WeldOne Oy: Ajansäästö syntyy arjen pienistä asioista

Teollisuuden teräsrakenteita valmistava WeldOne on tehnyt upean kasvutarinan reilun seitsemän toimintavuotensa aikana. Pian osaksi tarinaa tuli myös Adminet, jolla saatiin apua moniin arjen rutiineihin ja tukea kasvuyrityksen haasteisiin monipuolisten seurantatyökalujen avulla.

WeldOnen tarina sai alkunsa vuonna 2010, kun maatalouden perävaunuja valmistavassa yrityksessä työskennellyt Sami Mustonen totesi, että haluaa tehdä sellaista työtä, jossa oma osaaminen on vahvimmillaan. Niinpä mies pisti pystyyn yrityksen ja ryhtyi valmistamaan teollisuuden teräsrakenteita. Ensimmäinen tilaus tuli saman tien, vaikkei se kooltaan mikään päätä huimaava ollut. Sopimuksessa määriteltiin, että yritys voi tehdä nosturitelineitä kymmenen tuntia viikossa. Tilauksen koosta huolimatta Mustonen marssi kauppaan hankkimaan hitsauskoneet ja ryhtyi töihin.

– Eihän se tuntimäärä millään yhdelle miehelle riittänyt, joten soitin tutulleni Andament Oy:lle. Olin tehnyt hänelle koko elämäni alihankintaa eri yhtiöissä ja kysyin, mahtaisiko asiakas seurata vielä yhden kerran mukana. Innostus oli välitön ja pian lyötiinkin jo kättä päälle yhteistyön merkiksi. Seuraavalla viikolla töitä olikin sitten jo 160 tuntia viikossa. Siihen eivät enää yhden miehen rahkeet riittäneet, joten palkkasin ensimmäisen työntekijän jo toisella toimintaviikolla, Mustonen muistelee.

Se, mikä alkoi tutun yrittäjän nurkissa itse rakenteita hitsaten, on vuosien saatossa kasvanut monipuoliseksi konepajatoiminnaksi. Työntekijöitä on palkattu noin kymmenen henkilön vuositahdilla ja isompiin toimitiloihin on muutettu parhaimmillaan parikin kertaa vuodessa. Nykyään yrityksellä on käytössään modernit tilat kotipaikkakunnallaan Kalajoella, jossa valmistetaan erityyppisiä hitsaamalla tehtyjä teräsrakenteita.

– Meille tyypillinen kohde on esimerkiksi ison teollisuusrakennuksen runko, mutta teemme myös muun muassa siltoja ja tasorakenteita. Pääpiirre on, että rakenteet ovat hitsaamalla tehtyjä ja usein toteutamme työvaiheet materiaalihankinnasta lopulliseen asentamiseen asti, eli käytännössä avaimet käteen -periaatteella.

Tänä päivänä WeldOne työllistää viitisenkymmentä henkilöä ja liikevaihdossa päästään kahdeksaan miljoonaan. Toimintaa on koko maan laajuisesti ja myös muissa Pohjoismaissa.

– Yrityksellemme historiallisesti erittäin merkittävä kohde on Ivalon lentoaseman terminaalin laajennus, joka oli aikoinaan meidän ylivoimaisesti suurin urakka. Tällä hetkellä suurimmat kohteet löytyvät teollisuuden kunnossapidosta sekä kolmesta suuresta jätevedenpuhdistamosta. Pohjois-Ruotsissa on myös saatu päätökseen pari meille merkittävää projektia LKAB:lle.

WeldOne Oy - Silta - Teollisuuden Maailma 1/2017 - Admicom Oy

Laadukas työ kannattelee kasvua

Mustosen mukaan WeldOnen menestys perustuu konsernin tarjoamaan taustatukeen, ammattitaitoiseen henkilöstöön, laadukkaaseen työnjälkeen ja ripaukseen tuuria.

– Totta kai vähän tuuria tarvitsee aina. Kuulumme Andament Group -konserniin ja sen tuoma rahoitustausta on ollut äärettömän hyvä. Se on ehdottomasti ollut meidän kasvun mahdollistaja.

Nopeasti reagoivan, alallaan pienehkön ja ketterän toimijan vahvuus on Mustosen mielestä hyvässä tekemisen fiiliksessä ja ammattitaitoisessa henkilöstössä.

– Meidän vahvuus on äärettömän hyvä fiilis tuolla konepajalla ja aivan käsittämättömän hyvä henkilöstö. WeldOne on ollut koko ajan kysytty työpaikka ja meille on hakenut töihin omien alojensa kiistattomia ammattilaisia. Ei me mielestäni erotuta muista konepajoista muuta kuin sillä, että asiat tehdään vähän paremmin kuin muut.

Hyvän työympäristön merkitys yrityksen tehokkuuteen on huomioitu myös johdon toimesta.

– Tietenkin mukava ilmapiiri on tärkeää yrityksen tuottavuudelle. Hyvä fiilis lähtee jo ihan siitä, että kaikilla on mukavaa ja työkalut ovat kunnossa. Kun pystymme pitämään työkantaa yllä ja osaajat talossa vuosi toisensa jälkeen, entistä useampi alkaa vakavasti miettiä meille töihin hakemista. Tällä tavalla meille on pikkuhiljaa muodostunut sellainen tähtisikermä, että meidän on helppo toimia.

WeldOne Oy - Sami Mustonen - Teollisuuden Maailma 1/2017 - Admicom

Pienistä asioista iso helpotus arkeen

Yritystä perustettaessa käyttöön otettiin monelle Andament Group -konsernin yritykselle tuttu toiminnanohjausratkaisu, mutta noin vuoden jälkeen Mustonen totesi, ettei se ollut riittävän ketterä yrityksen tarpeeseen.

– Se oli liian kankea meidän toimintaan. Kun asiaa ryhdyttiin miettimään, juttelin erään konsernimme yrittäjän kanssa, jolla oli Adminet käytössä. Kyselin järjestelmästä ja muutaman kerran istuin selän takana, kun toimitusjohtaja teki asioita Adminetillä. Siinä vahvistui käsitys, että Adminet on meidän tuleva järjestelmä.

Päätöstä tehtäessä Adminetissä vakuuttivat useat pienet asiat, joilla oli mahdollisuus helpottaa yrityksen arkea.

– Siellä oli todella monta asiaa, jotka vakuuttivat meidät. Ihan sellaisia yksinkertaisia asioita, jotka olivat selkeästi vaikeampia edellisessä järjestelmässä, esimerkiksi laskutuskäytännöt, maksuerien tekeminen ja monet automatisoidut toiminnot. Meidän ei enää tarvinnut kirjata lukuja järjestelmään, kun Adminet teki sen itse ja meidän hommaksemme jäi vain lukujen tarkastelu.

Merkittävin muutosta vaatinut asia oli laskutuksen helpottaminen, sillä yrityksessä tehdään paljon pieniä laskutöitä, joiden tietojen koostaminen ja laskuttaminen oli aiemmin työlästä. Työtilausten laskutus on helpottunut, kun Adminet tuo tarvittavat tiedot automaattisesti tilaukselle.

– Meiltä lähtee paljon pieniä laskuja, joten suurin huomiomme kiinnittänyt asia oli, kuinka helppoa ja nopeaa laskun tekeminen on. Halusimme eroon laskutusvaiheen työläästä tuntien kaivamisesta laskulle. Vaikka urakoiden osuus toiminnastamme on kasvanut, meillä on koko ajan muutaman kympin tai satasen laskuja laskutettavana. Adminetillä niiden laskuttaminen on ihan äärettömän jouhevaa. Kun tiedot tulevat laskulle valmiina, laskun tekemiseen menee minuutti edellisen järjestelmän tunnin sijaan. Se on aivan keskeinen asia Adminetissä. Tässä jää tyhjänpäiväistä työtä pois kaikilta.

Myös ostolaskujen käsittely on suoraviivaistunut ja henkilökunnan aikaa on pystytty vapauttamaan muihin asioihin.

– Aiemmin käytössäni oli tietylle koneelle asennettu ohjelma, jolla pääsin käsittelemään ostolaskut. Nyt on ihan sama missä itse olen, niin pääsen tarkistamaan laskut kännykällä. Saapuneet laskut on helppo käydä käsittelemässä ja tarvittaessa siirtää muille. Nämä ovat niitä tosi yksinkertaisia ja pieniä toimenpiteitä, joilla nimenomaan säästetään aikaa. Väitän, että aikaisempaan verrattuna nykyisellä ratkaisulla kymmenen laskun tarkistamiseen menee keskimäärin muutama minuutti, kun aikaisemmin meni vähintään puoli tuntia. Adminetillä teho on moninkertainen entiseen verrattuna.

Ajantasainen tieto on ykkösasia

Mustonen hyödyntää ahkerasti Adminetin seurantatyökaluja yrityksen tilanteen seuraamisessa.

– Seuraan tilannetta koko ajan: Päivittäin seuraan rahoitusennustetta ja samalla peilailen ostojen raportteja. Vähintään kolme kertaa viikossa katson, miten meidän liikevaihto on kehittynyt ja totta kai tuloskin kiinnostaa, jotta näen mihin suuntaan ollaan matkalla. Perjantaisin sitten tulee vielä illalla automaattiraportit, joten ennen nukkumaanmenoa katselen myös projektien valmiusasteet.

Mustosen mukaan Adminetin reaaliaikaiset, todellisiin kirjanpitotapahtumiin pohjautuvat seurantatyökalut ovat tuoneet merkittävän parannuksen aiempaan tilanteeseen, jossa tuloksen sai tietää käytännössä parin kuukauden viiveellä ja lopullisen totuuden näytti tilinpäätös.

– Kyllähän reaaliaikaisuus on aivan ykkösasia. Kääntöpuolella on tietysti se, että kun kuukausi menee kiinni, niin se menee kiinni. Ajantasainen ja luotettava tieto kirjanpidosta perustuu siihen, ettei tietoja voi enää jälkeenpäin säädellä. Jos vertaa hyötyjä ja haittoja, niin pidän tietojen ajantasaisuutta aivan äärettömänä hyötynä. Kun asiat tekee oikein, näkee koko ajan tilanteen niin oikeana kuin se vain voi olla. Esimerkiksi tuloksesta tietää, ettei siinä ole mitään muuttuvia tekijöitä. Minusta se on tosi hyvä.

Välillä nopea ja ajantasainen tieto on aiheuttanut ihmetystä kanssaihmisissä.

– Montakin kertaa on käynyt niin, että joku on tiedustellut meidän liikevaihtoa. Olen sen sitten nopeasti Adminetistä tarkistanut ja kertonut. Silloin seuraava kysymys kuuluu: Kuinka sait tiedon niin nopeasti ja perustuuko se johonkin arvioon? No se näkyy täällä ja ei – ei ole arvio, vaan tismalleen tämä.

WeldOne panostaa arjessaan vahvasti toiminnan tehostamiseen ja arjen sujuvoittamiseksi on tehty hartiavoimin töitä.

– Koko ajan mietitään asioita myös eteenpäin ja suunnitellaan liiketoimintaa useamman vuoden tähtäimellä. Osana toimintamme kehittämistä olemme panostaneet myös Adminetin tehokkaampaan hyödyntämiseen. Siihen liittyen olemme tehneet selvitystä omista tarpeistamme ja käyneet vuoropuhelua niiden toteuttamisesta, jotta saamme kaikki ominaisuudet omalta kannaltamme järkevästi käyttöön – ja sitä kautta Adminetistä mahdollisimman ison hyödyn.

Jatka lukemista

Teollisuuden Maailma 1/2017