Vältä nämä aloittavan yrittäjän sudenkuopat

Talouscare Oy:n toimitusjohtaja Minna Rantanen listaa kuusi yleistä haastetta, joihin moni alkutaipaleella oleva yrittäjä törmää. Kaikista haasteista ei kuitenkaan tarvitse selvitä yksin, sillä niihin on olemassa jo hyväksi havaittuja ratkaisuja.

Onneksi olkoon, sinusta on tullut yrittäjä!

Sinulla on unelma tehdä sitä työtä, mitä haluat ja pärjätä yrittäjänä. Olet ehkä keskustellut yrittäjyydestä muiden vanhojen tai jopa uusienkin yrittäjien kanssa. Hienoa, älä jää yksin työsi pariin ja uskalla kysyä apua, sillä sitä löytyy monesta paikasta. Kannattaa verkostoitua muiden yrittäjien kanssa – vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia yrittäjyydestä heti yrittäjyyden alkutaipaleella.

Se, mitä et osaa tai pysty tekemään, on hyvä ulkoistaa ja ostaa alihankkijalta tai asiantuntijalta. Se maksaa itsensä takaisin. Meidän yrittäjien kautta työllistyy todella paljon eri sidosryhmiä: alihankkijoita, tilitoimistoja, tilintarkastajia, verovirastoja, vakuutusyhtiötä, pankkeja, ohjelmistotaloja jne. Apua on siis saatavilla.

Kaikkia vastaan tulevia tilanteita ei myöskään tarvitse ratkaista itse. Koostin listan yleisistä sudenkuopista, joihin moni uusi yrittäjä kokemukseni mukaan helposti astuu.

1. Teenkö itse vai ulkoistanko?

Uuden yrittäjän tärkeä kumppani on hyvä taloushallinnon ammattilainen, joka hahmottaa kokonaisuuden, tuottaa reaaliaikaista taloustietoa, osaa tämän päivän digiteknologian hyvällä asiakaspalvelulla sekä tuo lisäarvoa yrityksellesi.

Asiantunteva kumppani osaa valita tarpeisiisi sopivan sähköisen taloushallinnon palvelut ohjelmistoineen. Lisäksi hän huolehtii kirjanpidon kausiveroilmoituksineen Verohallinnolle sekä arvonlisäveron maksut yritykselle, hoitaa ennakot, auttaa uuden työntekijän palkkausasioissa, laskee palkat ja tekee tulorekisteri-ilmoitukset, kassavirrat, budjetit, ennusteet jne.

Entä jos itse lähtisitkin tekemään edellä mainittuja asioita yrityksesi osalta? Siinä tapauksessa sinulle ei todennäköisesti jäisi kovin paljoa aikaa tehdä tuottavaa työtäsi.

Entä miten hyvin saisit nukuttua yösi, kun joutuisit miettimään ja opiskelemaan yritystoimintaa koskevia verolakeja tai kirjanpidon koukeroita? Ei kannata – ulkoista se! Muista silti kuitenkin, että yrittäjänä olet viime kädessä vastuussa liiketoiminnastasi ja taloudestasi, eli sinun tulee tietää yrittäjyyden perusasiat.

Myöskään siinä ei ole järkeä, että yritykseen otetaan käyttöön monta eri ohjelmistoa – niitä kun on tarjolla laidasta laitaan ja löytyy ilmaisversioitakin – joista epätoivoisesti yritetään yhdistellä yhtä kokonaisuutta liiketoiminnan kasvaessa. Se tulee kalliiksi ja virheiden todennäköisyys kasvaa. Lopuksi huomataan, että ohjelmistojen yhdistely ei vain toimi ja ohjelma pitää kuitenkin vaihtaa.

Kannattaa valita kokonaan sähköinen ohjelmisto, sillä se tuo liikearvoa yrityksellesi (enemmän kuin vain puoliksi sähköinen) ja sähköiset ohjelmat myös ovat tätä päivää. Useamman ohjelmiston ratkaisun voi korvata yhdellä ohjelmalla, joka riittää jos kyseessä on tarpeeksi tehokas ohjelmistokokonaisuus tarjouslaskennasta kirjanpitoon. Suosittelen sinulle Adminet Lite -ohjelmistoa – pienten rakennus- ja talotekniikkayritysten pilvipalvelukokonaisuutta.

2. Strategia ohjaa toimintaasi ja auttaa pysymään ydinliiketoiminnassa

Neuvoisin sinua myös laatimaan hyvän liiketoimintasuunnitelman, ellet ole sitä jo tehnyt. Sen avulla pääset alkuun ja liikeideasi kirkastuu.

Mieti mikä on strategiasi – se ohjaa toimintaasi ja pääset parempiin tuloksiin. Pysy myös alkuun ydinliiketoiminnassasi ja varo hairahteluja.

Heti alussa ei ehkä ole hyvä lähteä hörhöilemään uuden innostuksen vallitessa; helposti voi käydä niin, että lähdet hakemaan myyntiä uuden idean pohjalta ja päädyt myöhemmin toteamaan, että kyseessä olikin tuottamaton liiketoiminnan osa, johon on kulunut paljon aikaa. Karsi nämä pois.

3. Hinnoittelu ja oma palkka

Oman työn hinnoittelu on varmasti vaikeaa yrittämisen alkutaipaleella, eikä sinulla välttämättä ole kokemusta kokonaiskustannuksista. Myöhemmässä vaiheessa saatat vasta huomata, että työsi hintaan kuuluvatkin sivukulut, joita et ollut lainkaan huomioinut (verot, YEL, matka-, tarvike-, vakuutus- ja hallintokulut). Tai olet ehkä myynyt työn / urakan kokonaisuutena kiinteällä hinnalla ja arvioinut kokonaistuntimäärän heti huomattavasti alakanttiin.

Kannattaa aloittaa tuntihinnoittelulla ja kun kokemusta työstä tulee lisää, osaat arvioida työn / urakan kokonaiskeston paremmin ja sitä kautta myydä sen sopivalla katteella.

Mieti, laske, tee hinnasto. Laske katetarve, joka sinun on yrittämisellä hankittava pysyäksesi tavoitteissasi. Yrittäjänä sinun tulee myös saada tekemästäsi työstä toimeentulosi, sekä pystyä pitämään lomaa välissä, jotta jaksat.

Jos hinnoittelu on mennyt pieleen, et välttämättä saa haluamiasi asiakkaita. Toisaalta taas liian alhainen hinta voi antaa asiakkaallesi kuvan, että sinulla ei ole kokemusta tai osaamista tarpeeksi. Aloittavana yrittäjänä saatat kuitenkin ehkä ajatella, että alhaisella hinnalla ainakin saat asiakkaita. Toinen ääripää taas on huomattavasti liian korkea hinta, jolla myös saa asiakkaat kaikkoamaan.

Kun hinnoittelu on valmiina ja mitä nopeammin reagoit asiakkaan hintatiedusteluun, sitä nopeammin kauppa syntyy. Varo myös myymästä sellaista aikaa, jota sinulla ei todellisuudessa enää olekaan jäljellä asiakkaan toimeksiannolle.

4. Laskutus ja kassavirta

Lasku on hyvä lähettää heti tuotteen tai palvelun toimittamisen jälkeen, tai sopimuksen mukaisesti.

Asiakkaasi eivät loukkaannu siitä, että laskutat nopeasti – se antaa yrityksestäsi ammattimaisen kuvan.

1.4.2020 alkaen tullut verkkolaskulaki velvoittaa yritykset lähettämään ja vastaanottamaan verkkolaskuja. Aloittavalle yrittäjälle esimerkiksi oman pankin kautta välitettävä verkkolasku on järkevä ja kustannustehokas ratkaisu.

Pidä huoli, että saatavasi eivät jää roikkumaan ja selvitä mahdollisten erääntyneiden saatavien kohtalo. Tee kassavirran kautta ennuste, josta voit seurata että kassavirtasi pysyy positiivisena.

5. Kilpailuta, perehdy sopimuksiin ja muista vakuutukset

Kilpailuta ostamasi palvelut. Kilpailutus kannattaa tehdä heti yrityksen aloittamisvaiheessa, eikä myöhemmin katua ja huomata, että hinnoissa olikin suuria heittoja – tai vahingon sattuessa huomata, että vakuutus olikin jäänyt vain tarjousvaiheeseen.

Keskustele vakuutusyhtiön edustajan kanssa siitä, millaisia vakuutuksia yritykselle olisi hyvä ottaa. Kannattaa varata aikaa ja perehtyä kaikkiin sopimuksiin sekä ehtoihin huolella heti alkutaipaleella, vaikka olisi halu lähteä tekemään tuottavaa työtä.

Kun teet sopimuksia asiakkaidesi kanssa, tee ne selkeästi ja kirjallisesti. Markkinointiin, palavereihin, asiakastapaamisiin yms. täytyy myös varata aikaa. Salassapitoasiat, GDPR ja tietoturva-asiat on myös hyvä olla kunnossa.

6. Varaudu yllätyksiin

Yllätyksiä – niin positiivisia kuin negatiivisia – tulee varmasti vastaan; saat kiitosta hyvästä työstä yllättävässä paikassa mistä poikii lisämyyntiä, verottaja ilmoittaa haluavansa lisäselvityksiä ja joudutkin maksamaan lisäveroa, asiakkaasi vaihtaakin toimittajaa jne. Näitä tulee vastaan, mutta ne kuuluvat yrittäjyyteen.

Opi ajattelemaan negatiiviset asiat voitoksi. Muista myös pitää huolta itsestäsi ja omasta hyvinvoinnista: lepää, syö, liiku, rentoudu ja vietä aikaa läheisten ja ystäviesi kanssa.

Toivotan sinulle menestystä liiketoimintaasi!

Talouscare Oy

Talouscare on akaalainen digitaloustoiminto, joka tarjoaa yrittäjille taloushallinnon palveluita sähköisellä ohjelmistolla, auttaa yritysten toimintatapojen ja prosessien selkeyttämisessä, sekä ohjelmiston myynnissä ja käyttöönotossa yrityksessä. Yritys tekee yhteistyötä Admicomin kanssa.

Lue myös asiakkaamme kokemus ohjelmistosta:

”Se on vähentänyt minun työtäni ja tavallaan henkistä kuormitusta siinä, että ei tule sitä tuskaa kun pitää ruveta tekemään laskuja. Ei tarvitse ottaa siitä etukäteen enää stressiä.” 

Marko Pahkakangas, Tamsara Oy

Lue koko asiakastarina >>