Wemasto Oy: ”Nyt olemme astuneet nykyaikaan”

Innokkaasti toimintatapojaan ja alan käytäntöjä kehittävän Wemaston yrittäjät saivat paremman otteen liiketoimintaansa, kun Adminet mahdollisti läpinäkyvämmän ja tehokkaamman toiminnan.

Wemasto Oy on prosessiteollisuuden putkistojen esivalmistukseen, asennuksiin ja kunnossapitoon erikoistunut yritys. 1980-luvun alussa perustetun perheyrityksen toiminta on vähitellen siirtynyt nuoremman sukupolven johdettavaksi ja viimeinenkin alkuperäinen perustaja myi osuutensa noin vuosi sitten. Uudessa johdossa on tehty monia strategisia linjauksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi.

– Viimeisten vuosien aikana selkeä strategia on ollut hajauttaa bisnestä eri toimialoille. Aikoinaan töitä tehtiin alihankintana muutamalle isommalle toimijalle ja laman aikana kävi selväksi, ettei kaikkia munia kannata laittaa yhteen koriin. Siksi lähdimme hakemaan uudella strategialla töitä eri sektoreilta ja se on selvästi tuottanut tulosta, toimitusjohtaja Niko Perttola kertoo.

– Nykyään toteutamme putkistojen ja laitteistojen asennuksia esimerkiksi kylmäteknisiin järjestelmiin sekä erilaisiin energiateollisuuden voimalaitoksiin. Elintarviketeollisuuden puolella olemme mm. toteuttaneet Riihimäelle Valion uuden tuotantolaitoksen putkistoja. Lisäksi meillä on Orimattilassa oma konepaja, jossa esivalmistelemme kappaleita ennen asennusta. Se on meille selkeä kilpailuetu moniin toimijoihin nähden, hitsauskoordinoija Vesa Perttola toteaa.

Wemaston tavoitteena on olla mukana isoissakin teollisuuden projekteissa. Niiden saavuttamiseksi yritys on koonnut ympärilleen kattavan kumppaniverkoston.

– Olemme rakentaneet eri kokoisista yrityksistä koostuvan yhteistyöverkoston, jonka avulla haemme toteutettavaksi myös isompia projekteja. Itse ei kannata koittaa tehdä kaikkea, vaan koemme, että hyvässä verkostossa on voimaa, Niko painottaa.

Tällä hetkellä Wemasto työllistää kymmenen omaa työntekijää. Yrittäjien mukaan nuorekas ja täysin kotimainen henkilöstö ovat sille tärkeitä menestystekijöitä nyt ja tulevaisuudessa.

– Työntekijöidemme keski-ikä on todella nuori ja kaikilla on vielä paljon hyviä työvuosia jäljellä, joten pystymme kehittämään toimintaamme pitkäjänteisesti. Vähän pienempänä yrityksenä olemme myös näppäriä ja nopeita toimimaan, joten pystymme reagoimaan asioihin nopeasti, Vesa kertoo.

– Tällä hetkellä me toimimme täysin kotimaisin voimin ja olemme saaneet siitä kiitosta monelta tilaajalta, sillä joissakin kohteissa työntekijöiltä vaaditaan suojelupoliisin turvallisuustarkastus. Näissä kohteissa työmaalle pääsevät vain suomalaiset työntekijät, Niko lisää.

Halu kehittää alan käytäntöjä

Wemaston tekemisen asennetta kuvaa erinomaisesti pyrkimys mennä eteenpäin ja se kehittääkin toimintaansa aktiivisesti.

– Haluamme ajaa yritystä voimakkaasti kehittyvään suuntaan. Vuonna 2018 yrityksemme sertifioitiin KIWA Inspectan toimesta. Sertifioinnissa suoritettiin hitsauksen laadunhallinnan 3834-2- sekä vuonna 2019 A2-modulin mukaisen valmistuksen sertifioinnit. Näiden toimenpiteiden ansiosta pystymme palvelemaan asiakkaita monipuolisemmin ja laadukkaammin, Vesa toteaa.

Kehitystahto ei pysähdy pelkästään oman yrityksen toimintatapojen eteenpäinviemiseen, vaan yrittäjillä on halu kehittää alan käytäntöjä laajemminkin.

– Asioita pitää katsoa vähän uusilta kanteilta ja koittaa nähdä sinne kukkulan toiselle puolelle, eikä vain tyytyä siihen, miten on vuosikaudet toimittu. Meillä on kova tahtotila kehittää uusia menetelmiä sekä tuoda tietynlaista mekanisointia ja automatisointia näihin töihin, Niko kertoo.

Uusilla työmenetelmillä voitaisiin parantaa esimerkiksi hitsaustöiden mielekkyyttä ja ergonomiaa.

– Haluamme kehittää jonkinlaisen mekanisoidun hitsausmenetelmän, jossa työntekijän ei tarvitsisi tehdä niin paljon käsin, vaan työ olisi enemmän laitteen operoimista ja vahtimista. Sillä tavalla saataisiin helpotettua työtä ja parannettua työergonomiaa sekä sitä kautta myös työn mielekkyyttä, Vesa kertoo.

– Rehellinen pajatyö on aika kovaa ja kuluttavaa hommaa. Meillä on omassa työyhteisössäkin hyviä esimerkkejä siitä, kuinka huonoon kuntoon itsensä voi ajaa, kun painaa koko työuran menemään yrittäjäasenteella itseään säästelemättä. Jos pystymme omalta osaltamme välttämään saman, niin silloin olemme onnistuneet, Niko lisää.

Muutokset ovat tärkeitä myös nuorten houkuttelemiseksi alalle. Tarve muutokselle ei ole pelkästään yksittäisen yrityksen asia, vaan koko alan on pakko kehittyä työvoiman saatavuuden varmistamiseksi.

– Ei uuden työvoiman löytäminen nykyään ainakaan helppoa ole. Olisi tärkeää saada tehtyä asioita mielekkäämmäksi, koska selvästikään nämä työt eivät houkuttele nuoria. Me haluamme kehittää toimintaamme siten, että saataisiin nuoria kiinnostumaan alasta ja pystyttäisiin kääntämään mielikuva sellaiseksi, etteivät nämä työt ole pelkästään jossain savuisessa pajassa murjottamista, Vesa toteaa.

Adminet helpottamaan tekemistä

Viime vuonna Wemastolla kehitettiin myös yrityksen toiminnanohjauksen menetelmiä, kun tapaaminen Admicomin edustajan kanssa avasi yrittäjien silmät silloisten ohjelmistoratkaisuiden puutteista.

– Asioita läpikäydessämme näimme selvästi, ettei vanha järjestelmämme ollut enää tätä päivää. Ilmi tuli paljon asioita, jotka tulisivat nopeuttamaan, tehostamaan ja helpottamaan omaa työtämme, Niko kertoo.

– Aloitimme Adminetin käytön viime kesänä ja mielestäni pääsimme tosi lyhyessä ajassa sisään sen käyttöön. Vaikka Adminettiä on käytetty jo jonkin aikaa, sieltä paljastuu edelleen lisää asioita, jotka helpottavat tiettyjä työvaiheita, Vesa lisää.

Adminetin käyttöönoton yhteydessä Wemaston kirjanpito siirrettiin Admicomin tilitoimiston hoidettavaksi ja nyt Niko on ottanut vastuulleen yrityksen palkanlaskennan:

– Adminetissä on todella hyvät ohjeet palkanlaskentaan ja jos työntekijät ovat tehneet omat kirjauksensa oikein, sen jälkeen palkanmaksu on oikeasti todella helppoa ja nopeaa. Edellisellä järjestelmällä seurasin sivusta, kun palkkoja hoitaneella sihteerillämme tuntui koko ajan olevan ongelmia ja säätämistä tulorekisterin ilmoitusten kanssa, mutta Adminetissä nekin hoituvat taustalla tosi simppelisti.

Adminet on mahdollistanut myös yrittäjille itselleen järjestelmän paremman hyödyntämisen ja asioiden hoitamisen mistä tahansa.

– Vanha järjestelmämme oli aika kankea, eikä sitä osannut käyttää kuin sihteerimme, mutta Adminet on tosi selkeä. Meille on myös tärkeää, että järjestelmä kulkee aina mukana, koska saatamme olla viikot asennustöissä eri puolilla Suomea. Nyt näemme heti kaikki tilanteet Adminetistä ja pystymme hoitamaan asioita mistä tahansa, kun toimisto on aina mukana, Vesa toteaa.

Parempi ote liiketoimintaan

Adminet on auttanut yrittäjiä saamaan paremman otteen liiketoimintansa hallintaan. Esimerkiksi sähköinen tuntikirjaus varmistaa, että jokainen tehty työtunti kirjautuu oikealle työlle ja laskutukseen.

– Viimeistään tunteja syötettäessä huomataan, jos joku työtilaus on jäänyt avaamatta, joten mitään töitä ei jää laskuttamatta. Lisäksi hallissa saattaa olla yhtä aikaa menossa kolmekin projektia. Kun työntekijöiden tuntikirjaukset kohdistuvat oikeille töille, pystymme seuraamaan kuinka paljon mihinkin projektiin on oikeasti mennyt aikaa, Niko kertoo.

Myös materiaalien hallintaan on saatu tarkkuutta, kun ostoja pystytään tekemään täsmällisemmin ja ohjaamaan helpommin laskutukseen.

– Aiemmin sihteerimme kävi läpi paperisena saapuneet laskut ja laittoi ne maksuun. Nyt kun ostolaskut saapuvat sähköisesti ja tarkastamme ne itse, pystymme reagoimaan mahdollisiin virheisiin. Äskettäin esimerkiksi eräältä palvelutoimittajalta oli jäänyt laskulta alennusprosentit pois, mutta nyt virhe oli helppo huomata ja reklamoida. Voi vain arvailla, kuinka paljon virheitä on ennen jäänyt huomaamatta, Vesa pohtii.

– Myös asiakkaille tehtävä laskukoonti on paljon helpompaa. Meillä on asiakkaita, joille menee paljon materiaaleja ja niihin liittyvien ostolaskujen laskutusohjaus on nykyään äärimmäisen helppoa. Tarvikerivit kääntyvät sähköiseltä laskulta laskutukseen siten, ettei itse tarvitse koostaa rivejä tai tehdä hinnoittelua, kun Adminet huomioi kateprosentitkin automaattisesti, Niko lisää.

Adminet on tuonut uudenlaista tarkkuutta myös projektien ja yrityksen talouden seurantaan.

– Adminetistä näkee nopeasti, paljonko projektiin on mennyt työtunteja ja materiaaleja sekä ollaanko ylipäätään plussalla vai miinuksella. Lisäksi pystymme peilaamaan, minkälainen vaikutus esimerkiksi aikataulujen venymisellä on projektin tulokseen. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että pystymme myös dokumentoimaan työt tarkasti ja saamme tulevia töitä varten tietoa edellisten toteumista, Vesa korostaa.

– Parantuneen seurannan ansiosta pystymme yritystasolla katsomaan tosi helposti myös eteenpäin ja talouden seuranta on sujuvaa. Olen tykännyt esimerkiksi siitä, että heti kirjautumisen jälkeen etusivun graafisista kuvaajista saa yhdellä silmäyksellä kokonaiskuvan yrityksen kassavirrasta, Niko toteaa.

Tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä

Yrittäjät saivat vastuulleen monia uusia asioita yrityksen pitkäaikaisen sihteerin siirtyessä keväällä uusien haasteiden pariin. Vesan mukaan korvaavan henkilön palkkaamista ei kuitenkaan ole tarvinnut miettiä:

– Järjestelmien kehittyminen muuttaa tällaisissa pienemmissä yrityksissä hyvinkin paljon tarvetta toimistohenkilölle. Maaliskuussa sihteerimme hakeutui uusiin tehtäviin, mutta hänen tehtävänsä olivat Adminetin myötä selvästi vähentyneet, joten olemme pystyneet itse hoitamaan jäljelle jääneet asiat.

Adminetin automatiikan hoitaessa toiminnan kannalta tärkeitä peruskirjauksia, esimerkiksi laskutuksen vaatimat toimenpiteet on paljon helpompi hoitaa ilman ylimääräistä käsiparia.

– Enää emme tarvitse sihteeriä esimerkiksi siihen, että saamme laskutuksen pyörimään ja rahankiertokin on huomattavasti nopeampaa. Jos tehdään vaikka päivän kestävä keikka, niin laskun voi naputella puhelimella matkaan vaikka kotiin ajellessaan. Homma lähtee rullaamaan heti ja lasku on asiakkaalla perillä jo ennen, kuin itse pääsee kotiovesta sisälle, Niko kertoo.

– Samaan aikaan toiminta on myös tilaajalle läpinäkyvämpää, kun laskuriveille voidaan eritellä vaikka joka ikinen käytetty tarvike ja asiakaskin näkee helposti, mistä hinta koostuu, Vesa lisää.

Nikon mukaan uusi läpinäkyvä toimintatapa tuo turvallisuuden tunnetta ja varmuutta päivittäiseen tekemiseen:

– Kyllähän siinä itsensä vähän haavoittuvaiseksi tuntee, kun yrityksen toiminta hallitaan järjestelmässä, jota osaa käyttää vain yksi ulkopuolinen työntekijä. Nyt näemme helposti ja nopeasti reaaliaikaisen tilanteen niin laskujen saamisten, kuin muunkin rahaliikenteen suhteen. Myös henkilökunnan tietojen hallinta, esimerkiksi kertyneiden lomien tai poissaolojen tarkastelu, on helppoa. Lisäksi säästämme aikaa monista aiemmin työläistä työvaiheista. Tuntuu, että nyt olemme astuneet nykyaikaan myös järjestelmäpuolella.

(KUVAT: Lea Björn)

Jatka lukemista

Teollisuuden Maailma 2/2020