Tuotannon pullonkaulat

Olen puhunut paljon jälkilaskennasta ja ajantasaisen taloustiedon saamisesta. Se on toki erittäin tärkeää, mutta tärkeää olisi kiinnittää huomiota myös tuotannon pullonkauloihin eli siihen, missä kohtaa tuotanto jollain tavoin takkuaa.

Teollisuuden maailma -lehden 4. vuosi on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja mennään taas kohti valoisempia aikoja, ainakin luonnon osalta. Talouden osalta näkymät tuntuvat vaihtelevan koko ajan, mutta varmaan ei kovin väärässä ole, jos sanoo suhdannehuipun alkavan olla tällä erää takanapäin.

Olen puhunut paljon, suorastaan ehkä jopa paasannut, jälkilaskennasta ja ajantasaisen taloustiedon saamisesta. Se on toki erittäin tärkeää, mutta tärkeää olisi kiinnittää huomiota myös tuotannon pullonkauloihin eli siihen, missä kohtaa tuotanto jollain tavoin takkuaa.

Takkuamisen syy voi olla esimerkiksi joku tuotantolaite, tuotannon ohjaaminen (yleensä sen puute) tai yksinkertaisesti se, ettei ole tarpeeksi resursseja eli tulisi tehdä laitehankinta tai saada lisää työvoimaa.

Kyseisen pullonkaulan löytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa tai ainakaan itsestään selvää.

Voidaan vaikka olettaa, että tietty työvaihe vaatisi lisää resursseja, eli esimerkiksi uuden koneen, vaikka todellisuudessa pelkästään tuotantoa optimoimalla voitaisiin saavuttaa merkittävää tehoa tuotantoon ja sitä kautta pullonkaula häviäisi.

Tyypillisesti tällaisen tiedon saaminen voi olla haastavaa, varsinkin jos tuotantoa ohjataan vielä paperisilla työmääräimillä ja varsinaista työmäärää eli kuormaa mitataan työmääräinnipun paksuudella. Tällähän kyllä voidaan hieman vaivaa näkemällä saada tieto jonkun laitteen ylikuormasta, mutta päästäänkö siinä pureutumaan mahdollisiin ratkaisuihin?

Voisiko ratkaisu kapasiteetin lisäämisen sijasta olla tuotannon järkeistäminen esimerkiksi niin, että materiaalin vaihto- tai asetusaikoja saadaan pienennettyä.

Tällöin sama tuotantolaite vetää huomattavasti suuremman kuorman läpi pienemmässä ajassa ja säästytään mahdollisesti kalliin uuden laitteen hankinnalta – tai ainakin siihen on selkeämmät ja varmemmat perusteet.

Adminetillä pystymme helposti pureutumaan juuri yllämainitsemiini ongelmakohtiin ja hakemaan niihin oikeita ratkaisuja.

Kutsunkin kaikki lukijat tutustumaan Adminettiin Konepaja 2020 -messuille Tampereelle 17.-19.3. osastolle A 233. Samalla voit jututtaa asiantuntijoitamme myös muista tuotantoon ja talouteen liittyvistä asioista.

Jarmo Räihä
myyntijohtaja

Jarmo Räihä

Jarmo toimii Admicomilla teollisuuden toimialasta vastaavana toimialajohtajana. Pitkän linjan asiantuntijalle on kertynyt laajaa osaamista vuosien saatossa muun muassa eri toiminnan- ja tuotannonohjausjärjestelmien myynnistä, yritystoiminnasta sekä yritysjohdon tehtävistä. Vapaa-aika kuluu perheen parissa.

Jatka lukemista

Teollisuuden Maailma 1/2020