Miten selainpohjainen järjestelmä helpottaa arkeasi?

Selainpohjainen, pilvipohjainen, SaaS. Kuulostaako tutulta? Edellä mainittuja termejä vilisee nykyisin useissa yhteyksissä, puhuttiinpa sosiaalisen median palvelusta tai toiminnanohjausjärjestelmästä.

Aidosti pilvipohjainen järjestelmä

SaaS eli Software-as-a-Service tarkoittaa ohjelmistoa palveluna. Mitä se selainpohjainen ohjelmisto palveluna ihan käytännössä tarkoittaa, ja mitä hyötyä siitä voisi olla yrityksen liiketoiminnan hallintaan?

Selainpohjaisen palvelun tunnistaa seuraavista ominaisuuksista:

  1. Palvelua käytetään verkkoselaimella
  2. Palvelu ei pidä sisällään mitään sellaista, mitä pitäisi asentaa käyttäjän laitteelle
  3. Palvelu ei vaadi erityisiä integrointi- tai asennustöitä, eli käyttöönotto on jouhevaa

Eli tiivistettynä kyseessä on ohjelmisto, johon pääsee kirjautumaan laitteesta riippumatta, kunhan verkkoyhteys toimii. Käyttöönotto ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista laitteille ja on ylipäätään helpompi kuin perinteisten järjestelmien. Kauniita sanoja, mutta entä se käytäntö?

Selainpohjainen järjestelmä arjessa

Ensimmäinen keskeinen asia on se, että selainpohjaiseen järjestelmään pääset kirjautumaan sisään missä vaan ja milloin vaan, kunhan se verkkoyhteys toimii. Otetaan muutama esimerkki: Olet asiakkaalla ja saat työtilauksen puhelimitse. Selainpohjaisen järjestelmän ollessa käytössä voit luoda ja resursoida työtilauksen suoraan vapaana olevalle asentajalla. Kyseinen asentaja saa tiedon uudesta keikasta välittömästi.

Myös esimerkiksi laskuttaminen ei ole enää aikaan tai paikkaan sidottua.

Laskutus hoituu mobiilikäyttöliittymällä työmaalla, tai vaikka puolison läppärillä Lapin lomareissulla. Muistatteko vielä ajan, kun laskutusohjelma oli yhdellä ainoalla tietokoneella toimistolla ja sinne piti mennä iltaisin ja viikonloppuisin paperinivaskan kanssa laskuttamaan?

Kuten aikaisemmin mainitsin, tieto liikkuu pilvipohjaisessa järjestelmässä reaaliaikaisesti. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi mobiilissa tehdyt kirjaukset (tunnit + tarvikkeet) siirtyvät automaattisesti myyntilaskulle ja palkkoihin ilman erillisiä toimenpiteitä. Myös työtilaukset ovat näkyvissä oikeilla henkilöillä heti niiden luomisen jälkeen. Raportoinnin osalta kirjanpitoviennit tapahtuvat automaattisesti ja reaaliaikaisesti. Ei siis tarvitse enää odotella kirjanpitäjän kuukausiraportteja, vaan tieto on saatavilla ajantasaisena. Kuinka huojentavaa olisikaan, jos tieto oman yrityksen taloudellisesta tilanteesta olisi koko ajan saatavilla?

Edellisten käytännönläheisten esimerkkien lisäksi haluan nostaa esille ehkä hieman harvemmin pohditun teeman: päivitykset ja tiedon turvallisuuden.

Selainpohjaisen järjestelmän päivitysvastuu on aina ohjelmiston toimittajalla. Eli joku muu kuin käyttäjä itse vastaa siitä, että järjestelmän uusin versio on käytössäsi. Sen lisäksi järjestelmään tallennettu tieto on ohjelmistotoimittajan palvelimilla, ja vastuu varmuuskopioinnista on heillä. Kuvittele tilanne, jossa yrityksesi kannalta kriittinen informaatio on joko yhdellä tietokoneella tai paperikansiossa, ja ne syystä tai toisesta tuhoutuvat.

Helpotusta paperitöihin – jo tulevalle kesälle

Kaiken kaikkiaan selainpohjainen järjestelmä on trendi, johon myös yritysjärjestelmät ovat jo vuosia olleet menossa. Se mahdollistaa järjestelmän joustavan hyödyntämisen ja vähentää useita työvaiheita, joita perinteisiin paikallisiin järjestelmiin liittyy. Tiivistettynä arki helpottuu ja tieto on aina saatavilla.

Minä ja muut Admicomin asiantuntijat keskustellaan mielellään lisää siitä, minkälaista lisäarvoa selainpohjaisella toiminnanohjauksella voidaan juuri sinun yrityksesi arkeen tuoda. Kesäkin on jo ovella, joten miltä kuulostaa, jos oman yrityksen toimintaa voisi seurata vaikka sieltä kesämökiltä käsin puolison läppärillä? 😉

Mukavaa kevään jatkoa!

Juuso Haarala

Juuso toimii myyntipäällikkönä talotekniikkayritysten parissa. Juuson työhistoria kattaa monipuolisia tehtäviä toiminnanohjausjärjestelmän myynnistä ja käyttöönotosta sotilaiden koulutukseen. Kaikessa tekemisessä välittyy rehellinen ja ratkaisukeskeinen asenne. Admicomilla Juuso haluaa aidosti helpottaa yrittäjien arkea nykyaikaisilla työkaluilla. Vapaa-aika kuluu urheilun parissa – kesällä motocrossia ja talvella hiihtoa.