Päätä tilikausi sujuvasti, ota vinkit käyttöön!

Vuosi lähenee loppuaan ja monella yrityksellä se tarkoittaa myös tilikauden päättymistä. Jotta tilinpäätös sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, siihen voi alkaa valmistautumaan jo nyt. Mitä valmiimpi materiaali kirjanpitäjälläsi on käytössä, sitä jouhevammin myös tilinpäätös etenee.

Ohessa muutama asia, jotka on hyvä palauttaa mieliin jo ennen tilikauden päättymistä.

Kuitit

  • Toimita puuttuvat pankkikorttikuitit kirjanpitoon. Adminetin mobiilin Kuvat-sovellus on siihen näppärä apuväline. Voit myös halutessasi skannata kuitit ja liittää ne tiliotetapahtumiin/pankkikorttiostoihin. Jos tilikautesi on jo päättynyt, muista valita kuittien kirjauspäiväksi tilinpäätöspäivä. Pankkikorttikuittien ja tiliotetapahtumien käsittely on mahdollista puoli vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Muista valita kirjausta tehdessäsi tilikauden viimeinen päivä.
  • Mikäli yritykselläsi on luottokorttilaskuja tai käteiskuitteja, niitä voi tallentaa järjestelmään 1 kuukauden ajan tilikauden päättymisen jälkeen. Ole siis ajoissa näidenkin suhteen, jotta ostot saadaan kirjattua oikealle tilikaudelle. Jos yritykselläsi on käteiskassa, on sen saldo täsmäytettävä tilikauden viimeiselle päivälle.

Palkat

  • Ennen tilikauden päättymistä olisi hyvä tarkistaa, mille tilikaudelle palkat kirjautuvat tilikauden vaihteessa. Mikäli haluat siirtää palkkakirjausta maksupäivästä poikkeavalle päivälle, esimerkiksi päättyvän tilikauden puolelle, kirjautumispäivän voi muuttaa Adminetin palkkakausien asetuksissa.
  • Palkanlaskennassa tulee lisäksi huomioida se, että heti viimeisten tilikaudelle kuuluvien palkkojen jälkeen pitää muistaa ottaa lomapalkkavaraus-, työajanlyhennys- ja työaikapankkiraportit. Silloin saadaan raporteille oikean ajankohdan tilanne ja päästään kirjaamaan lomapalkkavelka oikein tilinpäätökseen. Jos raportit ajaa myöhemmin, raportti ei enää anna tilinpäätöspäivän mukaisia tietoja.

Laskutus

  • Huolehdi, että tilikaudelle kuuluvat matkalaskut ovat tehtyinä, hyväksyttyinä ja maksettuina viimeistään tilikauden viimeisenä päivänä.
  • Laskuta valmiit keikat ja urakat. Adminetin poikkeavalla laskupäivämäärällä laskutus päättyneelle tilikaudelle onnistuu vielä kuukauden ajan tilikauden päätyttyä, mutta sen jälkeen myyntejä ei enää saa kirjattua tilinpäätökseen.
  • Huolehdi myös, että päättyvälle tilikaudelle kuuluvat ostolaskut ovat hyväksyttynä ennen tilikauden päättymispäivää. Ostolaskuihin pätee sama sääntö kuin myyntilaskuihin. Takautuva kirjaus edellisen tilikauden puolelle on mahdollista vain 1 kuukauden ajan tilikauden vaihtumisen jälkeen.

Inventaario ja osingot

  • Mikäli yritykselläsi on varastoa, muista tehdä varaston inventaario tilikauden päättymispäivälle. Varaston arvossa ei oteta huomioon vanhentuneita maaleja tai käyttökelvottomia laudanpätkiä, joten huolehdi siitä, että varaston arvo antaa oikean kuvan varastossa olevista tarvikkeista. Mikäli käytössäsi on Adminetin Varaston hallinta –sovellus, käytä sitä inventaariota tehdessäsi.
  • Jos yrityksessäsi on maksettu osinkoa, tarkista, että viimeisin osingonjako on kirjattu ja sitä edeltävä osinko on purettu voittovaroihin.

Näiden vinkkien avulla saat toivottavasti tilinpäätöstäsi helpotettua ja voit suunnata katseen jo tulevaa vuotta sekä sen mahdollisuuksia kohti.

Heli Rutanen

Heli työskentelee käyttöönotossa Adminet Lite-asiakkaiden parissa ja omaa vahvan asiantuntijuuden myös kirjanpitoon. Perheen yrityksen kirjanpidon tehtävät kuuluukin usein arki-iltojen rutiineihin.