Sorvaamo Kivi Oy: Kaikki tiedot taloudesta tuotantoon pyörivät samassa ohjelmassa

Teollisuuden alihankintaan erikoistunut Sorvaamo Kivi vastaa viime syksynä lisääntyneeseen kysyntään hakemalla lisää työvoimaa, kasvattamalla kapasiteettia nykyaikaisilla tuotantovälineillä ja tehostamalla arjen toimintoja Adminetillä.

Keski-Suomessa Suolahdessa toimiva Sorvaamo Kivi Oy on vuonna 1980 perustettu teollisuuden alihankintaan erikoistunut yritys, joka työllistää tällä hetkellä vakituisesti seitsemän henkilöä. Yrityksen ylivoimaisesti suurin asiakas on Agco-konserni ja siihen kuuluvan Valtran traktoreista voikin löytää lähes sata Sorvaamo Kiven toteuttamaa osaa.

– Se on ollut meidän päätyö jo pitkään, varmasti ainakin kaksikymmentä vuotta. Meillä on hyvä suhde ja on helppo toimia, kun olemme niin lähellä toisiamme. Jos asiakkaan päässä ei esimerkiksi olekaan jotain tavaraa, saamme toimitettua sen varttitunnissa omasta varastostamme. Varmasti juuri toiminnan joustavuus on vahvuutemme siihen suuntaan, kertoo toimitusjohtaja Juha Saastamoinen.

Sorvaamo Kivi vannookin toiminnassaan joustavuuden ja kumppanuuden nimeen. Saastamoisen mukaan nykyajan toimitusajat ovat tiukat, eikä monellakaan ole halukkuutta pitää varastoa, joten sovittaessa yritys tarjoaa asiakkailleen myös mahdollisuutta ylläpitää pientä määrää varastotuotteita omissa tiloissaan.

– Näkisin että tällainen toimintatapa on molemminpuolinen etu. Monesti asiakkaille tulee yllätystilauksia, joihin tavarat pitäisi saada mielellään heti ja nopeasti ne meidän varastosta lähtevätkin. Itsellämme puolestaan on paljon töitä ja suhteellisen vähän miehiä. Siksi tämä toimintamalli tuo kustannustehokkuutta myös meille, kun monet asetusten vaihdot jäävät tekemättä ja voimme sitten sopivassa välissä ajaa jotain tuotetta asiakkaalle varastoon.

Sorvaamo Kivi pyrkii olemaan asiakkailleen enemmän kuin pelkkä toimittaja ja tuottamaan heille kustannussäästöjä oman ammattitaitonsa turvin.

– Sarjatuotteisiin muutokset ovat aina hitaampia ja vaikeampia tehdä, joten pyrimme erityisesti protovaiheessa kiinnittämään huomioita osien valmistuksellisiin asioihin, esimerkiksi ehdottamaan edullisempia vaihtoehtoja tuotteiden pinta- ja lämpökäsittelyihin sekä käytettävään materiaalin ja itse tuotteen mittoihin ja toleransseihin. Sitä kautta pystymme tuottamaan asiakkaalle hyötyä ja selviä kustannussäästöjä.

Saastamoinen kokee, että yrityksen toimintatapa on selkeä etu ja erottautumistekijä tiukassa kilpailussa.

– Fakta on, että jollakin täytyy erottautua. Joustavuus ja kumppanuusajattelu ovat ne asiat, joilla me haemme kilpailuetua – ja tällä hetkellä se on onnistunut hyvin. Pyrimme olemaan mahdollisimman joustavia ja koska ajamme paljon tuotteita varastoon, pystymme yleensä tarvittaessa katkaisemaan jonkin työn ja aloittamaan uuden todella nopeasti. Se on mielestäni meidän etu ja näköjään myös monen asiakkaan mielestä.

Nykyaikainen konekanta auttaa kasvussa

Jo vuosia tasaisesti noin 1,3 miljoonan liikevaihtoa tehneen yrityksen toiminta sai piristysruiskeen viime elokuussa. Kysyntä kasvoi niin paljon, että se ehti kasvattaa liikevaihtoa 10 % jo syyskuussa päättyneen tilikauden aikana.

– Tällä tilikaudella liikevaihto näyttäisi taas nousevan ihan selvästi. Teollisuus on piristynyt Suomessa ja muuallakin, joten parempi yleistilanne varmasti vaikuttaa kysyntään, mutta toki olemme myös itse laittaneet pieniä panoksia uusasiakashankintaan.

Kasvun myötä Sorvaamo Kivellä olisi tarvetta parillekin uudelle koneistajalle, mutta osaavat työntekijät ovat kiven alla. Ongelmaa pyritään ratkomaan oppilaitosyhteistyöllä.

– Ammattitaitoista porukkaa on hyvin vähän tarjolla. Oppilaitosyhteistyö on hyvä tapa löytää uusia työntekijöitä ja sillä tavalla me olemme oikeastaan aina toimineet. Tämänkin vuoden aikana meillä on ollut ammattikoulun puolelta pari työharjoittelijaa, joilta saimme apua kiireisiin. Toinen tärkeä reitti työvoiman hankkimiseen ovat oppisopimukset. Sitä kautta oikeastaan kaikki viimeisimmät työntekijämme ovat tulleet taloon.

Vaikka työvoimaa on vaikea löytää, auttaa kehittyvä konekanta tuotannon kasvattamisessa.

– Tällä tilikaudella esimerkiksi ylitämme selkeästi vuoden 2008 liikevaihdon, vaikka tuolloin työntekijöitä oli lähes puolet nykyistä enemmän. Kun koneet kehittyvät, pystymme tekemään pienemmällä porukalla paljon enemmän. Olemme myös tietoisesti valikoineet sellaisia töitä, joissa työntekijän tehtäväksi jää lähinnä valvonta kokoonpanon tai yksittäiskappaleiden ajojen sijaan.

Pienen henkilöstömäärän vuoksi nykyaikainen konekanta on Sorvaamo Kivellä ratkaisevassa asemassa kasvutavoitteiden saavuttamisessa ja niihin myös investoidaan säännöllisesti. Vuosien saatossa perussorvit ovat vaihtuneet Nakamuran sorvauskeskuksiin, jotka tekevät tuotteet valmiiksi aiempaa nopeammin ja tarkemmin.

– Sen ansiosta myös meidän kapasiteetti kasvaa koko ajan. Vielä jos löydämme lisää hyviä työmiehiä, voimme ottaa käyttöön myös yövuorot, sillä tällä hetkellä toimimme ajankohdasta riippuen 1-2 vuorossa. Kyllähän tuollaisten koneiden olisi tarkoitus pyöriä kolmessa vuorossa ja tuoda sitä kautta tehokkuutta. Hyödyntämätöntä reserviä meillä on vielä olemassa ja jos saamme sen käyttöön, uskon että saavutamme parin miljoonan liikevaihtotavoitteemme vuoden 2020 tienoilla.

Talous ja tuotanto yhteen ohjelmaan

Toiminnan kasvaessa Sorvaamo Kivellä alkoi vähitellen käydä selväksi, että kasvava toiminta vaatii tuekseen tuotannonohjausjärjestelmän, sillä toimintojen hallinta alkoi olla vaikeaa ja aikaa vievää. Monia ohjelmistovaihtoehtoja oli käyty esittelemässä jo aiemmin, mutta lopullisesti palikat loksahtivat kohdalleen, kun yrityksessä kuultiin Adminetin laajentumisesta teollisuuden toimialalle.

– Meitä kiinnosti erityisesti se, että Adminetissä saadaan sekä tilitoimistopalvelut että tuotannonohjausjärjestelmä samassa paketissa, ja kaikki tiedot taloudesta tuotantoon pyörivät samassa ohjelmassa. Käsittääkseni ei ole toista Admicomin tyylistä toimijaa, joka tarjoaisi kaikki palvelut saman katon alta. Kun sellainen löytyi, Adminetin hankinta oli oikeastaan aika helppo ja nopea päätös. Päätöstä nopeutti entisestään se, ettei hinta ollut lainkaan paha ottaen huomioon, että siihen sisältyi sekä järjestelmä että taloushallintopalvelut.

Adminet otettiin Sorvaamo Kivellä käyttöön viime lokakuussa ja samalla myös tilitoimistopalvelut siirrettiin Admicomin omaan tilitoimistoon.

– Mielestäni koulutus oli riittävää eikä perusasioissa ole tullut mitään ongelmia. Adminet on helppo ja nopea käyttää ihan tilauksesta toimitukseen ja laskutukseen saakka, joten peruspyörittäminen sujuu hienosti. Tarvittaessa olen pyytänyt neuvoja ja myös saanut niitä tosi hyvin. Myös tilitoimiston päässä olen saanut asioida hyvien tyyppien kanssa ja yhteistyö siihen suuntaan on sujunut kaikin puolin hyvin.

Tähän mennessä Adminetin käyttöönoton suurimmat vaikutukset näkyvät Sorvaamo Kivellä taloushallinnon ja seurannan puolella.

– Entinen järjestelmämme ei antanut mahdollisuuksia sähköiseen laskutukseen. On hieno asia, että nykyään 99 % kaikesta laskujen käsittelystämme tapahtuu suoraan järjestelmässä ja paperipostilla tai sähköpostilla lähetettävät laskut ovat jääneet pois. Sähköinen laskujen käsittely on niin näppärää, että se on nopeuttanut ja helpottanut laskuttamista paljon.

Seurannan osalta sen ajantasaisuus on ollut merkittävä muutos aiempaan.

– On iso asia, että tiedämme yrityksen tilanteen reaaliaikaisesti. Ennen asia ei ollut ihan niin, vaan tarkat tiedot laahasivat aika paljonkin perässä. Nyt saamme esimerkiksi tuloslaskelman käyttöömme milloin tahansa. Kyllä yrityksen omistajaa kiinnostaa nähdä, millä tavalla mennään missäkin kuussa ja että tietyt asiat pysyvät linjassa. Toistaiseksi olemme hyödyntäneet Adminetin monipuolisia seurantamahdollisuuksia aika vähän, mutta itse seuraan esimerkiksi myyntimme jakautumista asiakkaittain.

Tuotannonohjauksella saadaan lisää helpotusta

Kasvun mukanaan tuomassa kiireessä Sorvaamo Kivellä ei ole vielä ehditty saada Adminetin tuotannonohjausta käyttöön, vaikka tarvetta sille olisi.

– Valitettavasti se on aika pahasti kesken allekirjoittaneen kiireistä johtuen, sillä tällä hetkellä olen vähän sellainen sekatyömies auttaen tuotannossa ja hoitaen samalla yrityksen kiireisimpiä asioita. Tuotannonohjauksen saaminen käyttöön tulee helpottamaan tilannetta paljon. Erityisesti tuotevaraston automaattinen seuranta on merkittävä juttu, sillä toistaiseksi olen joutunut itse laskemaan hyllyistä tavaroiden saldoja. Luonnollisesti työ lisääntyy tuotteiden määrän kasvaessa ja samalla se heijastuu koneiden kuormituspuolelle.

Saastamoinen arvioi, että tietyistä yrityksen toiminnan erikoispiirteistä johtuen tuotannonohjauksen käyttöönotossa saattaa tulla myös haasteita, mutta niihin on varauduttu jo ennalta.

– Meillä on tiettyjä sopimuksia, joissa emme esimerkiksi saa varsinaista tilausta tai pysty laskuttamaan asiakasta omasta järjestelmästämme ja näiden asioiden yhteensovittaminen vaatii hieman miettimistä. Olemme kuitenkin keskustelleet asiasta jo Admicomin tuotekehityksen kanssa ja asiaan löydetään varmasti yhdessä ratkaisu sitten, kun se tulee ajankohtaiseksi.

Admicomin aito halu ratkaista asiakkaiden ongelmia ja kehittää järjestelmää onkin tehnyt vaikutuksen Sorvaamo Kivellä – olivatpa kyseessä isommat kehitystoiveet tai vaikka pienet käytettävyyteen liittyvät parannusehdotukset.

– Adminetissä on hienoa, että ohjelmistoa kehitetään asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. On tärkeää, että kehitysideoita saa antaa ja niitä myös toteutetaan – se on mielestäni iso juttu. Admicom on ehdottomasti kehittymishaluinen kumppani.

Saastamoinen kokee, että tuotannonohjauksen käyttöönoton myötä Adminetistä on merkittävää hyötyä yrityksen toiminnalle.

– Silloin tästä jää paljon pois kaikenlaista säätämistä, kun moni aikaa vievä toimenpide pyörii automatiikalla ja jokainen työntekijä pystyy tekemään tarvittavat asiat itse järjestelmässä. Sitä kautta minun työni kevenee aika paljon, arki rullaa sujuvammin ja kasvu on helpompaa. Kun järjestelmäasiat ovat kunnossa, se tekee mielestäni meistä myös yrityksenä pykälän ammattimaisemman.

Jatka lukemista

Teollisuuden Maailma 2/2018