Tiedolla johtaminen on valtaa omaan liiketoimintaan
Kuinka tieto voi auttaa rakennusalan yritystä vakiinnuttamaan uskottavan ja menestyvän aseman? Reaaliaikaisella tiedolla johtaminen on…
Kirjanpitäjän valinta on iso päätös, johon vaikuttaa usein hinta, saatavilla olevat palvelut sekä yrittäjän ja kirjanpitäjän välille muodostuva luottamus. Varsinkin rakennusalalla on hyvä valita yhteistyökumppani huolellisesti alan erityistarpeet huomioiden.
Kirjanpitäjän valinta on monelle yritykselle pahimmassa tapauksessa jopa erittäin kiperä prosessi. Hyvän tilitoimistokumppanin löytäminen ei ole mikään itsestäänselvyys.
Kyseessä ei ole pelkästään kasvoton tiliöijä taustalla, vaan monesti myös henkilökemialla ja rakennetulla suhteella on merkitystä. Mitkä ovat sitten parhaimmat kikat hyvän yhteistyökumppanin löytämiseksi?
Kuinka paljon kirjanpitäjä tukee sinua liiketoiminnan eri osa-alueilla?
Aloita tarpeidesi määrittäminen siis tästä. Kannattaa purkaa oma liiketoiminta pienemmiksi palasiksi ja pohtia, mihin suuntaan kokonaisuutta tai osaa siitä halutaan kehittää. Hyvä tilitoimisto kykenee täydentämään omalla osaamisellaan liiketoimintaasi.
Ennen valintaa on tärkeää harkita, mitä palveluita kirjanpitäjä tai tilintarkastaja tarjoaa yrityksellesi. Etenkin rakennusalalla toimialakohtaista osaamista kannattaa painottaa. Jotkut ammattilaiset saattavat erikoistua veroilmoitusten laatimiseen tai palkanlaskentaan, kun taas toiset saattavat tarjota laajemman valikoiman palveluita, kuten taloudellista raportointia, budjetointia ynnä muuta.
Ole tarkkana, mitä palveluita tarvitset yrityksellesi ja miten niistä veloitetaan. Hinnoittelu voi vaihdella eri toimijoiden ja palveluiden välillä paljonkin, joten tarkista aina mitkä palvelut kuuluvat sovittuun yhteistyöhön.
Selvitä, millaisia ohjelmistoja kirjanpitäjällä on käytössä ja kuinka paljon yhteistyö vaatii manuaalista työtä yrittäjän puolelta.
Kun varsinainen keskustelu saadaan mahdolliseen tilitoimistoon avattua, pyri selvittämään tilitoimiston tekninen valmius. Moderni tilitoimisto kykenee mukautumaan asiakkaan liiketoimintaan sekä esimerkiksi hyödyntämään asiakkaan nykyaikaisia toimialaan sopivia ohjelmistoja.
Pyri myös välttämään sellaista kumppania, jonka kanssa joudut itse tekemään asioita manuaalisesti. Tästä hyvä esimerkki on tilanne, jossa sähköisiä työkaluja ei käytetä ja tositteet toimitetaan käsin tilitoimistoon. Tämä syö yrittäjältä turhaan arvokasta aikaa, kun oikeita työkaluja käyttämällä pystyisi tiedot toimittamaan reaaliaikaisesti ja vaivattomasti.
Kun tilitoimisto käyttää nykyaikaisia työkaluja, työaikaa säästyy kaikilta. Tämä myös säästää tilitoimiston kuluissa.
Etsi kirjanpitäjä, jolla on kokemusta rakennusalan yritysten kirjanpidosta.
Rakennusala on monimutkainen ala, joka sisältää usein erityisiä kirjanpidollisia haasteita. Siksi on tärkeää, että kirjanpitäjä ymmärtää alan erityispiirteet ja pystyy tarjoamaan tarvittavaa asiantuntemusta.
Rakentamisen toimialalla jotkut osaavat esimerkiksi perustajaurakoinnin käänteet, kun taas toiselle kirjanpitäjälle nämä voivat olla täysin vieraita. Varmista, että valitset henkilön, joka voi tarjota juuri niitä palveluita, joita yrityksesi tarvitsee – niin nyt kuin tulevaisuudessa liiketoimintasi kasvaessa.
Lisäksi kannattaa kysyä muilta rakennusalan yrittäjiltä suosituksia, kenet he ovat valinneet kumppaniksi ja miksi. Kokemuksia löytyy varmasti laidasta laitaan ja niitä voi peilata omaan tilanteeseen.
Kun kirjanpitäjän valinta tehdään edellä kuvattujen kriteerien avulla, saat rahoillesi myös parempaa vastinetta. Vaikka kirjanpitäjän valinta saattaakin olla usein se pakollinen paha, niin pelkkään hintaan ei päätöstä kannata painottaa.
Jos maksat kirjanpitäjälle pelkästä ”pakollisesta pahasta”, todennäköisesti se on sitä kirjanpitäjällekin. Valitut palvelut ja toimialaosaaminen on isoja tekijöitä siinä, kuinka kattavaa asiantuntijuutta saat hyödynnettyä liiketoimintasi tukena.
Samuli toimii Junior Sales Managerina Adminet Lite -tiimissä, auttaen asiakkaita löytämään juuri heidän toiminnalleen sopivimmat ratkaisut.