Lattiakolmio Oy: ”Adminetin tulo on helpottanut kaikessa todella paljon”

Kokemukseen, laatuun ja vahvaan ammattitaitoon toiminnassaan luottava Lattiakolmio sai Adminetistä sujuvuutta arjen hoitamiseen ja löysi ratkaisun tarkkaan projektinhallintaan.

Helsinkiläisen Lattiakolmion tarinan alkujuuret ulottuvat aina 1970-luvulle asti, sillä tuolloin rakennusliikkeessä apupoikana työskennellyt Veijo Wuornos sai ensimmäisen kipinänsä lattia-alalle.

– Meillä oli käynnissä kerrostalon saneeraus, ja kun matto- ja parkettifirma saapui työmaalle tekemään lattiatöitä, se vaikutti jotenkin niin upealta. Kun mattomiehet tulivat töihin, siellä piti tyyliin koko kerroksen olla tyhjä, eikä varjoakaan saanut näkyä. Ne oli kuin kuninkaita siellä työmaalla ja nuoren miehen silmin se tuntui jotenkin tosi hienolta, Wuornos muistelee.

1980-luvun taitteessa Wuornos huomasi lehti-ilmoituksen, jossa lattiafirma haki autonkuljettajaa. Tuore ajokortti poltteli taskussa, joten päästäkseen tutustumaan alaan, hän päätti hakea paikkaa ja myös sai sen. Siitä alkoi ura alalla, jolla Wuornos päätyi tekemään koko elämäntyönsä. Vuosien saatossa Wuornos kouluttautui ja työskenteli eri yritysten palveluksessa edeten vähitellen urallaan esimiestehtäviin ja lopulta toimitusjohtajaksi yritykseen, jossa hän työskenteli yli 16 vuotta ennen oman yrityksen perustamista.

– Sitten vuonna 1999 tuli jotenkin aika kypsäksi oman yrityksen perustamiselle, joten ostin erään rakennusalalla toimineen yrityksen ja siitä alkoi Lattiakolmion toiminta.

Lähinnä pääkaupunkiseudulla toimiva yritys työllistää nykyään 13 omaa asentajaa ja toteuttaa lattia-päällystystöitä, mattoasennuksia, parkettiasennuksia sekä epoksi- ja elastomeeripinnoituksia pääasiassa rakennusliikkeistä koostuvalle asiakaskunnalleen. Useimmiten yrityksen kohteet ovat esimerkiksi kouluja, sairaaloita, liiketiloja ja muita julkisia rakennuksia.

– Asiakkaisiimme lukeutuu Suomen suurimpia rakennusliikkeitä, kuten NCC, Skanska, SRV ja YIT. Viimeisimpänä isona kohteena valmistui viime vuonna kauppakeskus Tripla, ja sitä ennen esimerkiksi Myllypuron kampus oli merkittävä kohde, kertoo toimitusjohtaja Keijo Korpelin, joka ottivastuun yrityksen operatiivisesta toiminnasta vuonna 2018, Wuornoksen siirtyessä vähitellen kohti ansaittuja eläkepäiviä.

– Euromääräisesti historiamme suurin kohde on ollut Meilahden sairaalan potilastorni sekä siihen liittyvät lisätyöt, Wuornos lisää.

Laatu, palvelu ja hyvä maine menestyksen takuuna

Yrityksen yli 20-vuotiseen historiaan mahtuu niin loiston hetkiä kuin taantuman haasteita, mutta kaikista tilanteista on selvitty omiin vahvuuksiin luottaen.

– Jos tällä alalla haluaa menestyä, täytyy olla tahto tehdä hyvää jälkeä ja palvella asiakasta. Asentajat ovat siinä ihan avainroolissa, Wuornos toteaa.

– Asiat joista me olemme saaneet asiakkailta hyvää palautetta, ja siten menestyneet alalla, ovat työn laatu, hyvät suhteet ja toiminta työmaalla sekä joustavuus ja sovituissa aikatauluissa pysyminen. Totta kai viime kädessä aina raha ratkaisee, mutta jos tällä alalla ei saa hyvää mainetta, on vaikea kilpailla – se on ihan selvä. Halvimmat hinnat eivät aina takaa parasta ja kokonaistaloudellisesti edullisinta ratkaisua, Korpelin painottaa.

Lattiakolmiolla olisi myös haluja kasvattaa toimintaa nykyisestä. Vahvan kokemuksen ja ammattitaidon turvin siihen on olemassa kaikki eväät, mutta haasteita tuo alaa vaivaava krooninen asentajapula.

– Meidän alan ongelma on aina ollut se, ettei todella hyviä ammattimiehiä ole tarpeeksi – ja ilman hyviä asentajia hommasta ei oikein tule mitään. Meillä on tarvittaessa käytettävissä hyviä aliurakoitsijoita ja oma asentajaporukkamme on oikeasti hyvä ja sitoutunut. Keijon mukana tuli vielä lisää asentajia, joten sen myötä toimintakin samalla laajentui, Wuornos kertoo.

– Minulla on sellainen oma asentajaporukka, joka on seurannut minua kuin hai laivaa, mihin tahansa olen mennytkin, Korpelin naurahtaa.

Yrityksen kasvutavoitteiden toteuttamiseen haasteita on tuonut myös nykytilanne, sillä pandemian myötä ongelmia on ollut niin työmaiden aikatauluissa kuin materiaalien saatavuudessa. Myös Lattiakolmion toimintaan tilanne on vaikuttanut merkittävästi, sillä Korpelin kertoo toissa vuoden 4,2 miljoonan liikevaihdon tippuneen viime vuonna noin miljoonan verran viivästyneiden työmaiden seurauksena.

– Viime vuonna oli paljon työmaita, joilla jouduttiin välillä keskeyttämään työt tartuntojen tai materiaalien saatavuuden vuoksi. Tietenkään mekään emme pääse tekemään töitämme ajoissa, jos edeltäviä työvaiheita on vielä tekemättä. Parhaillaankin meillä on käynnissä kolme työmaata, joiden olisi aikataulujen puitteissa pitänyt valmistua jo viime vuonna. Olen kuitenkin toiveikas, että tänä vuonna päästään taas hyville liikevaihdoille, kun viivästyneet projektit valmistuvat ja uusia töitä on saatu mukavasti. Toki tämä yhdistelmä tietää sitä, että kesää kohti mentäessä on taas todella kiire, Korpelin toteaa.

Hyvää palvelua ja toimiva ohjelmisto

Kun Korpelin siirtyi Lattiakolmiolle vuonna 2018, käynnistyi yrityksessä nopeasti keskustelu ohjelmiston vaihdosta. Tuolloin yrityksessä oli käytössä Korpelinille aiemman työnantajankin ajoilta tuttu toiminnanohjausratkaisu, jonka hän ei kokenut soveltuvan riittävän hyvin lattia-alan toimintaan. Erityisesti Korpelin kaipasi paremmin yrityksen toimintaa palvelevaa projektinseurantaa:

– Mielestäni ohjelmisto oli liian raskas meidän hommaan, eikä täällä muutkaan näyttänyt siitä hirveästi tykkäävän. Oikeastaan ohjelmistoa ei käytetty juuri muuhun kuin laskutukseen ja taloushallintoon. Se oli ehkä räätälöity enemmän isoille rakennusliikkeille, mutta meidän toimintaamme se ei oikein palvellut.

– Meillä oli muutenkin ollut jo pidemmän aikaa tiedossa, että silloinen ohjelmistomme on tulossa tiensä päähän. Palvelu alkoi kerta kaikkiaan huonontua niin paljon siinä vaiheessa, kun yritys myytiin isolle ulkomaalaiselle toimijalle. Siellä esimerkiksi palkanlaskentaohjelmisto meni kokonaan uusiksi, eikä se tuntunut istuvan millään meidän toimintaamme. Sitä kautta vaikeudet olivat jo aika isoja, Wuornos lisää.

Vuonna 2018 alkanut keskustelu johti nopeasti tekoihin, kun yrityksessä tutustuttiin Adminettiin, joka vaihdettiin käyttöön huhtikuussa 2019.

– Saimme esittelyssä Adminetistä erittäin vakuuttavan kuvan. Sisäisen keskustelun jälkeen tulimme siihen tulokseen, että ei se ota, jos ei annakaan. Ja on se kyllä mielestäni antanut: palkanlaskenta, taloushallinto ja projektinhallinta on Adminetissä paljon aiempaa helpompaa, Korpelin kertoo.

– Olemme kyllä olleet tyytyväisiä: palvelu on ollut hyvää ja ohjelmisto on toiminut. Ei ole ollut mitään ongelmia. Tietenkin koko ajan on uutta opittavaa, mutta minun ei onneksi enää tässä vaiheessa tarvitse opetellakaan kaikkia hienouksia, joita siellä on, Wuornos naurahtaa.

Vaikka uuden opiskelu vaatii aina oman aikansa, saatiin Adminet Korpelinin mukaan sujuvasti käyttöön:

– Minusta käyttöönotto oli aika helppo. Kun on tottunut käyttämään tietynlaista ohjelmistoa ja hyppää uuteen, niin ainahan siinä oma aikansa menee oppia uusille toimintatavoille, mutta ainakin omalla kohdallani palaset loksahtivat aika nopeasti kohdilleen muutaman koulutuksen jälkeen.

Työmaat reaaliaikaiseen seurantaan

Lattiakolmion projektien hallintaan Adminet on tuonut kokonaisvaltaisen muutoksen, joka alkaa heti tarjouslaskennasta.

– Meillä ei ole tarvetta järeälle tarjouslaskennalle ja Adminetissä saamme jätettyä projekteista myyntitarjoukset, joille lisätään jo tarjousvaiheessa tarkat määrät ja tuotetiedot. Se on ollut iso asia, että olemme saaneet tarjouksesta lähtien kaikki tiedot samaan järjestelmään, koska nyt voitettu tarjous saadaan muutettua helposti avoimeksi projektiksi, jolloin laskutus ja kaikki muu tekeminen käynnistyy valmiilla tiedoilla. Se on ollut Adminetissä iso apu entiseen verrattuna, Wuornos kertoo.

– Myös työmaiden budjetointi oli aiemmin vähän heikoilla kantimilla, mutta Adminetissä pääsemme hyvin seuraamaan työmaiden myyntejä sekä ostoja, palkkoja ja muita kuluja. Siinä aika nopeasti näkee jonkin olevan vialla, jos työmaa alkaa mennä pakkaselle, joten asialle ehtii vielä tehdäkin jotain, Korpelin toteaa.

Nimenomaan projektinseurantaan Adminet on tuonut ison helpotuksen, kun aiempi kansioiden selailuun ja Exceleihin perustuva seuranta on saatu automatisoitua.

– Nyt kaikki työmaaseuranta on paljon helpompaa, kun Adminet muodostaa seurantatietoa automaattisesti. Tärkeintä on nähdä reaaliajassa missä työmailla mennään, jotta tilanteisiin pystytään reagoimaan hyvissä ajoin. Meidän ala on aika herkkä muutoksille ja kilpailu niin kovaa, että rattaiden pitäisi pyöriä koko ajan. Siinä korostuu hyvä suunnittelu ja ajantasainen tieto yrityksen tilanteesta. Näihin asioihin pyrimme hyödyntämään Adminettiä niin paljon kuin mahdollista, Korpelin kertoo.

Viime vuoden puolella yrityksessä otettiin käyttöön myös Adminetin varastotoiminnot, joilla toimintojen seurantaan saadaan Korpelinin mukaan entistä enemmän tarkkuutta:

– Meillä kaikki ostotilaukset tehdään Adminetistä, mutta materiaaleja kulkee suorien työmaatoimitusten lisäksi varaston kautta. Varastotoimintojen myötä näemme paljon tarkemmin myös työmaiden tilanteen, kun pystymme seuraamaan ajantasaisesti työmaille lähteviä ja palautuvia materiaaleja. Samalla ensi vuonna tilinpäätös helpottuu, kun varastonarvot on valmiiksi laskettuna.

Sujuvuutta toimistolle

Yrityksen hallinnollisiin prosesseihin Adminet on tuonut helpotusta mahdollistamalla sujuvamman yhteistyön yrityksen sisällä ja automatisoimalla työvaiheita.

– Esimerkiksi ostolaskujen käsittely on helppoa ja myyntilaskut saadaan tehtyä projektilta, josta ne siirtyvät suoraan myös reskontraan. Oikeastaan Adminetissä kaikki toimii vähän paremmin ja automaattisesti. Siinä mielessä tämä on tosi hieno järjestelmä ja vähentänyt myös toimistotyötä, Wuornos kertoo.

– Kyllähän tämä on helpottanut toimistotyötä ihan älyttömästi ja myös yhteistyötä työnjohdon kanssa. Nyt kun kaiken näkee suoraan järjestelmästä reaaliajassa, ei tarvitse koko ajan olla kyselemässä työnjohdolta työmaihin liittyviä asioita, kun voi vaan avata koneen ja katsoa. Työnjohtajat ovat myös itse olleet ihan innoissaan hoitamassa asioita Adminetin kautta, Korpelin jatkaa.

Lattiakolmiolla on ollut tavoitteena saada Admicomista kumppani, jonka kanssa yrityksen tarvitsemia palveluita voidaan hoitaa keskitetysti yhden tahon kanssa.

– Ohjelmiston vaihdossa oli tarkoitus saada kaikki mahdollinen toimimaan yhden palveluntarjoajan kautta, jotta turha tekeminen jäisi välistä pois. Admicomin kanssa tämä on mahdollista, Korpelin toteaa.

Parin vuoden kokemuksella Wuornos ja Korpelin ovat tyytyväisiä yrityksessä toteutettuun muutokseen.

– Ihan ehdottomasti on positiiviset fiilikset tästä muutoksesta, Wuornos kertoo.

– Adminetin tulo on helpottanut kaikessa todella paljon. Esimerkiksi seuranta ja moni muu asia teetti aiemmin paljon enemmän työtä, mutta nykyään asioiden hoitaminen on helppoa ja seuranta reaaliaikaista. Nyt vähän tuntuu siltä, että miten me oikeastaan tultiin aiemmin toimeen, Korpelin pohtii.

[Kuvat: Tero Honkaniemi]