Näin rakennat hyvän työpaikkailmoituksen

Hei sinä rakennus-, talotekniikka- ja teollisuusalan tehtäviin rekrytoiva henkilö! Tuottavatko työpaikkailmoituksenne haluamianne tuloksia? Saatteko hakemuksia? Ovatko hakijat osaamiseltaan ja tyyppeinä sellaisia kuin toivotte? Jos eivät, kannattaa jatkaa lukemista!

Olen työssäni rekrytoinut paljon työntekijöitä it-alalle, jolla yritykset taistelevat kiivaasti haluamistaan osaajista. Kilpailijoista voi olla vaikea erottautua ja keinoissa tuntuu olevan rajana vain mielikuvitus. Admicomilla työskentelyn myötä olen päässyt tutustumaan myös asiakasyritystemme toimialoihin: rakentamiseen, talotekniikkaan ja teollisuuteen.

Niiden rekryilmoituksiin tutustuessani hämmästyin: ilmoitukset ovat usein todella karsittuja ja niistä puuttuu jopa ihan välttämättömiä perustietoja työtehtävistä ja työnantajayrityksestä.

Tämä herätti mielessäni kysymyksiä.

Onko rekrytoiminen niin helppoa, että riittää, kun ilmoittaa yrityksen X etsivän raudoittajaa, asentajaa tai kirvesmiestä?

Ovatko tehtävänimikkeet niin selkeitä, ettei työtehtäviä tarvitse kuvata?

Ovatko hakijat niin osaavia, ettei työtehtävissä pärjäämisen edellytyksiä tarvitse kuvata?

Onko työnhakijoita niin paljon, ettei heille tarvitse kertoa, miksi juuri meidän yrityksemme on hyvä työpaikka?

Jos vastauksesi edellä mainittuihin on kyllä, onneksi olkoon!

Jos vastaat ei, alla on sinulle konkreettisia vinkkejä siihen, miten voitte erottautua eduksenne työpaikkailmoituksia selailevien työnhakijoiden silmissä.

Miksi käyttäisin aikaa työpaikkailmoituksen kirjoittamiseen?

Hyvään työpaikkailmoitukseen kannattaa panostaa myös siksi, että
A) se tuottaa enemmän toivotunlaisia hakijoita ja
B) hakemukset ovat laadukkaampia, kun työnhakijalle kerrotaan, mitä hänestä halutaan tietää.

  • Tehtävänimike. Varmista, että tehtävänimike kuvaa työtehtävää ja on yleisesti käytetty ja tunnettu. Näin mahdollinen hakija löytää sen hakukoneella tai työpaikkailmoitusalustoilta.
  • Hyvä ja napakka aloitus on tärkeä: sen perusteella hakija joko jatkaa lukemista tai lopettaa kesken.

Kerro aloituksessa tiiviisti, mitä haette ja annatte.

  • Tarkemmat tiedot. Työpaikan sijainti, toivottu/vaadittu työn aloituspäivä, työn kesto ja päivittäinen työaika on syytä kirjoittaa auki. Tarkkaa palkkasummaa näkee ilmoituksissa harvoin, mutta jos palkkahaarukka on tiedossa, miksi et kirjoittaisi sitä myös ilmoitukseen!
  • Työtehtävien kuvaus. Kerro konkreettisesti, mitä työ pitää sisällään: mitä tehtäviä ja vastuita siihen kuuluu, millainen on tyypillinen työpäivä, mikä on työntekijän rooli tiimissä tai yrityksessä, kuka hänen työtään ohjaa, pitääkö työssä matkustaa jne.

Kuvauksen avulla ilmoituksen lukija saa selkeän kuvan työstä ja pystyy arvioimaan, kiinnostaako se häntä ja sopiiko se hänelle.

  • Kuvaa selkeästi, millaista osaamista, koulutusta tai taitoja työssä onnistuminen ja menestyminen edellyttää. Älä toivo tai vaadi kuuta taivaalta, sillä se voi karsia sopiviakin hakijoita. Pakollisten vaatimusten lisäksi voit erikseen esittää asioita, jotka eivät ole välttämättömiä mutta katsotaan eduksi.
  • Mitä hakija saa? Kerro ilmoituksessa, mitä hakija saa tullessaan töihin teille. Peruspalkan ja henkilöstöetujen lisäksi näitä asioita voivat olla vaikkapa erilaiset koulutukset ja sertifioinnit tai mahdollisuus edetä uuteen rooliin tai vaativampiin tehtäviin.
  • Työnantajalupaus. Kuvaile tärkeimmät syyt siihen, miksi teillä halutaan työskennellä.

Syitä teillä työskentelemiseen ja viihtymiseen kannattaa kysyä nykyisiltä työntekijöiltä – ei keksiä omasta päästä!

  • Yrityksen tiedot. Kerro lyhyesti ja ytimekkäästi yrityksestänne.

Mieti, mitkä asiat kiinnostavat nimenomaan hakijaa ja mahdollista tulevaa työntekijää.

  • Ohjeet hakemiseen. Esitä hakuaika ja -tapa selkeästi. Kerro myös, keneltä voi kysyä lisätietoja ja milloin ja miten hänet tavoittaa. Kuvaa hakuprosessi: miten ja milloin hakemukset käsitellään, hakijoihin ollaan yhteydessä ja päätökset tehdään.

Helena on työssään rekrytoinut paljon työntekijöitä ja kirjoittanut lukuisia työpaikkailmoituksia. Näkemällä hieman vaivaa rekrytointiprosessin eteen voi löytää todellisia timantteja.

Jos haluat nostaa hakuilmoituksesi tason ja erottuvuuden nostokurjen nokkaan, ota huomioon myös nämä:

  • Mieti, ketä ja millaisia hakijat ovat. Mikä heitä kiinnostaa? Mikä heille on tärkeää? Millainen kieli ja ilmaisut puhuttelevat heitä?

Kirjoita ilmoitus pitäen koko ajan mielessäsi, kenelle kirjoitat.

  • Täydennä. Liitä ilmoitukseen linkkejä yrityksenne some-julkaisuihin, blogikirjoituksiin, työntekijätarinoihin tai muihin sisältöihin tai mausta sitä sitaateilla työntekijöiltänne tai asiakkailtanne.
  • Valitse oikeat kanavat. Kun ilmoituksesi on valmis, mieti, missä se kannattaa julkaista. Mistä tavoitatte tavoittelemanne hakijat? TE-palvelujen lisäksi ilmoitus voi olla hyvä jakaa muissakin hakuportaaleissa ja jakaa somessa.

Pyydä myös työntekijöitänne jakamaan ilmoitusta.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua entistä parempien työpaikkailmoitusten laatimisessa! Lisäbonuksena asiakkaillemme tarjoudun antamaan palautetta vinkkieni mukaisesti kirjoittamastasi hakuilmoituksesta. 😊

Tsemppiä kirjoittamiseen ja menestystä rekryihinne!

Helena Marjokorpi

Helena työskentelee Admicomilla henkilöstöpäällikkönä. Rekrytointien lisäksi hänen työnkuvaansa kuuluu mm. työsuhteiden elinkaaren hoitaminen sekä Admicomin henkilöstöasioiden ja työntekijäkokemuksen kehittäminen. Helenan töiden ulkopuolinen aika kuluu pääsääntöisesti perheen parissa, liikkuen ja kirjoja kuunnellen tai lukien. Niiden lisäksi hänet tekee onnelliseksi tuore pulla ja kupillinen teetä.