Materiaalien saatavuusongelmat heijastuvat nopeasti yrityksesi kannattavuuteen, miten vältät sudenkuopat?

Tällä hetkellä rakennusalan puhutuin aihe on materiaalikulujen hintojen nousu. Miten kustannusten nousuun kannattaa reagoida ja varmistaa oman yrityksen kannattavuuden pysyminen mahdollisimman hyvällä tasolla?

Raaka-aineiden saatavuus on kevään kasvaneen kysynnän myötä aiheuttanut laajasti eri materiaaleille saatavuusongelmia. Saatavuus korreloi hintojen nousua läpi teollisuuden, rakentamisen ja talotekniikan toimialojen. Taustalla selittävänä syynä on mm. Koronan alkuvaiheessa laskeneen kysynnän myötä globaalisti supistettu tuotanto.

Tänä vuonna yllättävän nopeasti elpyneen kysynnän myötä tuotannon kasvu ei ole pysynyt perässä. 

Kun tähän yhtälöön lisätään mukaan merikonttien saatavuushaasteet sekä merenkulun toimitusongelmat, on hintojen nousu taattua.  

Hintojen nousu on tapahtunut nopeasti ja aiheuttaa suoraan sekä välillisesti monenlaisia haasteita yrityksille. Otetaan muutama konkreettinen esimerkki materiaalikustannusten noususta viimeisen vuoden aikajaksolta. Harjateräs +40%, muovi +70-80%, kupari 100% ja puutavara 300%. Jo pienikin kustannushintojen nousu vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen, mikäli hinnoitteluun ei päästä reagoimaan välittömästi. Puhumattakaan tämän tason hintojen noususta.   

Miten yritys voi reagoida kustannusten nousuun ja kuinka oma kannattavuus varmistetaan?

Varmista oman hinnoittelusi ja tarjous-/kustannuslaskentasi ajantasaisuus sekä tarjousten voimassaoloaika 

Tärkeintä on olla perillä todellisesta kustannustasosta. Kustannushintojen ajantasaisuuden avulla varmistat, että lasket tarjoukset ja kustannusarviot todellisen hintatason mukaan ja näin varmistat oman kannattavuutesi. Tiesithän, että ostohintojen päivittyminen voidaan tehdä helposti suoraan järjestelmään? 

Hinnastokumppaneiden ja automaattisen myyntihintojen ylläpidon avulla voit myös varmistaa, ettet myy tiedostamattasi liian edullisesti edes yksittäisiä tarvikkeita. 

Järkevällä tarjousten voimassaololla omien asiakkaidesi suuntaan voit myös varmistaa, ettet sido itseäsi tarjoamaan vanhalla hintatasolla. Hintamuutokset voivat olla äkillisiä ja pitkät voimassaoloajat kasvattavat oman liiketoimintasi riskiä. 

Omaan toiminnan kokoon suhteutettu varasto sekä ostojen kilpailuttaminen 

Vaikka usein pk-yritysten varastoja parjataan lähes automaattiseksi hävikiksi, nähdään tässä tilanteessa oikein yrityksen kokoluokkaan suhteutetun varaston edut. Varaston tuotteet on totuttu usein arvostamaan keskihinnalla.

Kilpailuttamalla ja hajauttamalla ostamisen ajankohtaa saadaan todennäköisesti yrityksen ostohintojen taso keskiarvollisesti paremmalle tasolle.

Lisäksi voidaan varmistaa oman liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta kriittisimpien tarvikkeiden ja materiaalien saatavuus.  

Materiaaliniukkuuden aiheuttaman kustannusten nousun tulkitaan olevan väliaikaista ja hintatason oletetaan normalisoituvan tuotannon ja logististen haasteiden väistyessä. Tätä silmällä pitäen hintojen ajantasaisuus priorisoituu ja varaston kanssa kannattaa touhuta maltillisesti. Oikealla hintatasolla tarjoaminen asiakkaiden suuntaan on yhtä kriittistä hintojen normalisoituessa, jotta tarjouskilpailuissa pärjätään. Kilpailuetu ei muodostu itsestään vaan vaatii tietoista johtamista. Tietoinen johtaminen vastaavasti helpottuu, kun yrittäjällä on toimialan ajantasaisin liiketoimintatieto käytettävissään.

Mia Häll

Adminet Liten toimialajohtajalle Mialle asiakkaan toiminnan tehostaminen on sydämen asia. Helsingin kautta keskisuomalaistunut Mia tuo myyntiin näkemystä myös käyttöönotto- ja koulutusosaamisellaan. Vapaa-aika kuluu salilla, pyöräillen tai frisbeegolfaten.