IntLog Oy:n Quick Space -moduuli palkittiin tuottava idea 2020 -kilpailussa

Säkylässä toimivan asiakkaamme edistyksellinen konttiratkaisu niitti mainetta voittamalla valtakunnallisen Tuottava Idea 2020 -yrityssarjan lokakuussa. Kansainvälisille markkinoille suunniteltu Quick Space -moduuli on herättänyt maailmalla laajaa kiinnostusta ja vientikin on jo saatu käyntiin, vaikka nykytilanne luo sille omat haasteensa.

IntLogin kehittämä Quick Space -kontti tuo kustannustehokkuutta siirrettävien ja modulaaristen tilojen käyttöön, sillä kotimainen avainlipputuote on kokoon taittuva ja mahtuu matalaan 30 cm kuljetuspakkaukseen. Esimerkiksi yhdellä rekalla voidaan kolmen perinteisen kontin sijaan kuljettaa 30 Quick Space -konttia ja kasaaminenkin onnistuu kymmenessä minuutissa.

Lokakuussa yrityksen innovaatio nappasi yrityssarjan voiton Tuottava Idea 2020 -kilpailussa, joka nostaa esiin uusia liikeideoita ja korostaa niiden merkitystä yhteiskunnallisen kehityksen avaintekijöinä.

– Tämä oli meille todella hieno uutinen. Voitto luo uskoa lopputulokseen ja siihen, että kehittämistyö on kantanut hedelmää, toimitusjohtaja Jukka Pietilä iloitsee.

Alun perin ajatus Quick Spacen kehittämiseen syntyi kuutisen vuotta sitten, kun erään IntLogin ulkomaille kontteja kuljettavan asiakkaan työntekijä haaveili kustannustehokkaammin kuljetettavasta ratkaisusta. Ajatus jäi itämään Pietilän mieleen pitkäksi aikaa.

– Silloiset kontit, ja tietysti suurin osa nykyisistäkin, olivat pystyyn koottuja ja veivät paljon kuljetustilaa. Tuo ajatus pyöri minulla monta vuotta mielessä, kunnes jossain vaiheessa niin sanotusti lamppu syttyi ja alkoi pahvimallien taittelu, joka lopulta johti mittavaan kehitysprojektiin.

IntLogille Quick Spacen kehittäminen on ollut iso ponnistus. Yrityksessä kuitenkin uskotaan, että tuotekehitys ja innovointi ovat toimintaa eteenpäin vieviä voimia, joten ne näyttelevät isoa roolia kaikessa tekemisessä.

– Meillä erilaisten pienten yksityiskohtien, valmistusmenetelmien ja mallien kehittämiseen panostetaan voimakkaasti, jotta pystytään tarjoamaan asiakkaille jatkuvasti parempaa kustannustehokkuutta ja käytettävyyttä. Quick Spacen tapaiset ratkaisut ovat kuitenkin pienelle yritykselle taloudellisesti aika rankkoja kehitysprojekteja, kun resurssit ovat rajalliset ja kaiken päälle tulee vielä kuluja esimerkiksi patentoinneista.

IntLogin Quick Space -moduulin kasaus onnistuu 10 minuutissa ja yhdellä rekalla niitä kulkee 30 kpl kolmen perinteisen kontin sijaan.

Laajaa kansainvälistä kiinnostusta

Kehitystyön tuloksena ensimmäiset Quick Space -kontit näkivät päivänvalon, kun niitä oli esillä Pori Jazz -tapahtumassa kesällä 2018. Lähtökohtaisesti tuote on kuitenkin suunniteltu kansainvälisille markkinoille.

– Vienti päästiin aloittamaan tänä vuonna. Tietysti myös ulkomaan kaupan aloittaminen ja asiakkaiden löytäminen kehitystoiminnan ohella on pienelle yritykselle aika haastavaa, mutta olemme jo vieneet muutamia eriä muun muassa Etelä-Koreaan ja Ruotsiin. Tarpeita ja mielenkiintoa olisi vielä paljon laajemminkin.

Kapuloita maailmanvalloituksen rattaisiin on lyönyt korona, joka samaan aikaan sekä lisää tarvetta Quick Spacen kaltaisille ratkaisuille, että vaikeuttaa niiden toimittamista. Kansainvälisen kaupan haasteita on kuitenkin loiventanut kotimainen kysyntä.

– Tällä hetkellä korona estää kaupan monessa maassa, kun toimintoja on suljettu laajasti. Meillä on esimerkiksi Indonesiassa mallikontti, mutta hankinnasta päättävät tahot eivät liikkumiskieltojen vuoksi pääse katsomaan sitä. Keskusteluja on kuitenkin käynnissä moneen paikkaan Afrikkaa ja USA:ta myöten. Erityisesti koronatestaustiloja varten ratkaisuillemme olisi nyt kysyntää ulkomailla, mutta niin on myös Suomessa, ja tänne olemme toteuttaneet tänä vuonna aika paljon erilaisia testaus- ja tapaamistiloja.

Syksyn jälkeen kysynnässä on ollut kasvun merkkejä ja Pietilä arvelee myös Tuottava Idea -kilpailun voiton lisänneen kysyntää, sillä sen myötä yritys on saanut merkittävästi kansainvälistäkin näkyvyyttä.

– Meillä on ulkomailla yhteistyökumppaneita, jotka ovat ottaneet tuotteemme välitettäväksi. Voiton jälkeen heidän kauttaan on tullut useita kyselyitä ja yhteydenottoja Quick Spacesta kiinnostuneilta asiakkailta, joten selvästi voitto on tuonut meille näkyvyyttä myös maailmalla.

Valmiina vastaamaan kasvavaan kysyntään

Quick Spacen kehittämisen yhteydessä IntLog on panostanut laajasti myös muiden toimintojensa kehittämiseen, jotta kasvulle ei olisi pullonkauloja kysynnän lisääntyessä.

– Toteutimme jopa automaattisen valmistuslinjaston Quick Spacen tuotantoa varten ja viime vuonna saimme sieltä ensimmäiset kontit ulos. Linjaston avulla pystymme tuottamaan yhdellä työvuorolla tuhat konttia vuodessa ja tarvittaessa reagoimaan kysyntään lisäämällä työvuoroja tai tuotantolinjoja sekä lisensoimalla valmistusta.

Vuotta aiemmin yritys varmisti, että kasvava liiketoiminta pystytään hallitsemaan myös toiminnanohjauksen näkökulmasta, kun se otti käyttöön Adminetin.

– Onneksi meillä on tämä järjestelmä käytössä jo nyt, niin ei tarvitse kasvun keskellä jalkauttaa uutta järjestelmää, vaan voimme helposti ottaa toimintoja käyttöön tarpeen mukaan. Nyt meillä on sellainen ratkaisu, joka taipuu kasvuun, joten mahdolliset haasteet tulevat sitten jostain ihan muualta, Pietilä totesi viime vuonna tehdyssä haastattelussa.

Haasteita pian päättyvä vuosi on varmasti tuonut tullessaan enemmän kuin kukaan osasi odottaa, mutta IntLogilla tulevaisuuteen voidaan katsoa positiivisin mielin.

– Olemme panostaneet vahvasti siihen, että resurssimme riittävät toiminnan kasvattamiseen. Nyt olemme päässeet viennin alkuun ja herättäneet paljon mielenkiintoa maailmalla, joten sitä kautta varmasti kasvukin voimistuu.

Jatka lukemista

Teollisuuden Maailma 4/2020