Savon Lasituote & RP-Teollisuuspalvelu

"Kaikista tärkeintä on, että pystyy työskentelemään mistä tahansa. Oleellista on myös se, että kaikki tieto löytyy yhdestä paikasta reaaliajassa – se on tätä päivää."

Kari-Matti Ruhanen

Näitä haasteita taklasimme

Laskuttaminen
Liikkuva työ
Seuranta

Kari-Matti Ruhanen päätyi yrittäjäksi vuonna 2001, kun vuodet Olvin kunnossapidossa herättivät ajatuksen omasta liiketoiminnasta.

– Vuosien varrella Olvilla kävi firmoja murskaamassa muovikoreja ja itseäni kiinnosti kierrättäminen, joten muutimme yhdessä yhtiökumppanini Markku Pesosen kanssa puumurskaimen muovihakkuriksi ja sen ympärille alkoi pikkuhiljaa kehittyä RP-Teollisuuspalvelu Oy:n toiminta, Ruhanen kertoo.

Vähitellen Iisalmessa toimivan yrityksen palveluvalikoimaan tuli mukaan manuaalikoneistus ja cnc-koneistus, joiden puitteissa tehdään asiakkaille muun muassa jyrsintää, sorvausta ja työkaluhiontaa. Lisäksi yrityksellä on prosessiteollisuuden kunnossapitoon ja kokoonpanotyöhön erikoistuneita työntekijöitä.

– Meidän toimintamme pyörii paljon Olvin kunnossapidon tehtävissä ja esimerkiksi tänä vuonna pystytimme sinne täysin uuden tuotantolinjan. Täällä Ylä-Savossa on myös aika vahva metalliosaamisen keskittymä ja paljon isoja toimijoita, joiden ympärille on muodostunut laaja paikallinen alihankintaverkosto. Asiakkaitamme Olvin lisäksi ovat muun muassa Valio, Normet, Ponsse ja Metallityö Vainio.

Lasialan yrittäjäksi Ruhanen päätyi sattumalta vuonna 2008 etsiessään uusia tiloja RP-Teollisuuspalvelun pieneksi käyneille toimitiloille.

– Iisalmessa toimivan Lasituote Atjosen yrittäjä oli myymässä hallia pois, sovimme siitä kaupat ja lopulta silloinen omistaja kysyi, että mitä jos alkaisin lasialan yrittäjäksi. Minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta alasta, mutta omistaja lupasi auttaa alkumetreillä ja niinhän siinä sitten kävi, että perustin Savon Lasituote Oy:n ja minusta tuli lasialan yrittäjä – ja niillä raiteilla ollaan edelleen.

Nykyään Savon Lasituote ja RP-Teollisuuspalvelu työllistävät yhteensä parikymmentä henkilöä reilun kahden miljoonan liikevaihdolla. Ruhanen kokee, että yritykset tukevat hyvin toistensa toimintaa.

– Vahva metalliosaaminen on tukenut hyvin myös lasipuolta ja kahden yrityksen kautta pystymme varmistamaan, että työntekijöille riittää töitä myös rauhallisempina aikoina. Minulle on tärkeää huolehtia työntekijöistä ja varsinkin lasipuoli on melko sesonkipainotteista, joten talvikuukausina työntekijät ovat enemmän mukana teollisuuden kunnossapidossa.

Savon Lasituote Oy valmistaa mm. nopeasti pystytettäviä ja helposti liikuteltavia lasipaviljonkeja. (Kuvat: Savon Lasituote Oy)

Tarve kattavammalle ERP-järjestelmälle

Molemmissa Ruhasen johtamissa yrityksissä tehdään paljon liikkuvaa työtä ja juuri siitä syystä yrityksissä tuli viime vuonna ajankohtaiseksi hankkia kunnollinen toiminnanohjausjärjestelmä.

– Molemmissa yrityksissä ollaan paljon keikkahommissa ja kaipasimme parempia työkaluja niiden hallintaan. Muutenkin kummassakin yrityksessä oli tarvetta kattavammalle ERP-järjestelmälle, joten siitä ajatus lähti muovautumaan ja vertailimme useita järjestelmiä. Adminetissä alkoi ihan ensimmäisenä kiinnostaa se, että se on oikeasti halpa moniin isoihin ERP-järjestelmiin verrattuna – ja pienempi toimija on tietysti myös ketterämpi muutoksissa.

Lopullisesti Ruhasen vakuuttivat tutut yrittäjät.

– Löytyi tuttuja yrittäjiä, joilta sain vihiä, että kyseessä on oikeasti toimiva systeemi. Luotan kollegoideni mielipiteisiin ja he vakuuttivat minut lopullisesti.

Savon Lasituotteessa ja RP-Teollisuuspalvelussa Adminet otettiin käyttöön yhtä aikaa joulukuussa 2019 ja samalla myös yritysten kirjanpito ja palkanlaskenta siirrettiin Admicomin tilitoimiston hoidettavaksi. Nykyään myös Ruhasen johtama kiinteistöosakeyhtiö on Admicomin asiakkaana.

– Saimme hyvin apua käyttöönotossa ja kouluttajamme oli aivan huipputyyppi, joka hoiti homman hienosti. Lasituotteen osalta käyttöönotto meni oikeastaan siinä sivussa, sillä RP-Teollisuuspalvelun puolelle otettiin käyttöön heti alussa myös tuotannonohjaus, mikä luonnollisesti vaati enemmän työtä. Nyt kun tuotannon puolelle on luotu toimiva ympäristö asiakkaineen ja tuotteineen, siitä vastaavat henkilöt ovat aina vaan tyytyväisempiä ja kokemuksen karttuessa tuotannon hallinta on koko ajan helpottunut.

Keikkatyöt paremmin hallintaan

Yritysten liikkuvan työn organisointiin keikkatöiden hallinnasta vastaava Ruhanen kokee saaneensa toimivat työkalut.

– Keikkatöiden ohjaus toimii hienosti ja varsinkin nuoremmille Adminet on ollut helppo oppia. Nytkin meille tuli uusi harjoittelija ja ei hänelle tarvinnut kuin kerran näyttää, kuinka homma toimii. Adminettiin on helppo luoda uusi työ ja sen tiedot ohjautuvat reaaliajassa myös työntekijöille. He voivat itse poimia sopivia töitä työpoolin kautta ja osan osoitan suoraan sellaiselle ryhmälle, jonka tiedän pystyvän parhaiten kyseisen työn hoitamaan.

Kun työtilausten hallinta tapahtuu keskitetysti reaaliaikaisessa järjestelmässä, helpottuu sekä työntekijöiden että työnjohdon arki.

– Koko työmaa sujuu paremmin, kun jokainen pystyy kännykästään katsomaan työssään tarvitsemansa tiedot. Keikkatöiden hallintaa helpottaa, kun työtä avatessaan kirjoittaa työn kuvauksen hyvin sekä varmistaa, että järjestelmässä on kaikki työntekijälle tarpeellinen informaatio ja dokumentit. Tämän jälkeen työntekijän ei tarvitse olla työnjohtajaan yhteydessä tietääkseen, mitä pitää tehdä. Moni tarkistaa jo edellisenä päivänä seuraavan päivän työt ja voi lähteä aamulla suoraan kotoa työmaalle hyvin valmistautuneena.

Myös työnjohdon aikaa säästyy, kun työntekijät saavat Adminetistä käyttöönsä tarvitsemansa tiedon.

– Sujuvan organisoinnin ansiosta työnjohdon työmäärä vähenee, kun työntekijät voivat oma-aloitteisesti suunnitella ja yhdistellä keikkoja. Tällöin ei myöskään tule turhia kilometrejä, kun samalla suunnalla olevia töitä voidaan hoitaa yhdellä kertaa. Siinä säästyy askelia, kilometrejä ja aikaa kaikesta turhasta – ja sitä kautta työhön tulee myös tehokkuutta.

Ajansäästöä automatiikalla

Tehostunut keikkatöiden hallinta näkyy myös Ruhasen arjessa, kun automatisoitu järjestelmä vie tiedon aina kaikkialle, missä sitä tarvitaan.

– Keikkamiesten mobiililla tekemät työkirjaukset ja työtä varten tehdyt ostot kohdistuvat aina kyseiselle työlle. Tämä sujuvoittaa hallintaa myös tilauksen loppuvaiheessa, kun mitään tietoja ei tarvitse metsästää laskutusta varten, vaan ne ovat heti käytettävissä oikeassa paikassa. Nyt tuntien ja laskutuksen pyörittäminen sekä ostolaskujen käsittely sujuvat kivuttomasti, ja tämä kokonaisuus luonnollisesti nopeuttaa myös rahankiertoa.

Nimenomaan ajansäästö laskutuksesta ja muista rutiinitöistä on ollut merkittävä.

– Jos ajatellaan, että aiemmin aina itse ynnäsin tunnit, toimitin tiedot palkanlaskentaan sekä muodostin laskut tuntilappujen ja ostolaskujen perusteella, niin onhan tämä kaikki nyt paljon helpompaa, kun tieto liikkuu ja kirjautuu automaattisesti. Kun järjestelmä on tullut tutuksi, siitä on ollut selvää hyötyä ajankäytön kannalta, kun ei tarvitse tehdä manuaalista työtä laskutuksessa ja muissa asioissa. Adminet antaa meille koko ajan lisää ja lisää aikaa.

Säästyneen ajan lisäksi Ruhanen on ollut erityisen tyytyväinen siihen, että Adminet palvelee erinomaisesti yrityksen liikkuvan työn tarpeita.

– Kaikista tärkeintä on, että pystyy työskentelemään mistä tahansa. Oleellista on myös se, että kaikki tieto löytyy yhdestä paikasta reaaliajassa – se on tätä päivää.

[KUVAT: KuvaTuulos/Anssi Viljakainen]