Pilvipalvelu yritykselle: Huomioi nämä ennen valintaa

Oletko hankkimassa yrityksellesi pilvipalvelua? Ennen pilvipalvelun valintaa on syytä varmistua siitä, että kyseessä on aito pilvipalvelu.

pilvi-mikä

Miten pilvipalvelu toimii?

Pilvipalvelun määritelmä on monelle edelleen epäselvä, vaikka niitä luontevasti käytämmekin esimerkiksi verkkopankin, sähköpostin tai sosiaalisen median muodossa.

Pilvi tarkoittaa verkkoa

Pilvi tarkoittaa verkkoa, jota lukkojen takana olevissa konesaleissa seisovat palvelimet pitävät pystyssä. Tietoa tallentuu verkon kautta palvelimille omien päätelaitteidesi sijaan.

Pilvipalvelu on verkon yli käytettävä palvelu

Pilvipalvelulla voit luoda, muokata ja poistaa palvelimilla sijaitsevaa tietoa verkon yli. Pilvipalveluna toteutettua ohjelmistoa sinun ei tarvitse erikseen asentaa tai päivittää, sillä palveluntarjoaja voi hoitaa tekniset seikat keskitetysti pilven kautta kaikille käyttäjille.

Pilvipalvelun ansiosta pääset nettiselaimen kautta käsiksi esimerkiksi samoihin laskuihin ja raportteihin niin toimistolla, työmaalla kuin kesämökilläkin.

Pilvien tietoturvataso vaihtelee

Pilvipalvelujen tietoturva huolestuttaa monia. Ennen kuin tuomitsee kaikki pilvipalvelut, on hyvä muistaa, että pilviä on erilaisia, eri kokoisia ja tietoturvaltaan eri tasoisia. Pilven tietoturvataso riippuu siitä, kuka pilveä voi käyttää ja kuka sen omistaa.

Yrityskäytössä tietoturvatason on oltava korkea ja palveluntarjoajasi on pystyttävä antamaan tae palvelun luotettavuudesta.

pilvi-miksi

Pilvipalvelu yritykselle: Miksi ihmeessä?

Aidosta pilvipalvelusta seuraa yrityskäytössä monta merkittävää hyötyä, esimerkiksi:

  1. Yrityksessä ei tarvita IT-osaajaa
  2. Uusin tieto on käytössä kaikilla samaan aikaan
  3. Tietoon pääsee käsiksi mistä vain
  4. Palvelua voidaan laajentaa palveluntarjoajan päästä ilman, että asiakasyrityksessä tarvitaan lisää resursseja, kuten palvelimia
  5. Et joudu sitoutumaan kertainvestointiin, vaan maksat käytön mukaan
  6. Päivitykset ja varmuuskopiointi hoituvat palveluntarjoajan päästä automaattisesti

pilvi-varoitus

Mistä tunnistat aidon pilvipalvelun?

Pilvipalveluksi mainostettu ohjelmisto ei aina ole aito pilvipalvelu, vaikka toisin joskus väitetään. Pilvipalvelu saattaakin paljastua etäkäytettäväksi ohjelmistoksi modernin pilvipalvelun viitassa.

Tiedot kyllä sijaitsevat muualla kuin omalla koneella, mutta väliin tarvitaan erillinen etäyhteysohjelma ja tehdyt muutokset pitää erikseen käskeä siirtymään palvelimelle.

Etäkäytöstä huolimatta ohjelmistoa ei välttämättä pysty käyttämään missä ja milloin vain.

Tieto ei ehkä olekaan kaikilla ajan tasalla, yhteydet pätkivät ja yritykselle tärkeää liiketoimintatietoa pahimmillaan häviää käyttäjistä riippumattomista syistä kokonaan.

Lyhyesti sanottuna: aidon pilvipalvelun tarjoamat hyödyt eivät toteudu.

Kun etsit yrityksellesi pilvipalvelua, pyydä todisteita sen toimintavarmuudesta ja tietoturvasta. Näin varmistat, että saat yrityksesi tärkeimmästä työkalusta parhaan hyödyn irti.

Lue myös: Talotekniikan ja rakentamisen pilvipalvelut vertailussa