Toimitusjohtajan mietteitä mahdollisesta rakennusalan taantumasta

Edellisviikolla Helsingin Messukeskuksessa pidetyt FinnBuild-messut olivat hieno kokemus ja hyvä osoitus rakennusalan elinvoimaisuudesta. Innovaatioita syntyy, uusia materiaaleja ja ratkaisuja on tarjolla ja rakentaminen käy edelleen kuumana.

Tämä näkyi hyvin messujen näytteilleasettajien aktiivisuudessa ja kävijöiden isossa määrässä. Samaan aikaan yleiset talous- ja luottamusindeksit osoittavat etelään Ukrainan sodan, korkojen nousun ja villinä laukkaavan inflaation myötä.

Ei kovin yllättävää, että rakennusalaa uhkaava taantuma puhutti kanssamme jutelleita rakennusalan ammattilaisia, kuten toki myös materiaalihintojen nousu ja ikuisuusteema osaavan työvoiman puute.

Tulevaisuuden näkymät

Rakennusteollisuuden ekonomistin esityksessä arvioitiin tulevaa vuotta ja hänen lukunsa olivat lopulta aika maltillisia. Joidenkin prosenttien laskua ennakoitiin alalle kokonaisuutena, mutta mitään massiivista romahdusta ei liene näköpiirissä.

Tätä tukevat myös monien asiakkaidemme viestit siitä, että ensi vuodelle on tiedossa vielä hyvin töitä. Samaan aikaan monet korjausrakentamisen hankkeet ovat odottaneet tekijöitään uudisrakentamisen vetäessä hyvin.

Tulee rakentamiseen taantuma tai ei, meille Admicommunityssä on sydämenasiana tukea asiakkaitamme heidän yrityksensä tuottavuuden ja kannattavuuden hallinnassa. Tämän ajatuksen ympärille Adminet-toiminnanohjausjärjestelmämme on alun perin rakennettukin: tuottamaan tehokkuutta ja poistamaan hukkaa rakennusalan yrittäjän toiminnasta.

Nyt, töiden vielä riittäessä, onkin oikea aika varautua mahdollisen taantuman iskemiseen. Urakoiden hinnoittelun on syytä olla hyvin hallussa, materiaalien määrät ja hinnat pitää arvioida huolella. Kaikki tehottomuus tekemisestä tulee karsia ja tehdyt tunnit ja työvaiheet laskuttaa mahdollisimman reaaliaikaisesti.

Sanomattakin on selvää, että mitä parempaa laatua kohteeseen jättää, sitä vähemmän takuukorjaukset sotkevat muuta tekemistä.

Tässä on eduksi, jos oman tekemisen laadun pystyy dokumentoinnilla osoittamaan jo projektin edetessä. Kaikessa tässä Admicomin ohjelmistot ja palvelut pystyvät asiakkaitamme auttamaan myös taantuman aikana.

Tuottavuutta ja tehokkuutta taantumasta riippumatta

Olemme parhaillaan kirkastamassa omia tulevaisuuden tavoitteitamme ja tekemisemme fokusta. Työ on vielä kesken, mutta jo tällä hetkellä on selvää, että tulemme asettamaan asiakkaamme vahvemmin kaiken toimintamme keskiöön. Tämä tarkoittaa läheisempää kanssakäymistä asiakkaidemme kanssa sekä herkempää korvaa asiakkaidemme kuunteluun.

Aiomme jatkaa edelläkävijänä tuottavuuden parantamisessa digitaalisin työkaluin. Olemme jo lisänneet tuotekehityspanoksiamme vuoden alusta alkaen ja tulemme jatkamaan tätä suuntaa, jotta tuotteemme pitävät edelläkävijän asemansa myös tulevaisuudessa.

Integraatiot Admicom-perheen eri tuotteiden välillä ja mahdolliset uudet mukaan liittyvät tuotteet tulevat myös tarjoamaan uusia mahdollisuuksia asiakkaidemme toiminnan tehostamiseksi.

Olemme luottavaisia rakentamisen tulevaisuuteen myös taloudellisen taantuman jälkeen ja jatkamme kehitystyötämme pitkäjänteisesti. Samalla olemme luottavaisia siihen, että ratkaisujamme hyödyntävät asiakkaamme ovat alalla kilpailukykyisempiä kuin muita ohjelmistoja käyttävät yritykset ja tulevat pärjäämään myös taantumassa.

Meidän tehtävämme on auttaa teitä siinä parhaamme mukaan.

Petri Kairinen

Petri Kairinen aloitti Admicom-konsernin toimitusjohtajana kesäkuussa 2022 ja siirtyi toimeen kyberturvayhtiö Nixu Oyj:n toimitusjohtajan paikalta. Tehtävänään hänellä on luotsata Admicomista entistäkin parempi asiakkaidensa toiminnan tehostaja ja parantaja. Vapaa-ajallaan Petri nauttii elämästä puolisonsa ja pienten lastensa kanssa betonille puretussa ja uudelleen rakennetussa rivitalokodissa. Luonto, suunnistaminen ja lukeminen kiinnostavat kunhan lasten kanssa puuhailu antaa myöden.