Rakennuslakiuudistus: Mihin rakennusalan yritysten tulee varautua?

Uusi rakennuslaki astuu voimaan vuonna 2025. Rakennuslakiuudistus tuo mukanaan paljon muutoksia ja uudistuksia. Kokosimme tälle sivulle jatkuvasti päivittyvää ajankohtaista infoa avuksesi aiheeseen liittyen.

Tarvitsetko apua? Kysy asiantuntijalta

Asiakaskoordinointi

Kalle Kekola

Junior Sales Manager

Länsi-Suomi

Pienyritykset

050 556 9960

Veikka Ranta-Pere

Junior Sales Manager

Itä-Suomi

Pienyritykset

050 479 8222

Ville Elomaa

Senior Sales Manager

Länsi-Suomi

050 303 6984

Laura Kauppinen

Markkinointikoordinaattori

040 654 1104

Jari Kangassalo

Liiketoimintajohtaja | Tocoman

020 742 0215

Juuso Haarala

Senior Sales Manager

Etelä-Suomi

Itä-Suomi

Keski-Suomi

Länsi-Suomi

044 724 1777

Olli Happonen

Senior Sales Manager

Itä-Suomi

Keski-Suomi

040 588 7773

Joonas Asikainen

Senior Sales Manager

Itä-Suomi

Länsi-Suomi

045 639 4629

Mihin kaikkeen rakennuslakiuudistus vaikuttaa?

Uusi rakennuslaki astuu voimaan vuonna 2025. Rakennuslakiuudistus tuo mukanaan paljon muutoksia ja uudistuksia, esimerkiksi mallinnusvaatimuksiin. Uuden rakennuslain tavoitteena on pienentää rakentamisen ja asumisen hiilijalanjälkeä sekä pidentää rakennusten elinikää.

Rakennuksen vähähiilisyys tulee lain puitteissa raportoida jo ennen rakentamisen aloitusta, ja tämä tulee olemaan vaatimus rakennusluvan saamiselle. Selvitysvelvollisuus tulee lisäksi koskemaan laajamittaisesti korjattavia rakennuksia. Tahtotilana on pitkällä aikavälillä laskea rakentamisen kustannuksia ja tehdä raportointiin liittyvän hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen arvioinnista riittävän yksinkertaista ja selkeää, sekä varmistaa arvioinnin luotettavuus ja yhdenmukaisuus.

Webinaari | Rakennuslaki ja ilmastoselvitys

Webinaari: 7.6. klo 9:30-10:15

Rakennuslaki ja ilmastoselvitys

Tässä webinaarissa jatkamme luvatusti rakennuslaki-teemaista webinaari- ja sisältösarjaamme. Webinaarissa Tocomanin pitkäaikainen kouluttaja Henrik Hassinen porautuu rakennuslakiin liittyvään ilmastoselvitykseen. Vuonna 2025 voimaan tuleva asetus rakennushankkeen ilmastoselvityksestä tulee olemaan edellytys rakennusluvan saamiselle.

Webinaarissa Henrik vastaa mm. näihin kysymyksiin:

  • Mitä uusi laki edellyttää?
  • Keitä se koskee?
  • Mitä ilmastoselvityksessä tulee huomioida?
  • Missä formaatissa selvitys tulee toimittaa rakennusvalvontaan?

Ilmoittaudu webinaariin täyttämällä viereinen lomake! Tai lue lisää webinaarin sisällöstä täältä.

Vastuut ja totutut toimintatavat muuttuvat

Laki tulee voimaan vuonna 2025. Kolmen vuoden siirtymäajan aikana rakennusalan yritykset joutuvat muuttamaan totuttuja toiminta- ja suunnittelutapojaan. Muutokset vaativat yrityksiltä uudenlaista osaamista sekä uusien työkalujen hankkimista muun muassa tietomallintamiseen ja laskentaan. Myös rakentamisen vastuut tulevat muuttumaan, sillä rakentamisen päävastuu siirtyy entistä enemmän rakentajalle.

”Rakennuslakiuudistus tulee muovaamaan rakentajien ja koko rakennusalan toimintaa huomattavasti.”

Rakennuslakiin tulisi tutustua ajoissa, jotta rakennuslupien saaminen ei hankaloidu. Kyseessä on suuri kokonaisuus, jonka haltuunotto ei ole kevyt tehtävä. Ne yritykset, jotka ottavat lain ajoissa huomioon yritystoiminnassaan, ovat askeleen edellä muita ja välttyvät suurimmilta ongelmista lain astuessa voimaan.

Mitä kannattaa tehdä juuri nyt?

Jos laki ei ole itselle vielä tuttu, niin kannattaa lähteä tutustumaan. Jos jotkin osa-alueet ovat täysin uusia, hanki näihin koulutusta. Koulutustarjoajia on varmasti paljon; esimerkiksi viranomaispuolen vaatimuksia sekä IFC-puolen koulutusta on saatavilla. Tietomallinnukseen löytyy myös monia palvelu- sekä koulutustarjoajia. Muun muassa me Admicom-konsernissa autamme mielellämme näiden haasteiden taklaamisessa.

Kun ja jos rakennuslaki alkaa tuntua selkeältä, tee suunnitelma siitä, miten lähdet vaatimusten mukaisesti tekemään töitä; millä työkaluilla ja millaisella prosessilla mennään. Kannattaa siis toimia nyt, jotta olet valmiina!

Päivittyvää lisätietoa rakennuslakiuudistukseen liittyen

Webinaari: Rakennuslaki ja digitalisaatio

Webinaaritallenne:

Rakennuslaki ja digitalisaatio: Mallintamisen uusi tietomyrsky

Uusi rakennuslaki tulee voimaan 2025. Uudenlaiset raportointivaatimukset vaativat rakennusalalta uuden oppimista ja erityisesti uusien digitaalisten ratkaisujen omaksumista.

Keskustelussa syvennymme mm.

  • mitä pitää mallintaa
  • mitä mallin tulee sisältää
  • kenen vastuulla mallin tuottaminen on
  • minkälaisia digitaalisia ratkaisuja ja osaamista rakennusala tarvitsee

Tässä webinaarissa markkinointitiimimme Tytti Rekosuo pääsee haastattelemaan tietomallinnuksen ja rakennusalan asiantuntijaamme Kimmo Pereä rakennuslain asettamista tietomallivaatimuksista.


Tarvitsetko apua tai lisätietoa?

Täytä oheinen lomake, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Voit myös olla meihin suoraan yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla.