön, jonne alan parhaat tekijät hakeutuvat.

– Me olemme monipuolinen, lämminhenkinen, hauska ja asiantunteva perheyritys, joka huolehtii työntekijöistään. Siitä olemme saaneet hyvää palautetta, Katri kertoo.

Yritys onkin onnistunut haalimaan joukkoonsa sellaiset työntekijät, joiden tukemana yrittäjät pystyvät keskittymään laajempaan kokonaisuuteen.

– Meillä on nyt tosi hyvä porukka työnjohtotasolta asentajiin ja toimihenkilöihin. Tällä hetkellä voimme olla aidosti ylpeitä kaikista ja jokainen tekee erittäin hyvää työtä. Sen ansiosta me pystymme keskittymään kaupankäyntiin ja koko yritystoiminnan kokonaisuuteen, Katri toteaa.

Laatulattiat Uusimaa Oy - Adminet kokemuksia - Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä

Kasvava toiminta vaatii parempaa hallintaa

Vahva kasvu on tuonut haasteensa myös toiminnan hallintaan ja toissa vuonna yrityksessä ryhdyttiin etsimään paremmin kasvuyrityksen toimintaa palvelevaa ohjelmistoratkaisua. Ratkaisuksi valikoitui lopulta rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä Adminet ennen kaikkea sen alalle suunnatun sovellus- ja palvelukokonaisuuden ansiosta.

– Pienempää toimintaa pystyi jotenkin hallitsemaan miettimällä asioita ruutupaperilla, hoitamalla toiminnot erillisillä ohjelmistoilla ja odottelemalla raportteja kirjanpitäjältä. Toimintamme kasvaessa halusimme kuitenkin sellaisen ratkaisun, jolla saamme kaikki asiat samaan ohjelmaan ja pystymme olemaan itse sisällä toiminnassamme sekä seuraamaan sitä koko ajan. Hirvittävän tärkeää oli myös saada toimialalle suunnattu ratkaisu, sillä on ihan eri ohjata rakennusyrityksen kuin vaikka kukkakaupan toimintaa, Katri taustoittaa.

– Adminet oli todella hyvä järjestelmä myös meidän talotekniikkapuolen toimintaan. Mielestämme Adminetissä oli hinta-laatusuhde kohdillaan ja saimme samalla käyttöömme järjestelmän tuntevan kirjanpitäjän Admicomin tilitoimistosta, Sami jatkaa.

Adminet otettiin Laatulattiat Uusimaalla käyttöön syksyllä 2017 ja toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton helppous yllätti yrittäjät positiivisesti.

– Ei meidän tarvinnut käyttöönottoa stressata eikä missään vaiheessa tuntunut, että tulee kiire, kun meille annettiin riittävän väljä aikataulu ja selkeä ohjeistus vaadittaviin toimenpiteisiin. Koulutuksia järjestettiin askel kerrallaan ja ne oli hirmu hyvin ajoitettu siten, että asiat oli opittu siinä vaiheessa, kun niitä piti alkaa tehdä. Mielestäni siirtymä meni tosi kivuttomasti, Katri toteaa.

– Positiivinen asia oli myös se, että kouluttajat olivat hirmu hyviä. Olemme tykänneet koko Admicomin tiimistä ihan myyntitilanteesta kouluttajiin ja kirjanpitäjäämme. Kaikki ovat olleet tosi päteviä ammattihenkilöitä, joilta saamme apua aina tarvittaessa, Sami kertoo.

Kolmen yrityksen toiminta hallitaan yksillä tunnuksilla

Adminet on otettu käyttöön Järvensivujen kaikkiin kolmeen yritykseen ja se tuo merkittävää helpotusta arjen toimintaan.

– Meillä on kolme hyvää yritystä rinnakkain ja niiden kaikkien toiminta hallitaan nyt näppärästi yksillä tunnuksilla samassa järjestelmässä. Kun kirjanpitotyö on sujuvoitunut, taloushenkilöstömme voi hoitaa kaikkien kolmen yrityksen asioita saman järjestelmän sisällä ja esimerkiksi yritysten väliset veloitukset hoituvat helposti, Katri toteaa.

Laatulattiat Uusimaa Oy - Adminet kokemuksia - Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä

Adminetin avulla yritystoiminnan seurantaa on tarkennettu luomalla tarkat organisaatiorakenteet, joilla osastokohtaisesta tilanteesta pysytään jatkuvasti ajan tasalla.

– Ennen jouduimme pyytämään tulosteet erikseen kirjanpitäjältä ja saimme tiedot yhdessä köntässä, joten osastokohtaista tilannetta esimerkiksi laatoituspuolen tai sisustusurakoinnin osalta oli mahdotonta tietää. Nyt pystymme helposti seuraamaan tilannetta niin yritys-, organisaatiokuin kohdetasolla ja myös työpäälliköt voivat itse seurata omia organisaatioitaan. Adminetistä myös saamme milloin tahansa käyttöömme ajantasaisen taseen ja tuloslaskelman sekä pystymme seuraamaan helposti esimerkiksi saatavien valvontaa, kassan tilannetta ja erääntyneitä maksuja, Katri kertoo.

– Tarkemman seurannan avulla pystymme näkemään, miten mikäkin asia vaikuttaa kokonaisuuteen ja mikä sujuu hyvin tai huonosti. Jos jossain tapahtuu jotain hälyttävää, pystymme puuttumaan siihen heti, Sami lisää.

Työmaaseuranta on jäätävän hyvä

Adminetin merkittävin hyöty Laatulattiat Uusimaan liiketoiminnalle on ollut tarkka ja ajantasainen työmaaseuranta, jonka ansiosta tilanteisiin pystytään reagoimaan ajoissa.

– Meille sataprosenttisesti isoin hyöty on ollut työmaaseuranta. Jos työmaalla alkaa mennä suunniteltua huonommin, etkä pysty seuraamaan mikä on vikana, se on melkein tekemätön paikka ja ongelma vaan kertautuu koko ajan. Hyvällä seurannalla näet heti, missä vika on ja pystyt reagoimaan nopeasti. Adminetissä työmaaseuranta on ihan jäätävän hyvä ja se on pelastanut monta asiaa, Sami toteaa.

– Olisi aika tuhoon tuomittua työtä yrittää kaivaa jostain mapeista seurantatietoja. On ihan ehdotonta, että pystymme seuraamaan järjestelmästä tietoja kohde kohteelta ja tarkastelemaan maksettuja palkkoja, ostolaskuja ja myyntilaskuja, Katri lisää.

Laatulattiat Uusimaa Oy - Adminet kokemuksia - Rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmä

Tarkan työmaaseurannan avulla pystytään saavuttamaan merkittäviä taloudellisia hyötyjä, kun jokainen asia päätyy varmuudella myös laskutukseen.

– Harvemmin kukaan kyselee perään, jos itseltäsi jää lasku lähettämättä. Aiemmin tällaiset asiat olisivat jääneet huomaamatta ja on selvä, että ilman kunnollista seurantaa voi jäädä isoja rahoja saamatta. Nyt me nähdään heti, jos kohteen tulos ei vastaa suunniteltua ja esimerkiksi tilinpäätöksen yhteydessä on helppo tarkistaa keskeneräisten kohteiden laskuttamattomat työt. Kyllä meilläkin on ollut jo useita sellaisia asioita, joihin on Adminetin avulla pystytty puuttumaan – ja puhutaan ihan huomattavista summista, Sami kertoo.

Yritystoiminnan kasvaessa pätevän toiminnanohjausjärjestelmän merkitys liiketoiminnan hallitsemisessa ja seuraamisessa korostuu Samin mukaan entisestään:

– Ei tällaisen puulaakin johtamisessa ja seurannassa ole enää muistin kanssa mitään tekemistä. Vaikka järjestelmiin menee rahaa, niin kyllä ne sitä takaisinkin tuovat. Väitän, että monta vahinkoa olisi jäänyt tapahtumatta, jos meillä olisi ollut Adminet käytössä jo aikaisemmin.

KUVAT: Tero Honkaniemi