Rakennusalan taantuma – miten vahvistaa kannattavuutta tiukassa tilanteessa?

Tarvitsetko apua? Kysy asiantuntijalta

Asiakaskoordinointi

Kalle Kekola

Junior Sales Manager

Länsi-Suomi

Pienyritykset

050 556 9960

Veikka Ranta-Pere

Junior Sales Manager

Itä-Suomi

Pienyritykset

050 479 8222

Ville Elomaa

Senior Sales Manager

Länsi-Suomi

050 303 6984

Laura Kauppinen

Markkinointikoordinaattori

040 654 1104

Jari Kangassalo

Liiketoimintajohtaja | Tocoman

020 742 0215

Juuso Haarala

Senior Sales Manager

Etelä-Suomi

Itä-Suomi

Keski-Suomi

Länsi-Suomi

044 724 1777

Olli Happonen

Senior Sales Manager

Itä-Suomi

Keski-Suomi

040 588 7773

Joonas Asikainen

Senior Sales Manager

Itä-Suomi

Länsi-Suomi

045 639 4629

Taantuma vaivaa rakennusalaa ja rakennusalan yritysten kannattavuuden varmistaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Kokosimme tälle sivulle asiantuntijoidemme vinkit kannattavuuden parantamiseksi sekä toiminnan tehostamiseksi.

Nousukauden aikana rakennetaan yleensä voimakkaasti ja toisaalta taantuman koittaessa rakennusala yleensä hiljenee ensimmäisten toimialojen joukossa. Rakennusalan yritysten kannattavuuden varmistaminen tiukemman taloustilanteen aikana edellyttää tietoon perustuvaa päätöksentekoa sekä toiminnan kustannustehokkuutta. Kokosimme tälle sivulle asiantuntijoidemme vinkit kannattavuuden parantamiseksi sekä toiminnan tehostamiseksi. Toivottavasti nämä auttavat sinua selviytymään parhaalla mahdollisella tavalla rakennusalan taantumasta!

1. Ajantasainen ja tietoon perustuva hinnoittelu varmistavat kannattavuuden

Tehokas kustannusten hallinta on erityisen tärkeää rakennusalan taantuman aikana. Laskentavaihe luo kriittiset edellytykset onnistuneelle projektin hinnoittelulle. Tarkkaan tietoon perustuvat ja reaaliaikaiset luvut auttavat laskemaan realistisen kustannusarvion, joka ei perustu esimerkiksi vanhaan hintatietoon edesauttaen kannattavan projektin onnistumista.

Rakennushankkeiden johtaminen ja päätöksenteko ei voi siis perustua kassavirran seurantaan tai yrityksen pankkitilin saldoon, vaan tietoa on oltava saatavilla jo tarjousta laadittaessa. Mahdollisimman ajantasainen tieto auttaa myös etsimään tapoja tehostaa toimintaa entisestään.

2. Projektin aikataulutus ja johtaminen korostuvat taantumassa

Realistinen projektin aikataulu sekä laadukas projektin johtaminen vaikuttavat suuresti projektin budjetissa pysymiseen sekä näin koko rakennusalan yrityksen kannattavuuden varmistamiseen. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa korostuvat siis erityisesti ennakointi ja suunnitelmallisuus. Yksittäinen viivästys vaikuttaa heti seuraavan työvaiheen aloitukseen, jolloin viivästys lähtee herkästi kertaantumaan.

Viivästyksillä voi helposti olla vaikutusta myös materiaalien saatavuuteen sekä hintaan. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa isojen riskien ottaminen syö kannattavuutta. Suunnitelmallisuus on avain kannattavaan toimintaan, sillä valitettavan usein vasta jälkilaskentaa paljastaa rakennushankkeen todelliset kustannukset tehden toiminnasta näin todella riskialtista.

3. Kannattavuuden ajantasainen seuranta

Rakennusalan taantuma haastaa yrityksiä tarkastelemaan yritystoiminnan kannattavuutta normaalia yksityiskohtaisemmin. Asiantuntijoidemme mukaan menestyneimpiä rakennusalan yrityksiä yhdistää se, että työmaiden kustannuslaskenta on toteutettu riittävän tarkasti. Heillä talouden kannattavuusluvut ovat tiedossa työmaakohtaisesti ja työmaiden prosessit ovat nykyajassa. Ei siis luoteta vain siihen, että näin asiat on ennenkin tehty, vaan luotetaan ajankohtaiseen ja perusteltuun dataan.

Rakennusalaa tuntevan ohjelmistokumppanin avulla rakennusliiketoiminnan sekä projektien suunnittelu, hallinta, seuranta ja niiden kannattavuuden jatkuva kehittäminen on helpompaa. Oikean kumppanin avulla turvaat yrityksesi jatkuvuuden myös taantuman aikana. Haastavina aikoina onkin hyvä pitää mielessä, että oikeilla peliliikkeillä paremmat suhdanteet on mahdollista saavuttaa.

Katso videolta liiketoimintavinkit!

Reilun 10 minuutin mittaisen videon avulla tiedät paremmin mihin asioihin kiinnittää huomiota rakennus- tai talotekniikkayrityksen kannattavuuden kehittämisessä. Täytä lomake, niin saat vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mistä kannattavuus muodostuu?
  • Minkä avulla voit parantaa yrityksen kannattavuutta?
  • Mikä merkitys arjen prosesseilla on?
  • Millainen rooli työnjohdolla on kannattavuudessa?
  • Miten kuluja ja tuloksen tekijöitä hallitaan?
  • Mistä saa luotettavaa tietoa liiketoimintaan?


Katso myös aiheeseen liittyvä webinaaritallenne