Pääkirjoitus: Järkevä työmaiden hallinta tehostaa toimintaa

Ainakin etelän kasvukeskuksissa eletään nyt kovan kiireen keskellä. Työt pitää organisoida ja aikatauluissa on pysyttävä. Silti isolla osalla alan yrityksistä työvälineitä ei ole optimoitu toiminnan mukaan.

Rakennusalalla on monia erilaisia toimintamalleja. Jotkut hallitsevat muutamia isoja urakkatyömaita, toiset satoja – jopa tuhansia – keikkatöitä vuodessa. Eikä tässä ole kuin toiminnan ääripäät. Yksillä ja samoilla työvälineillä ei voi ratkoa kaikkien tarpeita.

Isompien urakoiden kohdalla ei yleensä tarvita työntekijäkohtaista kalenteriohjausta. Riittää että työntekijä menee työmaalle niin kauan, kuin siellä työtä tehdään. Tärkeämpää on hallita työmaan sisäistä toimintaa. Mestari ohjaa työmaata, mutta työntekijöiden lisäksi on huolehdittava erilaisista tehtävistä, dokumenteista ja laadusta. Niiden kaikkien osalta työ alkaa heti sopimuksen allekirjoituksen jälkeen: pitää huolehtia luvista, vakuuksista, erilaisista ilmoituksista, sopimuksista jne. Kaikki pitäisi tehdä ajallaan ja dokumentoidusti.

Erityisesti isommilla urakkatyömailla tehtävien hallinnan merkitys korostuu. Me Admicomilla autamme ottamaan työmaan kokonaisuuden haltuun Tehtävien hallinta -sovelluksella, johon pystytään luomaan yrityksen tarpeen mukaisia tehtäviä ja ryhmittelemään niitä erilaisille työmaille sopiviksi tehtävämalleiksi.

Tehtävä muistuttaa valittua tekijää ja edellyttää kuittausta – samalla tehtävään liitetään tarvittavat muistiot, dokumentit ja valokuvat. Työpäälliköt ja johto pysyvät myös ajan tasalla kokonaisuudesta ja jokaisesta työmaasta. Eikä tarvitse erikseen kysellä tilannetta. Samoilla tehtävillä voidaan hoitaa myös työmaan viikoittaiset, kuukausittaiset ja muut tehtävät. Tehtäviin voidaan kytkeä myös yrityksen ulkopuolisia käyttäjiä.

Jos urakoiden sijaan tehdään paljon laskutöitä tai pikkukeikkoja, voi edellä kuvailtu toimintatapa lisätä byrokratiaa. Pitää ainakin huolehtia, ettei tehtävien määrä paisu liikaa. Usein on oleellisempaa hallita kalentereita ja työjonoja. Monet ovat hankkineet tarkoitusta varten erillisiä sovelluksia. Sitten hakataan tiedot käsin palkkoihin ja laskutukseen. Joissakin tapauksissa tietoa voidaan siirtää, mutta silloinkin joku muuttaa siirretyt tiedot palkanlaskennan ja laskutuksen ymmärtämään muotoon.

Helpottaako se kiirettä, että työ siirretään toiselle tekijälle?

Adminetillä kaikki tämä voidaan hoitaa yhdessä kokonaisjärjestelmässä ja samalla hyödyntää uudistunutta Adminetin mobiilia. Työ tehdään kerran, tiedot ovat heti laskutettavissa ja palkat maksettavissa normaalin palkkarytmin puitteissa – ilman erillisen tallentajan näppäriä sormia.

Älä odota rauhallisempia aikoja tehdäksesi jotain. Toimi heti. Turha hukata aikaa ja rahaa odotellessa.

Ilkka Uusi-Maahi
toimialajohtaja