Panoshintojen nousu vie kannattavuuden rakentajilta
Syksyn 2018 lehdessä ihmettelin, miksi kasvu ja kannattavuus eivät kulje käsi kädessä. Samaa ilmiötä olen…
Teetin mittavan keittiöremontin viime vuoden päätteeksi ja pääsin seuraamaan urakoitsijan arkea lähietäisyydeltä. Projektin aikana tein mielenkiintoisia havaintoja siitä, kuinka yritys voi omilla toimintatavoillaan pelastaa tai pilata sekä maineensa että taloutensa.
Marraskuun loppuun oli sovittu tunnetun keittiötoimittajan kaappien ilmestymisestä tontille. Lisäksi pyysin keittiömyyjää suosittelemaan osaavaa porukkaa hoitamaan asennuksen. Lupasi, että pääsen eineskuurista ja kertakäyttömukeista eroon kolmessa päivässä. Asennustyöt menivät hienosti aikataulussa. Putkimies oli uusi tuttavuus, mutta sähköurakoitsija oli iloiseksi yllätyksekseni edustamani yrityksen asiakas.
Minua alkoi luonnollisesti kiinnostaa, miten tämä tuttu kumppani hyödyntää järjestelmäämme, jonka tarjoamat mahdollisuudet tunnen riittävällä tarkkuudella.
Sähkötyöt kestivät pyöreästi pari päivää ja tarvikkeita kului runsaasti keksiessäni kaikkea ylimääräistä paikalla olevalle ammattimiehelle. Pyysin sähköasentajaa mm. päivittämään koko talon valaisimien kytkimet sekä etsimään mysteerijohtojen alkulähteitä seinistä. Olin mielestäni haastanut miehen työmuistia diplomin arvoisesti.
Jäin innolla odottamaan, että mitähän kaikkea se mahtaa unohtaa laskuttaa?
Kun lasku sitten viimeisen viimeistelytyön jälkeen napsahti parin päivän sisään postilaatikkoon, olin hämmästynyt, kun KAIKKI tehty työ todella oli laskulla siististi omina riveinään unohtamatta ainuttakaan vedettyä johtoa tai kytkentää.
Mihin pyrin tällä kertomuksellani? No siihen, että ilman järkevää työkalua, olisi saamani lasku ollut ulkomuistin varassa laadittu suttuinen, korkeintaan paras arvaus kaikista laskutuskelpoisista töistä ja materiaaleista. Kaiken lisäksi olisin saanut laskun todennäköisesti loppiaisen jälkeen, jos silloinkaan. Vaikka laskun loppusumma lähenteli mielestäni pienen valtion vuosibudjettia, oikein dokumentoituna ja tuore työsuoritus kirkkaana muistissani, maksoin tyytyväisenä ja mukisematta.
Laskutyön ei tarvitse olla työllistävä muisti- ja aikasyöppömörkö. Se tuottaa oikeilla työvälineillä yhtä tasaisesti nopeaa liikevaihtoa kuin urakkakin. Yleensä myös hyvällä katteella.
Kuukausikaupalla myöhässä lähetetty lasku on huonoa mainosta yrityksellesi. Se viestii, että asioihin ei suhtauduta hyvän laskutustavan mukaisella riittävällä vakavuudella. Toki asian positiivinen puoli on se, että olet rahoittanut asiakkaasi liiketoimintaa tai leveämpää elämää. Samalla koettelet kuitenkin syyttä omaa kassaasi ja riskeeraat toimintasi kannattavuutta sekä jatkuvuutta. Aika kuluu, tehdyt työt unohtuvat, mutta tavarantoimittajasi kyllä muistaa sinua pikaisella laskulla ja työntekijäsi odottavat palkkaansa saapuvaksi kahden viikon välein. Jos työsuoritteen maksajana on toinen rakennusliike, olet todennäköisesti vinouttanut omalta osaltasi vastapuolen projektiseurantaa.
Yritysmaailmassa ei valitettavasti päde samat lait kuin kaveriporukassa. Laskuttamalla sitten joskus, ei maine reiluna kaverina kasva.
Kun liiketoiminnan ydin on urakoinnissa, tahtoo lasku- ja lisätöiden paperityö tökkiä. Mitä isompi yritys, sitä enemmän urakkatyöt maksuerätaulukoineen tuovat tasaista kassavirtaa. Euromääräisesti pienten laskujen laatiminen ei välttämättä aina tunnukaan niin mielekkäältä ja merkitykselliseltä. Ei kuulosta kovin vakavalta, mutta pahimmassa tapauksessa merkittävä osa liikevaihtoasi ja ennen kaikkea tulostasi makaa työpöydälläsi valuen jatkuvana virtana pöydän ja seinän väliseen kadotukseen.