Asko Anttila

"Ajansäästöä turhan työn tekemisestä on vaikea arvioida, mutta sanotaan näin, että puolet on liian vähän. Onhan Adminet säästänyt aikaa ihan järkyttävästi."

Laura Nieminen

Näitä haasteita taklasimme

Laskuttaminen
Tarjouslaskenta

Karkkilassa toimiva Asko Anttila Oy on vuonna 1972 perustettu pintamateriaalien asennukseen ja korjausrakentamiseen erikoistunut yritys, jonka toimitilojen yhteydessä toimii myös Karkkilan Värisilmä.

Tarkka tieto parantaa kilpailukykyä

Ajantasainen seurantatieto on parantanut yrityksen kilpailukykyä, sillä tarkkoihin toteumiin perustuen töitä uskalletaan tarjota tiukemmalla hinnalla:

Nytkin on menossa sellainen kylpyhuonesaneeraus, johon tein Adminetistä saamiini tietoihin perustuen kylmän viileästi normaalia tiukemman tarjouksen. Parantaahan se meidän kilpailukykyä ja on huomattavasti nopeampaa kuin aiempi tapa, jossa haettiin kansiosta skannatut niput ja niiden perusteella laskettiin lukuja yhteen ruutupaperilla”, toimitusjohtaja Pasi Anttila kertoo.

Töiden laskutuksessa tarkka tieto varmistaa laskutuksen:

”Enää ei tarvitse miettiä, tuleeko kaikki laskutettua vai ei. Tarvikkeissakaan hukkakäyttöä ei voi olla, koska ne kohdistetaan tilauksille”, talous- ja projektihallinnosta vastaava Laura Nieminen toteaa.

Työaika tehokäyttöön

Adminetin käyttöönotto on tuonut merkittäviä muutoksia erityisesti ajanhallintaan toimistotöissä:

”Ajansäästöä kaikesta turhan työn tekemisestä on vaikea arvioida, mutta sanotaan näin, että puolet on liian vähän. Onhan Adminet säästänyt aikaa ihan järkyttävästi. Kuvaavaa ajasta ennen Adminettiä on esimerkiksi se, että ennen viime joulua minulla oli ylityötunteja niin paljon, että pystyin pitämään kevättalvella kahden viikon loman, eikä minulla kulunut siihen ensimmäistäkään lomapäivää”, Nieminen kertoo.

Muuttuneiden käytäntöjen ansiosta vastuita on pystytty jakamaan, toiminta on suoraviivaistunut ja toimitusjohtajakin nukkuu yönsä paremmin:

”Omalta osaltani työ on suoraviivaistunut ja tietysti eurojen tietäminen rauhoittaa. Kassaennuste on erittäin mukava asia, kun se näyttää tilanteen kolme viikkoa etukäteen. Vähän karrikoiden voisi sanoa, että ennen oikean euron tiesi vain kerran vuodessa tilinpäätöksessä ja nyt sen tietää vaikka joka päivä, jos vain haluaa käydä katsomassa. Nyt nukkuu yönsäkin paremmin”, Anttila toteaa.

Asenne ratkaisee

Adminet saatiin sujuvasti käyttöön myös työntekijöille. Anttilan ja Niemisen mukaan se onkin asenne, joka ratkaisee uuden toimintatavan läpiviennin henkilöstölle:

”Ei sillä ole mitään väliä, onko työntekijä 25 tai 65, jos asenne on lähtökohtaisesti negatiivinen. Meillä Pasi perusteli aukottomasti sen, miksi muuta vaihtoehtoa ei ole ja miksi toimintatapaa muutetaan – ja kaikkien suhtautuminen oli positiivista”, Nieminen toteaa.

Asko Anttila Oy:ssä saatiinkin vahvaa näyttöä asenteen merkityksestä, sillä kaikki ovat täyttäneet tuntikirjauksensa sähköisesti alusta alkaen. Joukossa oli myös vanhempia työntekijöitä, jotka eivät olleet aiemmin käyttäneet tietokonetta:

”Esimerkiksi 62-vuotias maalarimme Seppo Ranta ei ollut aiemmin tottunut käyttämään tietokonetta. Hän kävi saman koulutuksen kuin muutkin ja sen jälkeen muutamana päivänä toimistolla täyttämässä tuntinsa, eikä hänen tuntikorttiaan ole tarvinnut ikinä korjata. Palkitsimmekin hänet virkistysiltapäivässä vuoden Adminet-käyttäjänä”, Nieminen kertoo.