ATP Metal Works

"Nyt on niin helppoa, kun asiat menevät automaattisesti eteenpäin ja hoituvat vähän kuin itsestään. Ihan kuin toimistohomma olisi jäänyt kokonaan pois."

Ari Pesonen

Näitä haasteita taklasimme

Laskuttaminen
Tuntikirjaukset
Tuottamaton toimistotyö

Raahelainen ATP Metal Works Oy toteuttaa laaja-alaisesti erilaisia metallialan palveluita omassa konepajassa tuotettavien metallirakenteiden valmistuksesta kunnossapito-, asennus- ja muutostöihin.

Adminetillä prosessit järkevämmiksi

Vuonna 2017 toimitusjohtaja Ari Pesonen alkoi kaivata tehokkaampia työmenetelmiä yrityksen toimintojen hallintaan, sillä käytössä olevat ratkaisut alkoivat jäädä kehityksen jalkoihin.

– Käytössämme olevat ohjelmistot olivat jääneet kehityksestä jälkeen ja esimeriksi laskutus hoidettiin omalla ohjelmallaan, tuntikirjauksia tehtiin paperilla ja lisäksi olin luonut omia systeemejä muiden asioiden hoitamiseen. Itselläni kului valtavasti aikaa tuon kokonaisuuden hallintaan ja kaiken lisäksi tilitoimisto syötti uudestaan samat asiat omiin järjestelmiinsä. Ryhdyin miettimään, onko oikeasti järkeä tehdä samat työt moneen kertaan ja olisiko olemassa järjestelmää, jolla saataisiin prosessit järkevämmiksi.

Matkan varrella vastaan tuli monia vaihtoehtoja, mutta yrityksen tarpeisiin sopivaa ratkaisua jouduttiin etsimään pitkään.

– Monessa ohjelmistossa oli erillisiä ratkaisuja esimerkiksi tuntikirjauksiin tai sähköiseen kirjanpitoon, mutta ne olisi saatu toimimaan yhteen vain rajapintojen kautta. Emme halunneet tehdä virheinvestointia lähtemällä sellaiseen ratkaisuun, joka ei toimi järkevästi ja vaatisi edelleen turhaa työtä. Lopulta törmäsin Adminettiin ja kun sitä tultiin esittelemään, pääsimme saman tien sopimukseen. Adminetistä löytyi kaikki tarvitsemamme asiat yhdestä järjestelmästä, joten tiesin heti löytäneeni ratkaisun toimintaamme.

Adminet saatiin yrityksessä käyttöön helmikuussa 2018. Palveluiden keskittäminen yhdelle palveluntarjoajalle on tuonut ison muutoksen aiempaan toimintatapaan, sillä myös yrityksen kirjanpito ja palkanlaskenta siirrettiin hoidettavaksi Admicomin tilitoimistoon. Muutoksen vaikutus näkyy suoraan yrityksen arjessa.

– Ennen minä merkkasin työntekijöiden käsin kirjaamille tuntilapuille päivärahat sun muut ja sen jälkeen palkanlaskija käsitteli tiedot, kyseli tarkennuksia ja teki omat johtopäätöksensä. Maksettuihin palkkoihin tahtoi jäädä virheitä, joita piti sitten jälkeenpäin oikoa. Adminetillä nuo virheet ovat jääneet pois. Tarvittaessa minä korjaan työntekijöiden tekemät kirjausvirheet ja viimeisenä lukkona toimii oma palkanlaskijamme, joka huomauttaa, jos minulta on jäänyt jotain huomaamatta. Tämä yhteistyö on toiminut tosi hyvin.

Myös kirjanpito on ottanut harppauksen eteenpäin, kun automatiikka hoitaa rutiineja.

– Ennen vein paperiläjän tilitoimistoon selvitettäväksi ja pidin laskutettavia tietoja yllä Excelissä. Nyt automatiikka hoitaa kirjanpidon rutiineja. Itse tarkistan saapuvat laskut Adminetissä ja kun ne kohdistuvat oikeille töille, tiedot menevät suoraan myös kohteen laskutukseen.

Toimisto on aina mukana

Pesonen on itsekin paljon mukana työmailla, joten miehelle on tärkeää, että Adminet mahdollistaa työskentelyn mistä tahansa.

– Voin vain ottaa läppärin mukaan ja hoitaa yrityksen asiat mistä vaan. Kun muut käyvät työmaalla kahvilla, minä käyn tarvittaessa Adminetissä, joten asiat eivät jää illalla hoidettavaksi. Se on varmasti paras juttu tässä, että toimisto on aina mukana.

Etätyöskentelyssä on tärkeää, että kaikki asiat pystytään hoitamaan yhdessä sähköisessä järjestelmässä automatiikan tukemana, jolloin rutiinityön määrä vähenee.

– On hienoa, että kaikki pyörii sähköisesti samassa ohjelmassa. Enää ei tarvitse kiikuttaa papereita paikasta toiseen ja pyöritellä paperinippuja. Ennen käytin paljon aikaa esimerkiksi työntekijöiden tuntikirjausten selvittelyyn ja laskutukseen. Nyt on niin helppoa, kun asiat menevät automaattisesti eteenpäin ja hoituvat vähän kuin itsestään. Ihan kuin toimistohomma olisi jäänyt kokonaan pois.

Arkea sujuvoittaa myös mahdollisuus käsitellä kaikkia tarvittavia tietoja reaaliajassa.

– Adminetissä on kaikki mitä arjessa tarvitsemme ja on tosi hienoa, että pääsen tarvittaessa heti tarkastelemaan esimerkiksi taloustulosteita ja töiden kustannuskertymiä. Samoin pääsen helposti itse käsiksi kaikkiin kirjanpitotietoihin, joten enää ei tarvitse kääntyä kirjanpitäjän puoleen, jos esimerkiksi asiakas kyselee laskunsa perään.

Säästää aikaa ja hermoja

Pesonen kokee, että Adminetin vaikutus näkyy yrittäjän arjessa ennen kaikkea merkittävänä ajansäästönä aiemmin työläistä rutiineista.

– Kyllähän ennen monesti turhautti pyöritellä papereita ja yrityksen pyörittäminen oli välillä toivottoman tuntuista, kun systeemit olivat niin monimutkaiset, ettei vastuuta pystynyt jakamaan. Yhtenäinen ja toimiva järjestelmä säästää aikaa ja hermoja. Kun aikaa jää pois kaikesta ylimääräisestä, pystyn käyttämään sitä esimerkiksi yrityksen kehittämiseen ja tarjouslaskentaan sekä olemaan enemmän työmailla. Myös vapaa-aikaa on nyt enemmän.

Adminetin tuoma ajansäästö on ollut Pesosen mukaan merkittävä.

– Kovimpaan aikaan minulla meni viikon alusta pari-kolme päivää ihan vain siihen, että sain edellisen viikon tuntilaput pyöriteltyä. Nyt saan pienillä toimilla hoidettua yrityksen asioita työmailla ollessani, eivätkä tuntikorttien ja ostolaskujen käsittely sekä laskujen tekeminen vaadi enää suurinta osaa ajastani. Kun Adminet tekee töitä puolestani, omasta ajastani säästyy helposti 2/3 muihin asioihin.

Automatisoitu toimintatapa ja säästynyt aika tuovat yritykselle myös kustannussäästöjä.

– Uskon, että kustannussäästö on merkittävä. Jos lähdetään ihan siitä, että minunkin työpanokselle laskee jonkinlaisen hinnan, niin aika paljon tulee säästöä vapautuneen ajan myötä ja lisäksi pystyn tekemään säästyneillä tunneilla tuottavaakin työtä. Aiemmin myös tilitoimistokustannukset olivat välillä aika isot, kun papereita pyöriteltiin perinteisillä menetelmillä. Adminetissä kirjanpidon vaatima työ jää niin vähälle, että tietenkin se vaikuttaa myös suoraan palvelun kustannuksiin.

Kokonaisuudessaan Pesonen on tyytyväinen ratkaisuunsa valita Adminet yrityksen toiminnanohjaukseen.

– Täytyy antaa kiitokset Admicomin suuntaan, sillä tästä on ollut iso apu minulle. Koen, että tein oikean valinnan järjestelmän suhteen ja voin suositella Adminettiä myös muille samassa tilanteessa oleville yrityksille.