Data ohjaa kohti vihreämpää teollisuutta
Talouden indikaattorit kertovat karua kieltä loppuvuoden ja ensi vuoden taantumaennusteista. Suomalaisen teknologiateollisuuden tilauskannat ovat ennusteista…
”Monien tutkimusten mukaan muutoksiin varauksella suhtautuvat yritykset kasvavat hitaammin kuin ne, jotka ottavat muutokset mielenkiinnolla vastaan.”
Teknologiateollisuuden katsauksessa todetaan teollisuudella menevän edelleen vahvasti ja luottamus talouteen on hyvällä tai vähintään kohtalaisella tasolla. Pelottelua taantumasta tai lamasta kuulee jatkuvasti – ja varmasti, kun sitä tarpeeksi kauan toitotetaan, se myös jossain välissä toteutuu. Eli jos aktiivisesti ennustat sadepäiviä helteen keskellä, ennen pitkää osut oikeaan.
Monet teollisuusyritykset pohtivat nyt kuumeisesti investointeja. Paljon on jo investoitu, mutta aina voisi investoida lisää. Mutta onko nyt oikea hetki? Tämä kysymys on monen päättäjän huulilla.
Pelätään muutosta taloudessa tai toimintatavoissa – ehkä muutosta tuotannossa.
Samalla kaavalla pelätään muutosta, jos lähdetään vaihtamaan tuttua ja turvallista tietojärjestelmää. Itselle perustellaan, että tämä on tuttu ja turvallinen – onhan sillä pärjätty jo viimeiset 20 vuotta. Toisaalta kuitenkin tiedetään, että järjestelmä on jäänyt jo auttamatta vanhanaikaiseksi ja ”mopoa ei voi virittää loputtomiin” eli tiedostetaan se, että järjestelmän rajat tulevat tai ovat jo tulleet vastaan.
Miksi muutosta sitten pelätään vaikka monien tutkimusten mukaan muutoksiin varauksella suhtautuvat, tai niitä jopa kaikin keinoin torjuvat, yritykset kasvavat hitaammin kuin ne, jotka ottavat muutokset mielenkiinnolla vastaan – nähden niissä mahdollisuuksia uhkien sijaan.
Johtuuko torjunta tutun ja turvallisen menettämisen pelosta vai aiheuttaako torjunnan jokin muu syy?
Tähän ei varmasti ole yhtä ja oikeaa vastausta, vaan tilanteet ja tapaukset ovat aina yksilöllisiä. Varmasti jokaisen olisi kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan miksi torjuu muutosta, jos sen todetaan yleensä johtavan positiiviseen lopputulokseen, kuten yrityksen kasvuun ja kehittymiseen. Muutoksella on yleensä myös mieltä piristävä vaikutus, kun vanhat ja tutut rutiinit hieman rikkoutuvat.
Haastammekin sinua miettimään, oletko muutosten torjuja vai muutosten mahdollistaja. Jos torjut muutosta, mieti miksi ja voisiko asiaan jotenkin vaikuttaa. Ovatko syyt todellisia vai keksittyjä? Onko taustalla epäonnistumisen pelko tai halu pelata varman päälle?
Tietojärjestelmäasioissa tarjoamme varmaa ja helppoa ratkaisua – ja nyt onkin aika hakea investoinnin kautta parempia asetelmia tulevaa varten. ”Vanhassa vara parempi” ei välttämättä ole aina se toimivin ilmaisu.
Jarmo toimii Admicomilla teollisuuden toimialasta vastaavana toimialajohtajana. Pitkän linjan asiantuntijalle on kertynyt laajaa osaamista vuosien saatossa muun muassa eri toiminnan- ja tuotannonohjausjärjestelmien myynnistä, yritystoiminnasta sekä yritysjohdon tehtävistä. Vapaa-aika kuluu perheen parissa.