Savon Salaoja Oy: ”Pystyn oikeasti olemaan kentällä tekemässä sitä työtä, josta leipä tulee”

Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tapahtuneen eläköitymisen myötä peltosalaojitukseen erikoistunut Savon Salaoja Oy tarvitsi toimistotöiden hallintaan uuden ratkaisun. Avuksi löytyi Adminet, joka mahdollisti nuoremmalle polvelle tuottavaan työhön keskittymisen ilman uuden toimistohenkilön palkkaamista.

Savon Salaoja Oy on vuonna 1989 Leppävirralla perustettu perheyritys, jonka juuret ulottuvat aina 1950-luvulle saakka. Tuolloin yritystä nykyään luotsaavan Jouni Kolehmaisen isoisä aloitti täysipäiväisesti salaojakoneen kuljettajana ja siirtyi kymmenkunta vuotta myöhemmin urakoitsijaksi ostettuaan ensimmäisen oman ketjukoneen.

– Isäni oli nuoresta asti mukana toiminnassa ja ajoi papalle konetta melkein 20 vuotta ennen nykyisen yrityksen perustamista. Perheemme on siis työskennellyt salaojituksen parissa ihan sieltä 1950-luvulta lähtien ja nyt on menossa jo kolmas sukupolvi, toimitusjohtaja Jouni Kolehmainen kertoo.

Yrityksessä on vähitellen toteutettu sukupolvenvaihdosta, joka saatiin päätökseen viitisen vuotta sitten. Nykyään omistajina ovat Jounin lisäksi hänen siskonsa ja veljensä sekä pienellä osuudella työmaapäällikkö. Alun perin Jounin oli tarkoitus työskennellä ulkomailla ja kokeilla siipiään kansainvälisessä kaupassa ennen perheyrityksen toimintaan siirtymistä, mutta kohtalo puuttui peliin vuonna 2007.

– Tuolloin isäni joutui pahaan auto-onnettomuuteen, joten palasin kotiin vähän aiottua nopeammin. Se oli kova paikka koko perheelle ja tietysti myös yritykselle, mutta olemme selvinneet entistä vahvempina ja isä on vieläkin mukana yrityksen toiminnassa. Mielestäni tällaisessa yrityksessä on tärkeää, että sukupolvenvaihdos on saatu toteutettua sujuvasti ja vastuuta on vähitellen siirretty nuoremmalle sukupolvelle. Jos isän auto-onnettomuudessa olisi käynyt huonommin, siinä olisi ollut valtavan isot saappaat, joihin olisi pitänyt hypätä kylmiltään ja paljon oppia olisi jäänyt saamatta.

Kolehmaisen perheessä salaojituksen parissa on työskennelty 1950-luvulta lähtien. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen Hannu Kolehmaisen (oik.) perustamassa Savon Salaoja Oy:ssä on vetovastuussa Jouni, joka jatkaa salaojatöitä jo kolmannessa sukupolvessa.

Vaikka yritys toteutti vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa myös muita maanrakennustöitä, on se nykyään keskittynyt ainoastaan peltosalaojituksiin toiminta-alueenaan koko Suomi.

– Peltosalaojitus on aina ollut meille se leipätyö, joka tuo työllisyyden ja tuloksen, joten olemme päättäneet keskittyä asiaan, jossa olemme parhaita. Salaojahommissa laadun pitää aina olla kohdallaan ja sataprosenttista. Jos maan alle tekee jonkin työn huonosti, niin se tulee aina esille seuraavana vuonna märkänä kohtana pellossa. Totta kai vahinkoja voi sattua, mutta mahdollisiin reklamaatioihin pitää suhtautua hyvin vakavasti ja hoitaa ne heti kuntoon.

Salaojituksella peltoala saadaan tehokkaammin käyttöön ja viljelyä pystytään suunnittelemaan paremmin. Nykyajan isot maatalouskoneet ja tehokkuusvaatimukset ovat tuoneet uusia vaateita salaojitukseen, mutta vuosien saatossa myös alan työvälineet ja kalusto ovat kehittyneet roimasti.

– Alalla iso murros on yleisesti ollut tiiliputkien vaihtuminen muoviputkeen. Se jouduttaa ja tuo tehokkuutta todella paljon. Toinen merkittävä muutos on ollut pyöräkoneiden korvaantuminen tela-alustaisilla koneilla. Meille hankittiin ensimmäinen aurasalaojakone ja muutettiin koko kalusto tela-alustaiseksi jo vuonna 1989. Se oli iso kehitysaskel meidän kalustossamme ja mahdollistaa työskentelyn paljon haastavammissa kohteissa.

Paljon kysyntää ja kasvumahdollisuuksia

Savon Salaoja Oy:ssä tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä yrityksen palveluille riittää kysyntää niin paljon, kuin töitä ehditään tehdä.

– Me olemme toimineet alalla pitkään ja ilmeisesti tehneet asioita oikein, sillä työtilanne on hyvä: ensi kesäksi on jo kaikki työt sovittu ja sopimukset solmittu.

Talvikuukausina kalustoa on huollettu sellaiseen kuntoon, että se kestää koko huhti-joulukuun kattavan sesongin. Uusien rekrytointien myötä kauteen lähdetään seitsemän henkilön voimin, mutta Kolehmainen odottaa siitäkin huolimatta kiireistä kesää.

– Tuleva kesä tulee olemaan erittäin kiireinen ja täytyy tehdä pitkää päivää, että keretään kaikki saada tehtyä. Olemme sopineet useampia työmaita kuin keskivertovuosina ja siksi palkkasimme lisää henkilökuntaa. Meillä on ollut erittäin pitkiä työsuhteita ja töissä on kokeneita kavereita, mutta nyt saimme remmiin kolme parikymppistä ottamaan oppia kokeneemmilta. Meidän alalle tyypilliseen reissutyöhön on nykyään aika hankala houkutella nuoria, mutta nyt saamme muodostettua meidän oman nuorisoketjun, josta haetaan lisää tehoja. Jos homma rokkaa, niin heistä on toivottavasti iloa pitkäksi aikaa.

Kolehmainen uskoo, että yritykselle riittää tulevina vuosina entistä parempia työmahdollisuuksia. Suurten ikäluokkien eläköitymisten myötä on nimittäin odotettavissa, että kilpailu vähenee ja kysyntä kasvaa.

– Asiakkaille peltosalaojitus on iso investointi. Monet iäkkäämmät maanviljelijät ovat jättäneet salaojitukset tekemättä, jos ei ole ollut varmuutta työn jatkajasta. Heidän eläköityessään sitten nuorempi tilallinen ostaa tai vuokraa pellot, jolloin ne salaojitetaan nykyaikaiseen viljelyyn soveltuviksi. Jotta nykyajan isosta viljelykalustosta saadaan paras mahdollinen hyöty, viljelijälle on äärimmäisen tärkeää, että pellon vesitalous ja maanrakenne on kunnossa.

Savon Salaojalla tulevaisuuden tarjoamaan kasvumahdollisuuteen halutaan tarttua ja kehittyä alan parhaaksi toimijaksi.

– Varmasti tulemme hankkimaan lisää kalustoa ja henkilökuntaa. Olemme myös kehittäneet koneita ja työntekijöiden osaamista siihen suuntaan, että pystymme olemaan alamme paras toimija ja takaamaan parhaat palvelut maanviljelijöille ympäri Suomen.

Adminet paikkaamaan toimistotyöntekijää

Ennen sukupolvenvaihdosta yrityksen töistä kentällä oli vastannut Kolehmaisen isä ja toimistolla äiti, hoitaen kaiken yrityksen palkanlaskennan, kirjanpidon valmistelun ja laskujen käsittelyn. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä Pirjo Kolehmainen jäi eläkkeelle ja yrityksessä oltiin uuden edessä yrityksen toimistotöiden hoitamisessa.

– Silloin meiltä hävisi toimistotyöntekijä ja itselläni ei ollut riittävästi kokemusta tai aikaa alkaa pyörittää toimistoa, koska minun pitää olla kentällä vetämässä työmaita. Siinä vaiheessa aloimme miettiä, miten saisimme homman pyörimään jatkossa.

Yrityksen toiveissa oli saada sähköiset kirjanpitopalvelut, mutta samalla nousi esiin myös ajatus laajemmasta ohjelmistoratkaisusta. Lopulta Adminetistä löydettiin molemmat.

– Aluksi kilpailutimme muutamia kirjanpitäjiä ja sellaiset jäivät suoraan pois laskuista, jotka eivät pystyneet tarjoamaan sähköistä palvelua – se oli meille ehdoton edellytys. Samalla ajatus kuitenkin oli, että olisi hyvä, jos samaan pakettiin olisi mahdollista saada toiminnanohjausjärjestelmä. Admicom pystyi tarjoamaan nämä molemmat ja mielestäni saimme neuvoteltua tehokkaan ja hinta-laatusuhteeltaan hyvän paketin, joka pystyy tarjoamaan meille haluamiamme asioita.

Adminet otettiin Savon Salaojalla käyttöön vuoden 2018 alussa. Kolehmaisen mukaan järjestelmä saatiin käyttöön sujuvasti ja hyvässä yhteistyössä oman kouluttajan kanssa.

– Meillä oli hyvä kouluttaja ja hän hoiti homman hienosti ja ammattimaisesti, vaikka meiltä tuli hirveä määrä kysymyksiä ja alussa asioita käytiin paljon läpi puhelimessa, jotta saatiin varmuutta perushomman pyörittämiseen.

Adminetin käyttöönoton yhteydessä yrityksen kirjanpito ja palkanlaskenta siirtyivät Admicomin tilitoimiston hoidettavaksi. Kolehmainen on ollut tyytyväinen tilitoimistosta saamaansa palveluun.

– Esimerkiksi palkanmaksu on toiminut kyllä äärettömän hyvin ja siitä täytyy antaa isot pisteet palkanlaskijallemme. Myös yhteistyö kirjanpitäjän kanssa on ollut erittäin hyvää. Lisäksi on hienoa, että pitkäaikainen tilintarkastajamme sai omat tunnukset Adminettiin ja hänkin on päässyt hoitamaan oman ruutunsa sujuvasti.

Toimisto aina mukana

Yrityksessä, jossa sesonkiaikana tehdään pitkiä reissuviikkoja ympäri Suomen, on ollut tärkeää saada yrityksen perustoiminnot sujuvasti hoitoon myös kiivaiden työrupeamien aikana.

– Tietenkin seuraan myös yrityksen lukuja, kuten tasetta, tuloslaskelmaa, liikevaihtoa ja kustannuskertymiä, mutta kiireen keskellä on oleellista saada perushomma toimimaan sujuvasti. Minulle kaikista tärkein asia on, että pystyn läppärillä hyväksymään ostolaskut, tarkistamaan tuntikortit sekä lähettämään myyntilaskut ja seuraamaan niiden tilannetta. Sesonkiaikana käyn toimistolla ehkä kerran viikossa tai parissa, ja Adminet mahdollistaa sen, että pystyn hoitamaan asioita työmaalla tai työpäivän jälkeen missä tahansa.

Toimistotyöhön liittyvien asioiden hoitamiseen sähköinen ja automatisoitu järjestelmä on tuonut nopeutta, kun manuaaliset työvaiheet ovat vähentyneet ja tarvittavien tietojen löytäminen on helpompaa.

– Jos alkaa vaikka reissussa mietityttää, että mitähän maksoin jostain laskusta, niin tieto löytyy Adminetistä hirmu nopeasti. Toinen merkittävästi nopeutunut asia on se, että työntekijät täyttävät nykyään tuntikorttinsa sähköisesti mobiilissa, kun ne aiemmin täytettiin paperille ja postitettiin toimistolle, jossa äitini kävi laput läpi ja laittoi palkat maksuun. Mobiilikirjaus myös lähti työntekijöiden osalta hyvin käyntiin, vaikka itse olin etukäteen ajatellut sen olevan isompikin homma.

Kolehmaisen mukaan aina mukana kulkeva järjestelmä tuo säästöä sekä ajankäyttöön että kustannuksiin.

– Kyllä aikaa säästyy hyvinkin paljon ja tietysti myös kustannuksia, kun meillä ei ole tällä hetkellä toimistossa työntekijää tekemässä sitä puolta, vaan pystyn itse hoitamaan tarvittavat asiat. Pahimmassa tapauksessa olisin äitini eläköitymisen myötä joutunut itse ottamaan toimistotyöt vastuulleni ja se olisi vienyt kaiken ajan pois työmailta. Nyt pystyn oikeasti olemaan kentällä tekemässä sitä työtä, josta leipä tulee.

Kaiken kaikkiaan Kolehmainen on ollut tyytyväinen Admicomin tarjoamaan sovellus- ja palvelukokonaisuuteen.

– Tärkeintä on ollut saada toimivat kirjanpidon ja palkanlaskennan palvelut, laskutus kokonaisuudessaan ja se, että järjestelmä kulkee aina mukana. Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen, sillä tämä on mahdollistanut hirveän paljon kaikkea ja vähentänyt omaa toimistolla oloani. Tiedän, että Adminetistä olisi saatavissa irti paljon enemmänkin, mutta olen täysin tyytyväinen jo tähänkin tilanteeseen.

[KUVAT: Marko Paakkanen]

Tarkemmin salaojituksen maailmaan voit tutustua Savon Salaoja Oy:n YouTube-kanavalta löytyvistä videoista.